Tar steget inn i proffkarrieren

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hør hele intervjuet med Torbjørn Madsen på episode 66 av MMA-Revyens podcast, gjennom link til iTunes, link til RSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

Torbjørn Madsen har nettopp friket ut frisøren sin. – Jeg tror hun bare skvatt veldig da hun så dem, ler Madsen og viser til ørene sine, som gjennom ulike typer mishandling gjennom trening har blitt til det vi kjenner som blomkålører, eller fighterører, om du vil. – Jeg har en dypt religiøs person med på laget til Wales, som heter Eirik Unneland. Jeg prøver å overbevise ham om at det er slik Gud deler ut belter, sier Madsen og ler.

Fighterørene er kommet for å bli. – Det går an å tappe dem for blod og væske, men det er begrensninger på hvor ofte jeg orker å kjøpe sprøyter på apoteket og føle meg stigmatisert. Nå har jeg hakket mer presentabel hårstil, men da jeg var skinhead og snublet inn på apoteket rett ved nygårdsparken (stedet for Bergens mange narkomane) med hettegenser på og så litt sliten og forslått ut, så fikk jeg alltid en brosjyre til Strax-husene i Bergen med i pakken med sprøyter.

Balansegang

Det kan kreve sitt å skulle gå veien mot en profesjonell karriere i MMA, men i tillegg er Madsen like så dedikert til en helt annen vei, det prestisjetunge profesjonsstudiet i Psykologi ved Universitetet i Bergen. Torbjørn Madsens planer for fremtida er stødige. – Ja, psykolog skal jeg bli. Det er planen, sier han resolutt.

– Jeg har en “happy-go-lucky”-innstilling til dette. Jeg ser mange si helt fra starten at det endelige målet er UFC. Jeg vil gjerne ha flere baller i luften og både satse på MMA og studiene inntil videre.

Sist Torbjørn Madsen hadde en pause fra studiene reiste han til Tristar i Canada, en av verdens topp ti gymmer, med Georges St.Pierre og Firhas Zahabi.

Mye mas, mange mailer

– Jeg og Edvin Eldholm hadde litt tid til overs i studiene, så vi bestemte oss for å gjøre noe med litt mening bak seg. Vi sparte opp penger og sendte mailer og maste. Når vi først fikk foten innenfor døren var de veldig imøtekommende, sier Madsen.   – Tristar har hybler som mottar MMA-utøvere til treningsopphold. Man sender inn søknad og skriver litt om seg selv, men jeg er usikker på i hvilken grad de har en evalueringsprosess.

Eldholm og Madsen trente på Tristar i seks uker. Selv om det var litt utenom sesong så var det mer eller mindre fullt der hele tiden.  – Det var briter, grekere, nordmenn, men først og fremst folk fra Canada og USA der.  Det er en veldig sær opplevelse å bo i et slikt hybelhus, der det kun bor fightere.

Tristar er vant med å ta imot gjester så en av de første tingene bergenserne måtte gjøre var å signere et skjema, du vet, slik at de ikke kan holde gymmen ansvarlig for noe som skjer der. – Firhas Zahabi sjekket hanskene våre og mente de var for tynne og harde og pekte oss i retning den lokale utstyrssjappa. Sparring var uaktuelt med de hanskene vi hadde med oss, fordi dersom han sendte oss inn mot Francis (Carmont) så kom vi til å komme ut igjen i en bodybag, ler Madsen.

Torbjørn Madsen og Edvin Eldholm (til høyre) hos Tristar i Canada (foto:privat).
Torbjørn Madsen og Edvin Eldholm (til høyre) hos Tristar i Canada (Foto: Privat).

Trente med profilene

Første dagen de kom inn i gymmet var de veldig nervøse. – Den første MMA-kampen jeg så var GSP mot Matt Serra. GSP henger høyt, okei? Så når du kommer der og GSP valser inn, så valser Rory MacDonald inn, Mike Ricci, Francis Carmont, alle disse valser inn. Da tenker du, greit, nå har vi en case.

På første trening misforstod bergenserne litt da de fikk beskjed om å drille teknikk på mattene. En av de nye og ferske treningspartnerene ble  litt engasjert. – Det var første dagen hans og, en svær greker på 120 kg som begynte slå seg løs med full bryting, så vi fikk en rimelig hard irettesettelse av Firas Zahabi. Han ga oss beskjed om at dersom vi ikke tok oss sammen var det rett av mattene.

– Det er spesielt når man kommer inn og er usikker på første dag. Og Firas Zahabi, han henger jo ganske høyt for veldig mange. Når han gir deg beskjed om å ta deg sammen, så gjør du selvfølgelig det. Andre dag var det tydelig at de skulle sjekke litt hvor de hadde oss da, om vi var folk de kunne jobbe med. Så de sendte oss i tur og orden inn i ringen med Francis Carmont. Det som virker logisk da er at de sender oss inn der for å se hvordan vi reagerer når vi får oss et par lusinger. Mister de besinnelsen, går de apeshit, stikker de, eller holder de kontrollen? Det vi egentlig lurte på var om de bare sendte oss inn der fordi Carmont trengte litt fresh meat å smadre, ler Madsen.

Varm i trøya

Det kan ta tid å venne seg til et nytt miljø, og Madsen innrømmer at de første dagene var målet i sparring først og fremst å ikke irritere folk, men etterhvert følte han seg som en ekte treningspartner, der ikke bare han, men også treningspartnerene rundt ham vokste på sparringen. –Robert Whittaker ga meg kjempejuling hver eneste gang, men mot Alex Garcia, på slutten, når man begynner bli litt mer komfortabel og merker at ikke bare får jeg veldig mye ut av det, men de får faktisk noe ut av det og, når de faktisk begynner be deg spesifikt om å komme inn for å bidra,  da er det kult.

Bergen Cagefighters

Torbjørn Madsen har sin MMA-trening fra Bergen Cagefighters, et gym som til tross for mengden fightere med sterke og aktive amatørkarrierer, har vært vanskelig å få øye på i det norske MMA-miljøet. – Vi er nok ikke så flinke til å promotere oss selv som vi burde være, sier Madsen. – Vi prøver å bli flinkere til det. Vi har kanskje blitt litt isolerte her borte i Bergen. Bergen har ofte vært litt isolert fra ulike miljøer. Men det er absolutt noe vi må bli flinkere på. Vi har og valgt å gå kamper som er booket gjennom trenerne våre, og som dermed ikke har hendt i Sverge eller Danmark, men heller i England, der de har gode kontakter.

BCF er nå på vei til å knytte sterkere kontakter til resten av MMA-miljøet i Norge og i følge Madsen har kontaktene blitt bedre. – Tilfeldigheter gjorde at det ikke ordnet seg, men jeg og Edvin Eldholm – hoved-treningspartneren min – ble invitert opp til MMA Trondheim, for eksempel. Vi har folk fra Sunnfjord MMA som vi snakker med om å være sparringspartnere, jeg tror de holder på å etablere et solid team der borte. Det viser at det er på gang. Det tar tid, men ting skjer.

Proffkamp

Laget rundt Torbjørn Madsen består av MMA-trener Matthew Turner, striking-trener Trevor Ambrose og grapplingtrener Frode Nilsen. Ettersom mye av kontaktnettet til trenerne er i England vil også proffdebuten foregå der, på Merthyr Mayhem mot James Wallis lørdag 29. mars. Madsen tror matchingen er ganske jevn, da Wallis har titler innenfor et K-1 forbund og har ganske solid striking. – Det er trenerne mine som har satt opp kampen, sier Madsen.

– Jeg så litt på videoer av ham for en og en halv måned siden, men siden har jeg lagt det fra meg. Jeg har troen på TKO gjennom ground and pound eller en submission, i favør meg, selvsagt, ler Madsen.

Følg Torbjørn Madsen på Facebook.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler