Fortsatt rødt kort til rasisme

This content has been archived. It may no longer be relevant

Etter utallige kampanjer, sportens strengeste straffer og fokus fra øverste hold, kommer det fortsatt aperop, banankasting og ondsinnede bemerkninger både fra fotballfans på tribunene og fra spillerne på banen. Vi har sett det utallige ganger, for eksempel gjennom saken mellom Luis Suarez og Patrice Evra, som fikk mye spalteplass. Det seneste tilfellet kom i Oktober under Champions League-kampen mellom CSKA Moskva og Manchester City, da Yaya Toure fikk høre stygge tilrop mot seg fra tribunene, alle basert på hans mørke hud. Man kan stille seg mange spørsmål ut i fra dette. Har ikke vi kommet lenger enn dette, eller er fokuset på problemet for svakt?

Problemet ligger i tribunekulturen

Henrik Lunde i NFF er en av flere norske i toppfotballen som har jobbet mye med inkludering og holdningskampanjer innen fotballen. Han vil ikke svartmale situasjonen slik mange andre vil, og viser til at det ikke er det at fotballverdenen ikke står sammen mot problemet, men at fokuset bør rettes mer mot tribunene enn mot spillerne på banen. UEFA har innført en nulltoleranse til rasisme, og straffene er svært strenge om man bli dømt. Likevel er rasisme fra fans og tribunene i følge Lunde vanskelig å telle og måle.

Hør hele innslaget om rasisme innen fotball og intervjuet med Henrik Lunde her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Offside-Kampen-mot-rasisme-fortsetter-AOP.mp3]

Henrik Lunde, NFF
Henrik Lunde (Foto: NFF)

Fotballen reflekteres ofte i samfunnet rundt seg, og de største problemene med rasisme har vi den siste tiden sett i områder hvor organiserte høyreekstreme grupperinger har godt fotfeste. I følge Lunde kan dette ha noe å gjøre med at man kanskje ikke har jobbet så mye med rasismeproblematikken i disse områdene. Selv i vest-Europa har rasisme vært stort utbredt innen fotballen og på tribunene, men fokus og kampanjer fra flere hold har gjort det nærmest usynlig.

Sportens strengeste straffer

Det er ingen tvil om hva UEFA og de store fotballforbundene mener om rasisme. Bøter, utestengelser, spill foran tomme tribuner og mulighet for å bli kastet ut av turneringer, er bare noe av det de kan true med. Henrik Lunde mener at dette blir brukt i håp om at klubbene selv skal ta grep om problematikken og sette fokus på området. Tidligere fotballprofil, John Barnes, sa tidligere i år i et innlegg i den engelske avisen The Guardian, at de strenge straffene ikke ville føre noe vei, ettersom problemene ligger mer i samfunnet rundt fotballbanene og ikke i sporten i seg selv. Han har selv opplevd mye rasisme og har jobbet mye innenfor området, og sier videre i sitt innlegg at han tror de strenge straffene vil føre til mer hat fra for eksempel tribunene. Henrik Lunde er ikke enig med Barnes, og sier at det å ikke gjøre noe vil være en stille aksept, som ikke er veien å gå.

Fotballen kan ikke gå og vente på at et land eller område skal ta et oppgjør med sine rasistiske holdninger, og bør ifølge Henrik Lunde sette sine egne grenser for hvordan idretten skal være. Fotballens posisjon i verden i dag er såpass sterk, at den fint kan gå foran som et eksempel for resten av samfunnet, og dermed fungere som en drivkraft for en samfunnsmessig holdningsendring.

Håp for fremtiden

Selv om man blir oppgitt over å høre om stygge rasismesaker innen fotball, er det viktig å se på det som allerede har blitt gjort. Henrik Lunde viser til at rasisme på banen og tribunene i for eksempel Norge, tilhører sjeldenheter grunnet holdningskampanjer i lang tid. Som tidligere nevnt gjelder dette også andre vestlige land, som for eksempel England og Tyskland. Dette viser at det hjelper, og at kampen bare må fortsette. Lunde drømmer om en fremtid innen fotball hvor grobunnene til de høyreekstreme organisasjonene som preger tribunene i Sør- og Øst-Europa, skal forsvinne, men viser til at dette kan ta tid.

Fotballen står forent mot rasisme, og heldigvis har den blitt mer fargeblind de siste årene. Problemene er der fortsatt, men heldigvis går vi i riktig retning.

Hør siste sending av Offside her:

Siste podcaster

  • Ingen esler, bare GOATS
    Tittelkampen i Premier league er tettere enn det har vært på lenge. I studio har vi en City, en Liverpool og en Arsenal fan. Vi snakker om tittelkampen og Simons England-eventyr. I studio: Kristiane Reigstad, Martin Primavera, Simon Harbo, Suheyb Isak Produsent: Marte Seeberg Følg oss på Instagram: @Offside_srib

Anbefalte artikler