Verdens beste smiske-rundstykker

This content has been archived. It may no longer be relevant

To av Studentmorgens nye medarbeidere, Mats Valø og Kjærsti Rønneberg, har startet et smiske-kappløp der kampen står om stjerner i margen hos dagsjef Anja Charlotte Markussen. Tidligere har Mats støvsuget og vasket hele studio der Studentmorgen har sendinger. Dette var utenom den faste ordensuken redaksjonen er tildelt, noe som ikke falt i god jord hos kollega Kjærsti.

Smiskematch

For å matche Mats serverte Kjærsti sine hjemmebake rundstykker i beste smiskestil til frokost under sending. Hun var på  desperat jakt etter stjerner i magren hos både dagsjef og produsent. Rundstykkene fikk mye skryt og på oppfordring fra lytterne deler Kjærsti herved det hun selv har kåret til verdens beste rundstykker. Test ut oppskriften under og bruk fantasien når du skal snekre sammen din versjon av denne nydelige gjærbaksten.
Hør hvordan Kjærsti prøvde å smiske seg til stjerner i margen her:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/Frokostklipp-tirsdag-11.feb_.mp3]

Oppskrift

For å lage dine egne rundstykker som kan hjelpe deg å score stjerner i noens marg, trenger du:

Den autentiske oppskriften fra Kjærstis samlekokebok. Foto: Privat
Den autentiske oppskriften fra Kjærstis samlekokebok. (Foto: Privat)

1 kg grovbakstmel (hold igjen 2 dl)
1 pk tørrgjær
2 ts salt
3 dl hvetekli
2 dl havrekli
1 dl linfrø
200 g hakkede nøtter – hasselnøtter, valnøttkjerner – fritt valg på øverste hylle
10-15 tørkede aprikoser, noen kan gjerne deles opp i mindre biter
150 g rosiner

I tillegg kan man tilsette en håndfull gresskarkjerner og solsikkefrø for å få rundstykkene ekstra proteinrike – kun fantasien setter grenser.

Tilsett 12 dl lunkent vann og 2 spiseskjeer rapsolje, som du blander med alt det tørre i en bolle. Husk at vannet ikke må være for varmt, da tar man livet av gjæren.

Rør det hele sammen med en tresleiv, bland nøye, og tilsett de siste 2 dl med grovbakstmel når du har blandet godt.

Deigen skal nå være fuktig og seig. Fordel rundstykkene på plate med bakepapir på. Rundstykkene kan du legge utover i passe store klatter med en skje, så slipper du å bli skikkelig klissete på fingrene. Dekk deretter du platen til med et kjøkkenhåndkle, og lar rundstykkene heve i ca. 1 time.

Stek rundstykkene på 225 grader midt i ovenen i ca. 15-20 minutter. Se ann steketiden i forhold til størrelsen på rundstykkene dine. Rundstykkene skal vær stekt på utsiden og gjerne litt fuktige på innsiden når du tar de ut av ovenen og lar avkjøle på en rist. Pakk i fryseposer, da det går veldig fint å fryse de ned. Nå har du rundstykker du kan imponere de fleste med!

Anbefalte artikler