Bruker studenter for mye tid på å lese?

Jeg grøsser over tanken at folk sitter på lesesalen en lørdagsmorgen, mens jeg selv ligger sammenkrøllet i fosterstilling og holder på å dø av fylleangst. Hodet verker, kroppen er tydelig dehydrert, og helst vil jeg ligge her hele dagen.

Når jeg endelig tør sjekke mobilen, får jeg snap av en venninne som stolt sender bilde fra biblioteket med teksten – “Klar for en skikkelig lesedag”. Jeg krøller meg enda mer sammen og sukker høyt for meg selv.

Det store lesepresset

Jeg tror det er mange som kjenner seg igjen når jeg sier at lesepresset er stort. Til tider virker det som det er det eneste man snakker om.

Kommentarer som: “Hvor mange timer leste du igår?” og “Ferdig med innleveringen eller?” er ofte det første medstudenter sier til meg når vi møtes utenfor døren på vei inn til enda en forelesning. Jeg dikter opp et svar som indikerer at jeg jobber med saken samtidig som jeg er litt på etterskudd. Svaret minner om hva de fleste responderer i en slik situasjon og slik står vi sammen om å bygge opp presset og stresset.

Les også: Nrk rekrutterer til ny serie

Det var faktisk ikke før jeg begynte å studere at jeg innså hvor mye folk leser. Det er selvfølgelig veldig varierende, men overraskende mange tilbringer over gjennomsnittet mye tid på lesing. Dette innebærer å nedprioritere andre viktige sosiale ting over lesesalen.

Kaffedates byttes ut med usosiale lesedates. Det får meg til å savne tiden da skoledagene var organisert og alt var obligatorisk. Det var liksom nok å følge med i undervisningen og ellers kunne du disponere fritiden på hvilken som helst måte du ville. Som jeg savner den tiden.

Mangfoldige timer av studenters tid blir brukt på lesesalen. (Foto: Wikimedia Commons)

Et oppmuntrende tips til slitne studenter

Handler det om dårlige arbeidsvaner eller er det et tegn på høy sosial status å være en skikkelig flittig lesestudent? Jeg tror det er en kombinasjon.

Først og fremst er det nok mange som møter opp på lesesalen uten å egentlig ha en plan på hva som skal leses på og hvor mye som skal bli gjort for dagen.

Les også: Fanny Andersen: – Kjærlighet er kjærlighet

Mitt beste tips er å organisere dagene og sette deg overkommelige mål. Det vil være mye enklere å få tid til andre ting når du stolt kan forlate lesesalen. Videre, må du lære deg å senke skuldrene og koble av når du kan. Og med de enkle tipsene, vil gjøre det lettere å nyte fritiden samtidig som du setter inn intense leseøkter som faktisk vil gi utbytte.

Siste podcaster

  • MANDAG: Tale, Mari og Sunniva
    Siste sending for gjengen kreve spesielle spalter og spesielle gjester. Vi tar deg gjennom de beste spaltene vi har å by på, sammen med Maris roomie Sunniva! Det blir feministisk slampoesi, mørke samtraler fra VG og gråve utleverelser. Man må jo bare lytte!!

Anbefalte artikler