Dungen, du er for fin for oss part.2

Det tok ikke lang tid før det Svenske prog-rock bandet Dungen la ut billetter til sin eneste(!) konsert i Norge i forbindelse med nytt album, at Trigger Bergen bestemte seg for å ta turen til hovedstaden. Noen måneder senere, som små ydmyke kryp, sto vi utenfor Sentrum Scene og var klare for hva enn som ventet oss.

Dungen har inntatt våre hjerter utallige ganger tidligere. Både musikken, liveopptredene, deres tilstedeværelse og ikke minst deres musikkompetanse er til å bøye seg i støvet for. Vi fant oss en rolig plass rett ved lydbordet, der vi hadde full oversikt over både scenen og labelsjef Joakim Haugland fra Smalltown Supersound som er et Norsk plateselskap som blant annet har signert artister som Lindstrøm, Todd Terje og Bjørn Torske. Mens folk ruslet rundt med en pils i hver hånd (TIL WTF 89 NORSKE KRONER!!!!) snurret Joakim Haugland plater fra lydboksen og sørget for at folk skulle være forberedt til det som skulle inntreffe scenen om en snau halvtimes tid.

Albumet Häxan (2016) er det første fulle instrumentelle albumet fra Dungen, til tross for at mesteparten av deres tidligere album inneholder lange instrumentale partier. Nyskapende som Dungen er, har de igjen overrasket med album dedikert til Tyske Lotte Reinigers animasjonsfilm fra 1926! The Adventures Of Prince Achmed antas å være den eldste animasjonsfilmen som eksisterer og filmen som ble vist på Sentrum Scene var en restaurert versjon av originalen, ettersom originalen antas ikke lenger å eksistere. Inne i det stappfulle lokalet til Sentrum Scene var det satt opp sitteplasser både foran og bak lydbordet. På grunn at en todelt konsert, satt vi veldig pris på sitteplasser i første del for maksimal opplevelse av visningen.

dungen
(Foto: Instagram. Ukulelestrand) FIlmvisning under første del av konserten

Med mørkbelagte musikere og et opplyst lerret snurret The Adventures Of Prince Achmed, mens publikum sank inn i en nådeløs, men nydelig boble. Med ølpriser som 89 kroner, var det like så greit at normen om å ikke reise seg fant sted under filmvisningen. Det er ikke å legge skjul på at Dungen er et relativt ydmykt og til dels sjenert band. Med ansiktene vendt inn mot scenen og en mørklagt scene er det fra publikums side full fokus mot filmvisningen, noe som nok var poenget.

Utradisjonell Kunstpause

Etter filmvisninger var det en utradisjonell kunstpause (som jeg liker å kalle det), der vi fikk luftet vår kjærlighet for de fire musikernes og en tidligere filmskapers (RIP) verk. Med dokøer på lengde med den kinesiske mur og øldrikking med begge hendene var folk klare for å ta imot del 2 av konserten, som skulle gå som vanlig konsert. Det virket litt kaotisk av Sentrum Scene å ikke ta bort stolene på dette tidspunktet. Folk var relativt forvirret over hvor de skulle gjøre av seg en god stund før Dungen bare satte igang, og folk bare naturlig ga opp å være forvirret. Etter kunstpausen (hehe) ga Dungen full pupp og startet med “Du e För Fin för Mig”. Publikum var på en måte litt todelt her, der halve publikum sto og forgudet Reine Fiske sin håndtering av sitt instrument (gitar), og resten i eufori satt og nøt hvert eneste lille sekund av musikk som ble servert.

I oppbygningen av opptredenen deres har Gustav Ejstes (genì, komponist, musiker) nådd et punkt der han danser kaotisk sin fulle prakt, i samsvar med det dynamiske nivået konserten har opparbeidet. Reine Fiske tok fram den sjarmerende fingeren som han mest sannsynlig ga mot en stakkarslig lydmann, ettersom han ikke fikk det lydbildet han fortjente. Johan Holmegard (trommer) arbeider som limet i bandet. Det er ham som griper mikrofonen før og etter låter og sier noen ord på vegne av resten av bandet. Han er en enormt dynamisk trommeslager som vet å håndtere spesialeffekter og forskjellig trykk til forskjellige tider. Det er en fryd å se og høre. Mattias Gustavsson (bassist) er plassert til høyre i scenebildet. Han ser ut som det mest uskyldige mennesket på jordkloden og har en fantastisk ydmykhet ovenfor sin tunge og massive bass. Disse fire musikerne er det vi her prøver å formidle som noe av det beste som finnes innen musikk. Det er en perfeksjon av elementer som foregår, og det er en magi som oppstår. Vi følger dere til verdens ende. Alt godt deres vei!

Under kan du se den nyeste musikkvideoen «Kalifen», som er låt nummer 9 på albumet Häxan.

Så kan du også lese Dungen, du er for fin for oss part 1 her.

Anbefalte artikler