Bergen brenner!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Få ting har påvirket bybildet og arkitekturen i Bergen like mye som bybrannene. Nedbrente trebygninger har blitt erstattet av mer moderne murbygninger, og ulike tiltak har blitt gjort for å forhindre nye bybranner. Den siste store bybrannen fant sted på dagens dato, 15. januar, i 1916. I anledning dette lite lystige 97 årsjubileet, inviterte Studentmorgen bergenspatriot og forfatter, Gunnar Staalesen inn i studio. Staalesen har blant annet skrevet om brannen i sin roman 1900. Morgenrød, og drev i den anledning med omfattende undersøkelser vedrørende brannen i forkant.

– Det har vært mange bybranner i Bergens historie opp igjennom årene, også større enn den i 1916, men det er den siste av de store brannene, på folkemunne kalles den bare for “Bergensbrannen”.

Brannen startet ved Muralmenningen ute ved Strandkaien, og spredte seg raskt til store deler av byen.

Med bybrannen som arkitekt

Brannen har for alvor vært med på å forme bybildet slik vi kjenner den i dag. Har du noensinne tenkt på hvor ulike Ricks- og Feliz-kvartalene er sammenlignet med for eksempel Logehaven på andre siden av Øvre Ole Bulls plass?

– Halve Hotell Norge brant, der klarte de å stanse brannen midt inni. Hvis man går oppover Ole Bulls plass i dag, så ser man  veldig tydelig at det på Logensiden er eldre bebyggelse, fordi det overlevde brannen. På den andre siden var det bare svarte ruiner om morgenen den 16. januar 1916.

Staalesen delte også sin kunnskap om skuespillernes heltemodige innsats for å redde Den Nationale Scene, og frikjente Nordnes-befolkningen for deres hyppige og klønete brannstifting.

Hør det fullstendige intervjuet med Gunnar Staalesen her:

 

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/01/Intevju-med-Gunnar-Staalesen.mp3]

Anbefalte artikler