Derfor kan Borussia Dortmund se langt etter seriegullet i år

Borussia Dortmund vant 1-0 over tabelltoer RB Leipzig i den 19. serierunden, men tapte denne helgen 2-1 borte mot tabelljumbo SV Darmstadt, og ligger nå på fjerdeplass i Bundesliga, 15 poeng bak serieleder Bayern München. Fredrik Tombra er Bundesliga-ekspert og har skrevet om Dortmund-trener Thomas Tuchel for fotballtidsskriftet Josimar. Tombra mener at det er to årsaker til at Dortmund ikke henger med i tittelkampen.

– Nå har de eksperimentert både med tre- og firebackslinje, men det har ikke helt slått til. Marc Bartra, som så ut som en åpenbaring i starten, har sluknet litt, så defensivt har det generelt ikke sett så bra ut. I tillegg har de sluppet inn flere mål enn alle som ligger foran de på tabellen, og det er jo et trygt tegn på at det er noe bakover som ikke fungerer. Samtidig tror jeg at de ungguttene som har måttet spille ekstra mye på grunn av skader på laget, da tenker jeg på Ousmane Dembélé og Christian Pulisic, heller ikke har vært med på å styrke stabiliteten. De er unge og lovende, men de er ikke de kontinuitetsbærerne som et lag som skal kjempe i toppen og som skal utfordre Bayern München trenger, forklarer Tombra.

For mange uavgjortkamper

Selv etter tapet mot Darmstadt er det kun Bayern München og Hoffenheim som har tapt færre kamper enn Dortmund, men Tuchels menn har spilt uavgjort syv ganger. Kun Hoffenheim og 1. FC Köln har spilt uavgjort flere ganger i Bundesliga denne sesongen. Tombra mener at Dortmund er for avhengige av enkeltspillere offensivt, og peker på at for mange av de rutinerte Dortmund-spillerene har levert under pari denne sesongen.

– Når det ikke klikker, som gjelder flere kamper enn det burde ha gjort denne sesongen, blir de veldig avhengige av enkeltmannsprestasjoner. Tuchel sa etter 1-0-seieren over Leipzig at det var ”en 4-0-seier forkledd som en 1-0-seier”, så man kan jo se hva de egentlig er gode for. Ousmane Dembélé hadde et fantastisk raid før målet, men det er dessverre ikke sånn det blir i hver kamp. Det har endt mye i uavgjort i år, i tillegg til et par tap som kunne vært unngått både mot Frankfurt og Leipzig. Det tror jeg kan skyldes at i de kampene hvor alt stemmer blir det gjerne litt målkalas. Mot Gladbach, mot Hamburg, mot Darmstadt (6-0 i tredje serierunde, journ.anm.), som er et veldig defensivt orientert lag, og også i Champions League mot Legia Warszawa. I tillegg har Raphaël Guerreiro som var fryktelig god i starten av sesongen vært mye skadet, og midtbanen er kanskje det leddet av alle som har kommet aller dårligst i gang, med Gonzalo Castro, Mario Götze, Shinji Kagawa som alle har levert svake prestasjoner. Selv om jeg gir ungguttene litt av skylden for dette, er det de eldre som har levert dårligst. Schürrle, Götze og Kagawa, som burde ha vært de sterkeste leddene, har skjøvet ansvaret over på unggutta ettersom at de har spilt bedre.

Ingen grunn til å avskilte treneren

Dortmund-trener Thomas Tuchel gjør seg ikke alltid så populær i Dortmund, både på grunn av måten han tenker, måten han spiller, og måten han ikke retter opp feilene som fansen og media identifiserer. 43-åringen fra Krumbach liker å gjøre ting på sin egen måte.

– Sånn som de spilte mot Leipzig i perioder, så er det kun er ett lag som har det toppnivået som Dortmund tidvis viser inne, og det er Bayern München, så Tuchel må nok endre litt på stilen sin. Han har blitt beskyldt for å ha hodet i spillet, men kanskje ikke fullt så mye hjertet. Den myten synes jeg allikevel man kan legge død etter reaksjonene vi fikk se på Leipzig sitt annullerte overtidsmål. Jeg tror ikke man skal gå rundt og avskilte treneren. Da må man se til Leverkusen og ikke Dortmund i så tilfelle. Problemet er jo at de spiller for mye uavgjort – det er klart at de tåler et par tap i løpet av sesongen, men de tåler rett og slett ikke disse uavgjortkampene mot resten av lagene i toppen av tabellen. Dette er de kampene de må vinne, og som de tidligere har vunnet, men som de nå rett og slett feiler i.

– Burde vunnet Bundesliga denne sesongen

Hadde Dortmund vært i samme slag nå som de var under nåværende Liverpool-trener Jürgen Klopp, mener Tombra at de burde ha klart å vinne Bundesliga denne sesongen.

– Han fikk laget og bygget det godt opp til å bli slagkraftig mot et Bayern München, som på det tidspunktet var litt skadeskutt og som kanskje manglet litt motivasjon. Jeg mener at et Dortmund i samme form som under Klopp skulle tatt serien i år, og det synes jeg egentlig de burde ha klart under Tuchel også. Bayern møtes ikke lenger med samme frykt og respekt fra de andre lagene, i tillegg til at de mister poeng i flere kamper enn det de har gjort tidligere under Guardiola. At Klopp sin prestasjon var fryktelig sterk er det ingen tvil om, og det er vel heller ingen tvil om at Tuchel muligens har prestert litt under pari i år. Akkurat nå tror jeg Dortmund har innsett at de ikke kommer til å vinne ligaen, ettersom at Bayern ikke kommer til å gi fra seg så mange poeng helt uten videre, så nå tror jeg heller de fokuserer på DFB-Pokal- og Champions League-kampene som venter de neste ukene.

– Hva tror du de kan få til i Champions League?

– Semifinale. Jeg tror dessverre ikke de er gode nok over to oppgjør til å slå ut de helt store kanonene i år. Selv om de har to uavgjortkamper mot Real Madrid, avslutter Tombra.

Hør hele intervjuet med Fredrik Tombra her:

Siste podcaster

  • Ingen esler, bare GOATS
    Tittelkampen i Premier league er tettere enn det har vært på lenge. I studio har vi en City, en Liverpool og en Arsenal fan. Vi snakker om tittelkampen og Simons England-eventyr. I studio: Kristiane Reigstad, Martin Primavera, Simon Harbo, Suheyb Isak Produsent: Marte Seeberg Følg oss på Instagram: @Offside_srib

Anbefalte artikler