Den Glemte Mann

This content has been archived. It may no longer be relevant

I sin 26 år lange regjeringstid på Old Trafford fikk Sir Alex Ferguson frem en rekke storspillere. Den legendariske “Class of 94”, Wayne Rooney og Cristiano Ronaldo vil stå igjen som bevis på skottens eminente evne til talentutvikling. Like heldig var ikke kinesiske Dong Fangzhuo. I en alder av 19 år melder angrepsspilleren, født i Liaoning-regionen, overgang til en av verdens største klubber. Dette er historien om talentet som måtte bære en hel nasjons håp på sine skuldre, og forsvant fra fotballverden.

Guttedrømmen

I 2004 får Dong gjennomført overgangen de fleste bare kan drømme om, men unggutten oppfyller ikke kravene for arbeidstillatelse i England, og må belage seg på et utlån i Belgia. De neste to årene tilbringes på lån i Royal Antwerp. Fra 2004 til 2006 spiller kineseren 71 kamper, og kvitterer 34 mål for Belgias eldste fotballklubb. Under denne perioden får han også sin debut på det kinesiske landslaget.  Sommeren 2006 blir det spilletid under klubbens sesongoppkjøring, men fortsatt står han uten arbeidstillatelse i England, og blir sendt tilbake på lån i Royal Antwerp. I desember går arbeidstillatelsen gjennom, og i januar henter Ferguson unggutten tilbake. Der får han en ny kontrakt som strekker seg til 2010 og blir registrert i A-lagstroppen.  

Æresvakt

2007 skal vise seg å bli høydepunktet i kineserens karriere. I mai får han sin Premier League debut i sesongens siste kamp mot Chelsea. I en alder av 22 får han oppleve å gå ut på Old Trafford flankert av Chelsea-spillere som står æresvakt for et United lag som allerede har sikret seg ligatrofeet, og utgjør en spissduo sammen med Ole Gunnar Solskjær.

I desember 2007 får han også sin debut i Champions League, da han erstatter Wayne Rooney i siste gruppespillskamp mot Roma. Med det blir han den andre kineseren med spilletid i den ærverdige turneringen.

Eventyret tar slutt sommeren 2008. Dong mister draktnummeret sitt til Rafael, og i august blir kontrakten hans terminert. Skuffet vender han snuten hjem igjen til Kina og sin tidligere klubb Dalian Shide.

Stjernen falmer

Tilbake i Kina er forventningene skyhøye. Dong er en del av det kinesiske laget som deltar i OL, og med en klubb som Manchester United på CV-en forventer de fleste at han skal dominere i den kinesiske ligaen. Dessverre klarer han ikke å leve opp til forventningene, og i løpet av to sesonger tilbringes mye at tiden på klubbens reservelag. Det blir heller ikke flere kamper for det kinesiske landslaget.

I 2010 får han sjansen i portugisiske Portimonense når tidligere lagkamerat Cristiano Ronaldo legger inn et godt ord. På tross av varme anbefalinger fra Ronaldo klarer ikke Dong å markere seg i Portugal, og han prøver lykken i Polen og Armenia før han i 2012 nok en gang returnerer til hjemlandet.

I 2014 legger han opp, kun 29 år gammel. Den lysende karrieren han ble spådd når han ankom United ble aldri realisert, og Dong ble latterliggjort av sine landsmenn. I 2016 ser Dong seg nødt til å undergå plastisk ansiktskirurgi få å ikke bli kjent igjen på gaten.

Han klarte aldri å leve opp til de enorme forventningene folk hadde til ham, men Dong Fangzhuo har opplevd en karriere de fleste fotballsupportere bare kan drømme om.

 

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler