Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!

Sendes hver onsdag fra 11-12!

Siste podcaster

 • Ordskifte - Aktuelt
  I denne vekas sending tek me opp meir eller mindre aktuelle tema: utropsteikn, avløysarord som ikkje har fått feste i språket, teiknspråk si stilling i norsk skule, og at norske bedrifter skiftar til engelske namn. I tillegg kjem Laurien innom for å snakka om korleis hennar første semester i Noreg har vore så langt. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Ingrid Årdal og Ole Raade. Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Gamerspråk og bidialektalitet
  Denne uka snakker vi med Michel Tallis fra spillprogrammet Hardcore, for å lære litt mer om gamerspråk. Vi får reprise av vårt intervju med Jostein Gripsrud og Laurien forteller hvordan det er med språkpurismen i Belgia. Til slutt får vi besøk av Jørgen Berner Wilhelmsen, som er bidialektal. I studio: Guro Wågan og Ingrid Årdal Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Knoting og brei dialekt
  I denne vekas sending får vi besøk av universitetslektor ved UiB, Else Berit Molde. Ho fortel oss kva knoting er for noko, og vi diskuterer om det er noko ein bør skamme seg over eller ikkje. I tillegg forsøker vi å finne ut kven som har breiast dialekt av Maria og Guro. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Ole Raade. Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Navnegranskning med Ivar Utne
  Denne uka får vi besøk av førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og ekspert på navnegranskning Ivar Utne. Vi snakker om både fornavn og etternavn i et norsk, europeisk og globalt perspektiv. I studio: Guro Wågan og Ingrid Årdal Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Stavangerdialekt og ensomhetsuka
  Denne uka har Studentradioen i Bergen "ensomhetsuke" i samarbeid med TV-aksjonen. Vi snakker derfor om hvordan språk kan være en sosial barriere, og vi lurer på om norsk mangler et ord for å beskrive det å være alene på en positiv måte. I tillegg har vi besøk av stavangergutten Sander Hauan, som lar oss ta en nærmere kikk på dialekten sin! I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Ole Raade. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Helge Dyvik er på besøk!
  I denne sendinga har me besøk av språkprofessor Helge Dyvik! Han kan mangt om mykje, men i dag snakkar me om trebanken, at språket kan vera kjønnsdiskriminerande, og normering. I tillegg hjelper han oss å svara på eit lyttarspørsmål: Kvifor har me sterke og svake verb? I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal og Ole Raade. Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Noregs Mållag
  Me har besøk av Peder Lofnes Hauge som er nestleiar i Noregs Mållag! Me snakkar om nynorsk, fordommar og stoda i Bergen. I tillegg kjem Laurien Michiels innom og snakkar om å skulla forstå to skriftspåk og mange dialekter. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal og Ingrid Årdal. Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Den europeiske språkdagen
  26.09 er den europeiske språkdagen, og i den anledning har vi invitert flere europeiske gjester. Vi får høre litt om hvordan språktilstanden er i Tyskland, Wales, Italia og Belgia. I studio: Guro Wågan, Ingrid Årdal og Laurien Michels Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Språkets nivå
  I denne sendinga tek me for oss dei ulike nivåa i språket. Me går frå fonologiens små dela, til pragmatikkens store samanhengar. I tillegg snakkar Guro om brennevin, og vår utveklsingsstudent Laurien har oppdaga noko spesielt i dei skandinaviske språka. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan, Ole Raade og Laurien Michels. Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Jølstramålet
  I ukas podcast kommer vårt nye medlem, Ingrid Årdal, for å snakke om sin egen dialekt. Vi har fått inn et spørsmål fra våre lyttere, og Maria forteller om et ord med mange forskjellige betydninger. I tillegg får vi møte enda et nytt medlem, Laurien Michiels. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Ingrid Årdal Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Svensken, dansken og nordmannen
  Denne veka er det skandinavisk stemning i studio! Me har besøk av svenske Johannes Högäll Johnsson og danske Søren Bering, og snakkar om det skandinaviske språkfellesskapet. Kva er likskapane mellom nynorsk og svensk? Kva med bokmål og dansk? Og kor godt forstår me kvarandre? Desse spørsmåla får du svaret på i denne vekas podcast. I studio: Ole Raade og Maria Gunnarsdotter Svedal Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Vi besøker Sørlandet!
  I denne sommerpodcasten har vi besøk av en ekte sørlending! Hans Marius Eitland Nagy kommer fra Flekkefjord, og vi tar et dypdykk i dialekten hans, våre tanker om språket på Sørlandet og fordommer vi sitter på. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal og Guro Wågan. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Preposisjonar, pseudoanglisismar og sterke verb
  Ordskifte er tilbake etter sommerferien! Denne uka snakker vi om språklige observasjoner vi har gjort i sommer, og vi hilser på Ordskiftes nye tilskudd: Ingrid Årdal. Vi snakker også om når man skal bruke preposisjonene i og på, og får besøk av norsklærer Rudi Endresen som snakker om pseudoanglisismer. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Ole Raade. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte
 • Ordskifte - Trykk, hvis og Norsk Målungdom
  I denne sommersendingen, har Maria, Ole og Guro fått velge ett tema hver som de brenner for. Du kan derfor glede deg til å høre fra lederen i Norsk Målungdom, Fredrik Hope, du vil få høre om den døende "hvis", og hvordan det står til med trykkfordelingen i importord i trøndersk. God sommer! I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Ole Raade og Guro Wågan Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Fonologispesial med Gjert Kristoffersen
  Denne uken har vi besøk av professor i språkvitenskap og fonolog Gjert Kristoffersen. Hvis du er nysgjerrig på hva fonologi er, og du vil vite hvilke lyder som er på vei inn og ut av det norske språket, er denne sendingen noe for deg. I tillegg tar vi en tur til Sverige for å se på en veldig spesiell dialekt. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Gjert Kristoffersen Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!

Alle artiklene til Ordskifte