FrP vil utvide ølsalget

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fremskrittspartiets programutvalg vil at ølsalget skal følge butikkenes åpningstider. Sara Økland, leder for Fremskrittspartiets ungdom mener det er på tide at regjeringen følger etter.

– Det er viktig å tenke på friheten til enkeltmennesket. Voksne mennesker skal få kunne ta sine egne valg. Politikerne må øke folks frihet og ha mer tillit til befolkningen. Min oppgave som politiker er ikke å begrense myndige menneskers tilgang på en lovlig vare.

Motstand fra KrF

I Kristelig Folkeparti er de forbauset over hvor langt Frp vil gå. Eivind Skår i Kristelig Folkepartis Ungdom kaller forslaget det motsatte av en samarbeidsinvitasjon.

– Å utvide salgstidene for ølsalg i butikkene vil føre til et økt samfunnsproblem som vil ramme de svakeste i samfunnet vårt, nemlig barn og rusavhengige.

Rundt 250 000 nordmenn lever i dag i frykt for alkohol. KrFU-lederen mener det er viktig å kunne ta hånd om og hjelpe de som trenger det, mens Økland tror ikke dette er årsaken til barn- og rusavhengiges problemer.

– Skjenketidene på byen eller utvidelse av ølsalg avgjør ikke om et barn har problemer eller ikke. Salg av alkohol etter kl 20:00 er ikke grunnen til at et barn har problemer, mener Økland.

Økt kriminalitet

Forsker Eirik Hammersvik på Institutt for rettssosiologi ved Universitetet i Oslo melder til Aftenposten at Frps politikk vil føre til økt kriminalitet i samfunnet.

– Frps politikk vil føre til mer kriminalitet gjennom økt tilbakefall, overfylte fengsler og lange soningskøer, sier Hammersvik.

– Det er ikke de som velger å kjøpe alkohol etter kl 20:00 som skaper dette problemet. Det er de rusavhengige. Man må kunne skille mellom hva som er tiltak for å forhindre rusproblematikk og friske folks frihet, sier Økland som er sterkt uenig.

 

Ønsker utvidet skjenketid

Mens Økland ønsker lengre skjenketid, mener Skår at utestedene burde stenges kl 02:00 istedet for kl 03:00

– Å stenge utestedene en time tidligere vil ikke kvele folks mulighet til å gå på byen, men forhindre at problemer oppstår, sier Skår.

FrPU-lederen mener derimot at åpne skjenketider vil gi mennesker et mer avslappet forhold til alkohol.

– Det vil føre til mindre trykk i sentrum, i kebabkøer og taxikøer der problemer faktisk oppstår.

 

Utvidelse for kultursteder

I fjor høst bestemte byrådet i Bergen at 12 utesteder skal få utvidet skjenketid. Disse stedene driver ifølge byrådet kulturvirksomhet, og skal derfor få servere alkohol en halvtime lenger enn de andre stedene i byen.

Økland syns det er et godt tiltak, men mener utvidet skjenketid må kunne gjelde flere utesteder, ikke bare kultursteder.

 

FOTO: Camilla Sogn / Aktiv I Oslo.no

Anbefalte artikler