Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er riktig og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker akkurat slik som du gjør. Hvis du føler at det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg!

Sendes hver torsdag fra 13-14!

Siste podcaster

 • Finlandssvensk
  I denne sendingen skal vi se nærmere på fenomenet finlandssvensk. Vi finner ut av hva dette egentlig er for noe og hvorfor det snakkes svensk i Finland. Vi er også så heldig at vi får intervjue en vaskeekte finlandssvenske, nemlig Axel Åhman! Julia disker dessuten opp en spenstig konkurranse. God lytt. I studio: Julia Zsiga, Tiril Absalonsen og Vilde Galtung. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Språk i dyre- og planteverden
  Denne uken tar vi for oss språk i dyre- og planteverden. Hvilke ulike kommunikasjonstyper finnes det blant dyr og planter? Telles disse formene for kommunikasjon som språk? Hvis du er nysgjerrig på noe av dette bør du få med deg denne sendingen. Inga kommer i tillegg med en saftig konkurranse! God lytt. I studio: Tiril Absalonsen, Julia Zsiga og Inga Myrene Nørstebø. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Språk og alkohol
  Denne uken tar vi for oss språk og alkohol. Hvordan snakker vi om alkohol? Hvordan fungerer hjernen i forhold til språk når vi drikker? Blir du bedre i fremmedspråket ditt av et glass? Hvis du er nysgjerrig på noe av dette bør du få med deg denne sendingen. Og som om ikke det var nok prøver vi ut ny spalte og klinker til med en av de etablerte i tillegg! God lytt. I studio: Tiril Absalonsen, Julia Zsiga og Vilde Galtung. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Vilde fra Bærum og mer Sverige!
  I denne sendingen blir vi bedre kjent med vårt andre (og siste) nye medlem, nemlig Vilde! I tillegg til det kommer Julia med flere språkoppdagelser fra sommeren, før vi får en grundig innføring i Bærumsdialekten. I studio: Tiril Absalonsen, Julia Zsiga og Vilde Galtung. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Inga og sommernostalgi i september
  Ordskifte er endelig tilbake! I en helt ny sesong skal du få hilse på flere nye medlemmer og vi starter med Inga! I denne sendingen blir vi bedre kjent med Inga, ser litt på hvordan sommeren har vært og tar en titt på korona og språk! I studio: Tiril Absalonsen, Julia Zsiga og Inga Myrene Nørstebø. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Kommaregler, oversatte hits og emojis
  I denne ukens sending tar først og fremst for oss kommaregler i norsk. I tillegg ser vi på 70-tallets litt merkelige trend: Å oversette internasjonale slagere til norsk. Det blir en meget spennende konkurranse mellom Berit og Petter, før vi runder av med fokus på emojis i språket! I studio: Ingrid Årdal, Berit Jonsbråten og Petter Morland. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Språk i politikken
  Tema for denne veka er språk i politikken! Vi ser nærare på det lause omgrepet "politikarspråk". Då er vi innom dei litt lause svara, men også metaforar, retorikk og hersketeknikkar. I tillegg blir det ein spennande konkurranse - før spenninga held fram i prosjekt Jakten På Eide. I studio: Ingrid Årdal, Petter Morland og Berit Jonsbråten. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Norge og söta bror!
  Denne veka introduserer vi eit splitter nytt medlem av Ordskifte: Julia Zsiga! Kva passar vel då betre enn å prate om svensk i samanheng med norsk? Vi ser på svensk, både frå makro- og mikroperspektiv. Julia testar oss også i svensk ordforråd. Det blir riktigt roligt! I studio: Ingrid Årdal, Petter Morland, Tiril Absalonsen og Julia Zsiga. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Rekonstruksjon av språk og vekas ord
  Denne sendinga gir Berit deg ei innføring i korleis ein går fram i prosessen bak rekonstruksjon av språk. Vi er også innom kåringa av beste dialektuttrykk i Rogaland, før eit historisk perspektiv på denne vekas ord! Heilt til slutt annonserer vi eit stort mål for semesteret - dette vil du ikkje gå glipp av. I studio: Ingrid Årdal, Berit Jonsbråten og Tiril Absalonsen. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Høflighetsformer og hen
  I denne ukens sending tar vi for oss høflighetsnormer - og former - i språket. Hvilke høflige tiltaleformer har vært sentrale i norsk, og hvilke er det fremdeles spor av i språket? Vi får også besøk av Mari Lund Eide! Hun har forsket mye på det kjønnsnøytrale pronomenet hen og deler sin kunnskap med oss. En liten russisk-konkurranse ble det også, gitt. I studio: Ingrid Årdal, Petter Morland og Tiril Absalonsen. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Fylkes- og personnavn
  I denne sendingen er det de nye fylkesnavnene og topp-ti-listen over personnavn for 2019 som står i fokus! Kanskje er nettopp ditt navn blant fjorårets favoritter? I studio: Ingrid Årdal, Berit Jonsbråten og Petter Morland. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - PIE, nynorsk og Cocktailparty-effekten
  I sesongens første sending har vi tatt med en ting hver som vi ønsker å dele med dere. Tiril har fått en spennende språkbok til jul, Ingrid er opptatt av 25% nynorsk-kravet hos NRK og Petter har forteller om noen interessante eksperiment innen psykolingvistikken! I tillegg har Tiril tatt med en ny russisk-konkurranse. I studio: Ingrid Årdal, Tiril Absalonsen og Petter Morland. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - "Best of"-sending fra høsten 2019
  I denne sendingen har vi samlet noen av høydeblikkene fra semesteret slik at man kan oppleve dem på nytt! I studio: Ingrid Årdal, Berit Jonsbråten, Petter Morland, Tiril Absalonsen og Laurien Michiels. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.
 • Ordskifte - Årets ord og revisjon av ordbøkene
  I denne sendingen går vi gjennom årets ord, og i tillegg får vi besøk av Margunn Rauset som forteller oss om revisjonen av ordbøkene som det arbeides med. I studio: Ingrid Årdal, Petter Morland og Tiril Absalonsen. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg
 • Ordskifte - Lesjadialekt og julespråk!
  I denne sendinga har vi først besøk av Ingrid Gråsletten som gir oss ei innføring i si eiga dialekt! Ho har sjølvsagt med ein liten konkurranse til oss. Vi går også gjennom resultata av spørjeundersøkinga som vi sendte ut angåande julespråk! Her var det mykje kjekk informasjon, og Tiril har fått nokre barnehageungar til å dele sine tankar. God lytting! I studio: Ingrid Årdal, Berit Jonsbråten og Laurien Michiels. Ordskifte er programmet for deg som har en mening om hva som er rett og hva som er galt å si. Vi tar for oss språklige finurligheter og grunnen til at du snakker som du gjør. Hvis du føler det du trenger i radiouniverset ditt er et språkprogram med et friskt pust, er Ordskifte programmet for deg.

Alle artiklene til Ordskifte