Don’t cry for me Argentina

Etter et godt gjennomført mesterskap i Brasil 2014 hvor det ble et knepent tap mot Tyskland, har naturligvis Argentina vært i diskusjonen når man skal diskutere favoritter før neste års VM-sluttspill i Russland. Dette må derimot revurderes, for slik situasjonen er nå, er Argentina utenfor VM plass når man kaster blikket mot tabellen i den Sør-Amerikanske kvalifiseringen. Med et stjernegalleri med navn som Lionel Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala og Àngel Di María burde plassen kanskje være sikret for lengst, slik som rivalen Brasil har klart.

For etter et skuffende 0-0 resultat hjemme i Buenos Aires mot Peru sist fredag spredte frykten seg for alvor før siste avgjørende bortekamp mot Ecuador. Om Argentina skulle klare å kvalifisere seg er fortsatt usikkert, når tallene fra kvaliken er skremmende og noe som gir Argentinerne grunn til bekymring. Fasit er 16 mål på 17 kamper, og en 6. plass på tabellen bak land som Peru, Chile og Colombia. I motsetning til tabelltopp Brasil med sine 38 mål er dette nokså under middels, når stjerner som nevnt ovenfor er med på laget.

Alt avgjøres i Ecuador

For slik det er nå er det mange veier for Argentina avhengig av hvordan lagene foran på tabellen gjør det, men for deres del er det veldig enkelt: vinne borte mot Ecuador som spiller på 2850 meters høyde – en arena Argentina ikke har vunnet på siden 2001. Klarer de å vinne her møter de New Zealand, vinner av den Oseanske kvalifiseringen, i en play-off hvor vinneren får VM-billett. New Zealand-oppgjøret er nok betydelig enklere om de først skulle klare Ecuador. Altså det er ikke totalt bekmørkt for Argentina sin del, men man kan virkelig si at de har gjort ting vanskeligere for seg selv. Ender det uavgjort mellom Chile og Colombia – går Argentina direkte til VM ved seier. Med et uavgjort resultat mot Ecuador er det flere hendelser som må inntreffe om de skal klare play-off, men Argentina har nok ikke planer om å la det skje.

Maradona_cup_azteca
Diego Maradona feirer Argentinas andre VM-seier i 1986. (Foto: ukjent/El Gráfico)

VM uten Lionel Messi?

Mannen som kanskje har mest på sine skuldre for bataljen i Quito natt til onsdag – er planetens kanskje beste spiller ved siden av Cristiano Ronaldo, nemlig Lionel Messi. For etter enorm suksess med Barcelona i nesten et tiår er det virkelig på landslaget at denne magikeren har ting å bevise. Messi var ikke langt unna en VM-trofé i 2014, noe han muligens aldri kommer nærmere igjen. For selvom Messi alltid blir nevnt som en av tidenes aller beste spillere – om ikke den beste, er det fortsatt Diego Maradona og Pelé som har en egen status i Sør-Amerika ettersom de førte sine respektive land til VM-triumf, et varemerke som gir dem det siste kneppet mot “tidenes beste” status som Lionel Messi sårt trenger.

Natt til onsdag kan VM-billetten være sikret

Så kan man diskutere frem og tilbake om hvordan fotballen har utviklet seg og at rent fysisk er Lionel Messi en mye bedre fotballspiller enn Diego Maradona, men samme status kan han neppe få med slike scener som på bildet ovenfor. Cristiano Ronaldo blir en annen historie, men kan sammenlignes med at han førte Portugal til EM-triumf i 2016. Litt annerledes blir det selvsagt med tanke på at Ronaldo ikke var like toneangivende for den Portugisiske seieren og dominerte ikke mesterskapet i like stor grad, det var i større grad en kollektiv seier.

Dette kan fort bli en svartmaling av situasjonen, for hva vet jeg. Natt til onsdag kan VM-billetten være sikret om alt inntreffer i riktig retning for Messi & co. Presset er uansett enormt når det skal spilles kamp mot et Ecuadoriansk lag på 2850 meters høyde uten noe å spille for annet enn at de kan sette kjepper i hjulene for VM-deltagelse for Argentina. Det er nok motivasjon i seg selv vil jeg tro, så at det blir en krig av en fotballkamp kan man være rimelig trygg på. Så får vi nøytrale seere håpe at ikke Lionel Messi blir med oss nordmenn som TV-tittere til VM, men heller drar frem det lille ekstra bare han er kapabel til. For et VM uten Lionel Messi blir som Beatles uten Paul McCartney, langrenn uten Marit Bjørgen, bil uten bensin, julaften uten sølvguttene og en sommer i Bergen uten regn. Det gir rett og slett ikke mening.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler