Tex mex-ordboken

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tex mex oppstod i møtet mellom det mexikanske og det texanske kjøkken mot slutten av 1800-tallet, og har siden blitt vanvittig populært i store deler av verden. Vi har alle et forhold til den norske fredagstacoen, men vi trenger ikke gå lenger enn til tex mex-hyllen på Rema 1000 før vi finner andre begreper: Burritos, fajitas, enchiladas, quesedillas og nachos.

Tex mex består for det meste av de samme grunningrediensene: Kjøtt (storfe, svin, kylling, skalldyr eller fisk) krydret med tex mex-krydder, grønnsaker som paprika, løk og salat, servert med rømme, ost, salsa og guacamole.

Men når disse fellestrekkene går igjen: Hva er egentlig forskjellen på de ulike rettene?

Tacos

Tacos er tradisjonelt små mais- eller hvetetortillas brettet i to rundt det klassiske tex mex-fyllet. Bestiller du tacos på en tex mex-restaurant får du gjerne 2-3 små tortillas – langt mindre enn de du kjøper på butikken.

I dag skiller man gjerne mellom hard shell og soft shell tacos. Hard shell tacos er de harde tacoskjellene fra butikken, mens soft shell er de tradisjonelle små tortillaene.

Fajitas 

Fajita er fellesbetegnelsen på grillet kjøtt, og serveres typisk som tacos. Fajitas er altså egentlig ikke en egen rett, men en måte å tilberede innholdet i tacoen på.

Fajitas pleier allikevel å utgjøre en egen rett på tex mex-restauranter. Dette betyr gjerne at du får kjøtt og grønnsaker servert på en fresende grillplate på bordet, sammen med det øvrige klassiske tex mex-tilbehøret. Tortillaene ligger gjerne i en egen liten kurv, og du setter sammen dine egne tacos med fajitakjøtt og -grønnsaker.

Ettersom ingrediensene skal grilles, og deretter anrettes, er grønnsakene gjerne kuttet litt grovere enn i tacos. Paprikaen i fajitas er gjerne strimlet, i motsetning til i taco, der den gjerne serveres i små terninger.

Burritos

En burrito er en stor hvetetortilla, brettet rundt fyllet i sylinderform slik at den lukker seg helt. Du finner alle de tradisjonelle tex mex-ingrediensene igjen i burritoen, i tillegg til brun eller hvit ris, refried beans, og/eller kidneybønner.

Disse ingrediensene gjør burritoen til den mektigste Tex Mex-retten. Mens du gjerne får servert 2-4 stykker når du bestiller tacos, enchiladas og quesedillas, er det som regel mer enn nok med én burrito.

Du finner gjerne burritos både på fastfoodrestautranter som serverer tex mex, pakket inn i papir, klare til å spises på farten, og på ordentlige tex mex-restauranter, serverte på tallerken, med rømme, salsa, kniv og gaffel.

Enchiladas

Enchiladas startet som meksikansk gatemat: Sammenrullede tortillas dyppet i tomatsaus. I dag likner enchiladaen mer på en slags tex mex-lasagne. Hvetetortillas rulles sammen rundt tradisjonelt tex mex-fyll, dekket med en saus og ost, gratinert i ovnen. Sausen består som regel av tomater og chili, men kan varieres med refried beans eller til og med den franske béchamel-sausen.

Quesedillas 

En quesedilla er en hvete- eller maistortilla fylt med det tradisjonelle tex mex-fyllet, men man har kanskje tatt særlig hardt i med osten. Tortillaen med innhold brettes i to, og stekes i stekepanne eller ovn slik at osten smelter.

Quesedillas kan også lages med sandwichmetoden: La én tortilla fungere som bunn, legg på ønsket fyll, og la en annen tortilla fungere som topp.

Quesedillaen kuttes gjerne i mindre, trekantede stykker som enten kan spises med kniv og gaffel, eller med hendene.

Nachos 

Tortillachips utgjør basen i nachos. Den enkleste nachosen består kun av tortillachips gratinert med ost, servert med salsa og/eller guacamole som en snack.

Nachos kan også serveres som hovedrett: Tortillachipsen fungerer som base for alle de tradisjonelle tex mex-ingrediensene, enten lagt utover på en stekeplate i ett stort lag, eller lag på lag som en lasagne i en ildfast form.

Fikk du lyst på tex mex nå? Klikk her for Ettersmaks oppskrift på hjemmelaget tacokrydder.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler