Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!

Sendes hver onsdag fra 11-12!

Siste podcaster

 • Ordskifte - Språkets nivå
  I denne sendinga tek me for oss dei ulike nivåa i språket. Me går frå fonologiens små dela, til pragmatikkens store samanhengar. I tillegg snakkar Guro om brennevin, og vår utveklsingsstudent Laurien har oppdaga noko spesielt i dei skandinaviske språka. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan, Ole Raade og Laurien Michels. Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Jølstramålet
  I ukas podcast kommer vårt nye medlem, Ingrid Årdal, for å snakke om sin egen dialekt. Vi har fått inn et spørsmål fra våre lyttere, og Maria forteller om et ord med mange forskjellige betydninger. I tillegg får vi møte enda et nytt medlem, Laurien Michiels. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Ingrid Årdal Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Svensken, dansken og nordmannen
  Denne veka er det skandinavisk stemning i studio! Me har besøk av svenske Johannes Högäll Johnsson og danske Søren Bering, og snakkar om det skandinaviske språkfellesskapet. Kva er likskapane mellom nynorsk og svensk? Kva med bokmål og dansk? Og kor godt forstår me kvarandre? Desse spørsmåla får du svaret på i denne vekas podcast. I studio: Ole Raade og Maria Gunnarsdotter Svedal Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Vi besøker Sørlandet!
  I denne sommerpodcasten har vi besøk av en ekte sørlending! Hans Marius Eitland Nagy kommer fra Flekkefjord, og vi tar et dypdykk i dialekten hans, våre tanker om språket på Sørlandet og fordommer vi sitter på. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal og Guro Wågan. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Preposisjonar, pseudoanglisismar og sterke verb
  Ordskifte er tilbake etter sommerferien! Denne uka snakker vi om språklige observasjoner vi har gjort i sommer, og vi hilser på Ordskiftes nye tilskudd: Ingrid Årdal. Vi snakker også om når man skal bruke preposisjonene i og på, og får besøk av norsklærer Rudi Endresen som snakker om pseudoanglisismer. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Ole Raade. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte
 • Ordskifte - Trykk, hvis og Norsk Målungdom
  I denne sommersendingen, har Maria, Ole og Guro fått velge ett tema hver som de brenner for. Du kan derfor glede deg til å høre fra lederen i Norsk Målungdom, Fredrik Hope, du vil få høre om den døende "hvis", og hvordan det står til med trykkfordelingen i importord i trøndersk. God sommer! I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Ole Raade og Guro Wågan Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Fonologispesial med Gjert Kristoffersen
  Denne uken har vi besøk av professor i språkvitenskap og fonolog Gjert Kristoffersen. Hvis du er nysgjerrig på hva fonologi er, og du vil vite hvilke lyder som er på vei inn og ut av det norske språket, er denne sendingen noe for deg. I tillegg tar vi en tur til Sverige for å se på en veldig spesiell dialekt. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Gjert Kristoffersen Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Norsk som andrespråk
  Hvordan er det å lære seg norsk når man har et annet språk som morsmål? Det er det vi snakker om i dag. Vi får besøk av førsteamanuensis i norsk som andrespråk, Ann-Kristin Helland Gujord, som forklarer blant annet hva som er spesielt vanskelig i det norske språket. I tillegg undersøker vi om man kan lære seg bedre norsk ved hjelp av en app, og vi diskuterer om de som lærer norsk som andrespråk burde lære bokmål, nynorsk eller begge deler. I Studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Ole Raade og Guro Wågan Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Gud, død og språkdød
  Hvilke ord kommer fra gamle guder? Hvorfor bruker vi metaforer når vi snakker om døden? Vi prøver å svare på disse spørsmålene i ukens podcast. I tillegg diskuterer vi et trekk ved det norske språket som kanskje er i ferd med å dø ut. I studio: Aina Morken, Ole Raade og Maria Gunnarsdotter Svedal. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Irrelevant at å slå på tråden er så som så
  I denne podcasten snakker vi om det veldig anvendelige (og kanskje litt irriterende?) ordet "så". Vi svarer også på hvorfor det heter irrelevant og ikke urelevant, før vi prøver å finne ut om forholdsvis unge mennesker vet hvorfor vi "slår på tråden" når vi ringer. Helt til slutt er det ytringsfrihet som er oppe til diskusjon. I studio: Ole Raade, Guro Wågan og Maria Gunnarsdotter Svedal. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Vanskelig språk
  Hva er egentlig vanskelig språk? Og hva er klarspråk? I denne sendingen har vi har med oss Elin Stensvand som har skrevet masteroppgave om vanskelig språk etter dødsfall. I tillegg har vi med oss jusstudent Roald Ross når vi disukterer språket i lovene våre. I studio: Aina Morken, Ole Raade og Maria Gunnarsdotter Svedal. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Treng me så mange språk i skulen?
  I denne sendinga snakkar Ordskifte om alle språka me lærer i løpet av åra våre på skulen. Me har engelsk og minst eit framandspråk, i tillegg til norsk. Og korleis er det å skulla læra så mange språk dersom ein har dysleksi? Me har besøk av Petter Hauge Corneliussen som har denne diagnosen. I studio: Maria Gunnarsdotter Svedal, Guro Wågan og Aina Morken. Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Norskfaget
  I dag er det norskfaget som skal under lupen. Vi har snakket med norsklærer Roar Ulvestad, som har vært med å lage det første forslaget til den nye læreplanen. Vi diskuterer også hvordan sidemålsopplæringen burde være, og om det burde etableres en norsk litterær kanon, med verker som alle norske elever skal ha kunnskap om. I studio: Guro Wågan, Ole Raade og Aina Morken Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Språk i hverdagen
  Denne uka diskuterer vi språket vi møter i hverdagen. Vi er innom temaene reklame, graffiti, og teksting og dubbing av film. I tillegg prøver Guro å finne ut om det at vi skriver mye, er positivt: Vi chatter på Facebook og skriver gjerne på dialekt. Hva gjør dette med språket vårt? I studio: Guro Wågan, Ole Raade og Aina Morken. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!
 • Ordskifte - Island
  Denne veka får Ordskifte besøk av Fridrikka Gudmundsdottir. Ho har islandsk som morsmål, så denne sendinga er ein skikkeleg Island-spesial! Blant anna snakkar me om islandsk språkhistorie, korleis det er å veksa opp med to språk, og om purisme er ein god språkpolitikk. I tillegg prøver Ole å forklara kva kasus eigentleg er. I studio: Ole Raade og Maria Gunnarsdotter Svedal Ordskifte er programmet for deg som har ei meining om kva som er rett og kva som er gale å sei. Vi tek for oss språklege finurlegheiter og grunnen til at du snakkar akkurat slik du gjer. Viss du føler det du treng i radiouniverset ditt er eit språkprogram med eit friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.

Alle artiklene til Ordskifte