I Utenriksmagasinet Mir kan du høre utenrikspolitiske analyser, kulturelle reportasjer og diskusjoner om kjente eller ukjente problemstillinger ute i den store verden. Den grundige diskusjonen i studio utføres på en studentvennlig måte. Det er med andre ord en enkel inngang til et litt mer sofistikert liv.

Hør Mir hver fredag klokken 11:00-12:00 på Studentradioen i Bergen.

Siste podcaster

 • UMIR - Aktualitet: Italia, Nederland og Sarkozy - 05.03.2021
  Italia og Nederland skifter regjeringer og Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er blitt offisielt dømt for korrupsjon. Disse temaene er på agendaen i denne aktualitetssendingen fra Utenriksmagasinet Mir. I studio er Snorre Vange og Hauk Andreas Fossen med programleder Helene Knag. Kommentar er utført av Victoria Croff Dreyer, og produsent er Mathilde Angeltveit.
 • UMIR - Det store vaksineringsprojektet - 26.02
  Et år siden viruset som snudde alles hverdag kom til Norge, har vaksinene endelig begynt å komme. Men hvorfor går vaksineringa så tregt i noen land sammenlignet med andre? I denne podden tar vi for oss utfordringene som kommer når man begir seg ut på verdenshistoriens største vaksineringsprosjekt, og vi har vært så heldige å få intevjuet Professor Rebecca Cox Brokstad og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. I studio er Magnus Nordal Røtnes, Jakob Kirkholt og Snorre Vange, med Mathilde Angeltveit som produsent. Kommentaren ble laget av Marit Moen Fjeld, og intervjuene utført av Jakob Kirkholt og Helene Knag.
 • UMIR - Navalny - 19.02.2021
  Alexei Navalny ble verdenskjent da han ble forgiftet på en flytur i Sibir i sommer. Nå er han dømt til 3 års fengsel i Russland for sitt langvarige sykehusopphold i Berlin. I denne episoden av Utenriksmagasinet Mir går vi inn på korrupsjonsjegeren og opposisjonspolitikeren som har hissa på seg Russlands mektigste menn. Snorre Vange og Hauk Andreas Fossen er med over Zoom, med Jakob Kirkholt som programleder. Kommentar er produsert av Magnus Nordal Røtnes, og intervjuet med NRKs Jan Espen Kruse utført av Marit Moen Fjeld.
 • UMIR - Militærkupp i Myanmar - 12.02.2021
  Den 1. februar begikk militæret statskupp i Myanmar og oppløste den demokratisk valgte sivile regjeringa ledet av den kontroversielle tidligere fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi. I denne utgaven av Utenriksmagasinet Mir ser vi nærmere på Myanmar, landet som mange trodde var på veg til å bli et demokrati. Programleder for sendinga er Magnus Nordal Røtnes, med Helene Knag og Marit Moen Fjeld med over Zoom. I tillegg har vi fått et intervju med statssekretær i Utenriksdepartementet Jens Frølich Holte om saken, utført av programsjef Jakob Kirkholt.
 • UMIR - USA: Trump, Biden og veien videre - 29.01.2021
  Utenriksmagasinet Mir er endelig tilbake! I årets første utgave snakker vi om USA og høstens og vinterens politiske hendelser opp mot innsettelsen av Biden. Vi er innom stormingen av kongressen i Washington DC den 6 januar, insettelsessermonien og Bidens planer og utfordringer framover som USAs 46. president. Vår medarbeider Jakob Kirkholt har intervjuet Atle Møen og Hilmar Mjelde som gir deg en god innsikt i polariseringen og framveksten av høreekstreme grupper i USA og hvordan Trump har mobilisert til sine folkemasser. Programleder er Lea Sofie Westad og med seg i studio har hun Snorre Vange og Helene Knag.
 • UMIR - Lov og rettferdighet i Polen? - 04.12.2020
  Polen ble lenge ansett som en suksesshistorie i økonomisk og politisk liberalisering siden murens fall, og er også fortsatt en av Europas raskest voksende økonomier. Likevel er ikke alt rosenrødt i det tidligere øst-blokklandet, og siden de tok makten i 2015 har regjeringspartiet PiS (Lov og Rettferdighetspartiet) blitt beskyldt for å undergrave etablerte demokratiske normer og spilleregler for politisk gevinst. I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir har vi vært så heldige å få et intervju med tidligere Raftoprisvinner Adam Bodnar, den polske ombudsmannen som har tatt opp kampen mot regjeringa. Med i studio er Jakob Kirkholt, Lea Sofie Westad og programleder Victoria Croff Dreyer. Produsent er Mathilde Angeltveit og intervjuet ble utført av Magnus Nordal Røtnes.
 • UMIR - Raftoprisen 2020 - 06.11.2020
  Raftoprisen er en pris som tildeles personer eller organisasjoner som har utmerka seg i kampen for menneskerettigheter. I denne utgaven av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss årets prisutdeling, med intervjuer fra direktør fra Raftostiftelesen, Jostein Hole Kobbeltvedt, og Mohamed Lotfy, en av grunnleggerene av organisasjonen som vant årets Raftopris, the Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF). I studio er Pia Vagle og Victoria Croff Dreyer, med Jakob Kirkholt som programleder. Produsent er Mathilde Angeltveit og intervjuene ble utført av Lea Sofie Westad.
 • UMIR - Valget i USA
  I denne episoden av Utenriksmagasinet MIR går vi gjennom de avgjørende faktorene i innspurten frem mot det amerikanske presidentvalget. Vi oppsummerer Trumps fire år som president og diskuterer hvilke vippestater som kan være med på å avgjøre resultatet. I tillegg går vi inn også på hva vi tror blir utfallet etter valgdagen. I studio er Magnus Nordal Røtnes og Helene Knag. Programleder er Victoria Croff Dreyer og produsent er Mathilde Angletveit.

Alle artiklene til Utenriksmagasinet Mir