Guide til Afrikamesterskapet

This content has been archived. It may no longer be relevant

Afrikamesterskapet avholdes i Ekvatorial-Guinea. Flere har pekt ut Algerie og Elfenbenkysten som de to store favorittene til å vinne. Det er likevel mange land med mulighet til å melde seg på i gullkampen, for dette mesterskapet er fullt av lag som har mulighet til å både sjarmere og overraske. Flere lag som Ghana og Kamerun har kvittet seg med bråkmakere og fått inn ungt frisk blod. En ting er i hvert fall sikkert: i dette mesterskapet forventer vi mål, og mange av dem. Stjernene fremover på banen florerer der de store navnene bakover på banen glimrer med sitt fravær.

Gruppe A

Ekvatorial-Guinea

Ettersom Marokko nektet å avholde afrikamesterskapet grunnet ebola-epedemien så Ekvatorial-Guinea sin mulighet til å kunne delta som vertsnasjon. Landet var aldri i nærheten til å kvalifisere seg til mesterskapet som altså skulle avholdes i Marokko. Esteban Beckers menn ble diskvalifisert i kvalifiseringens første runde grunnet bruk av en ikke-registrert spiller, noe som har vært en gjenganger i kvalifiseringen til mesterskapet. Vertslandet er etter alle solemerker det svakeste laget i mesterskapet.

Trener: Esteban Becker (Argentina)

Spillere å se opp for: Ingen

Prognose: Spiller tre kamper og ser så resten av mesterskapet fra tribunen.

Burkina Faso

Havnet på andreplass i sin kvalifiseringsgruppe bak Gabon, og foran relativt svake Angola og Lesotho. Er historisk sett ingen stor fotballnasjon, men i sist mesterskap kom “The Stallions” oppsiktsvekkende til finalen hvor de tapte 1-0 mot Nigeria. På veien dit kom de først i sin gruppe foran mesterne Nigeria, og slo ut Togo og Ghana i sluttspillet. Troppen byr ikke på de største navnene i verden, men det er verdt å bite seg merke i at den består, med unntak av tredjekeeper Fofana, utelukkende av utenlandsproffer.

Trener: Paul Put (Belgia)

Spillere å se opp for: Bakary Konè (Lyon) og Bertrand Traorè (Vitesse, utlån fra Chelsea)

Prognose: Har muligheter for kvartfinale, men skal ikke komme lenger enn det.

Gabon

Vant som tidligere nevnt sin kvalifiseringsgruppe hvor de fremstod solide. Har en del ubeskrevne blad. Likevel flere spillere med solide klubber som base (Marseille, Bordeaux, Celta Vigo). Er det landet i gruppe A med den største x-faktoren i Aubameyang, uten tvil er en spiller som kan skape kaos i hvilket som helst afrikansk forsvar.

Trener: Jorge Costa (Portugal)

Spillere å se opp for: Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)

Prognose: Skal vinne gruppe A, har muligheter for semifinale og dermed bronse.

Kongo

Har ikke vært kvalifisert for mesterskapet siden årtusenskiftet og har på ingen måte vært en fotballnasjon å regne med siden de vant i ’72. Er landet som har frarøvet regjerende mester Nigeria plass fra i mesterskapet, noe som vitner om kvalitet. Troppen har flere ubeskrevne blad, der hele ni av spillerne er fra hjemlig liga. Har likevel noen spillere med kvalitet i N’Dinga og Bifouma.

Trener: Claude Le Roy (Frankrike)

Spillere å se opp for: Delvin N´Dinga (Olympiakos, utlån fra Auxerre) og Theviy Bifouma (Almeria, utlån fra Espanyol)

Prognose: Kjemper med Burkina Faso om andreplassen i gruppen. Skal ikke ha muligheter til mer enn kvartfinale.

Gruppe B

 Zambia

“Kulene” som de kalles kom til kvartfinalen i 2010 og ble overraskende mestere i 2012 før de røk ut i gruppespillet for to år siden, hvor de spilte uavgjort i alle tre kampene. Kom seg greit til mesterskapet og ble andremann i sin kvalifiseringsgruppe, men er et landslag det er vanskelig å forstå seg på. Nekter å tape, men spiller til gjengjeld fryktelig mye uavgjort. Om de skulle komme seg videre fra gruppespillet er det selvsagt en god egenskap.

Trener: Honour Janza (Zambia)

Spillere å se opp for: Emmanuel Mayuka (Southampton)

Prognose: Mange spillere fra svak hjemlig liga og det faktum at de andre lagene i gruppen ser sterkere ut gjør at vi ikke sender Zambia videre fra gruppespillet.

Tunisia

Var på sent nittitall og rundt årtusenskiftet ett av de store lagene på det afrikanske kontinentet. Vant sågar afrikamesterskapet i 2004. Har siden den gang ikke kommet seg lenger enn til en kvartfinale. Virker nå å ha stablet på plass ett solid lag, som ikke har tapt på åtte kamper, der sist tap kom mot sterke Belgia i juni. Vant sin kvalifiseringsgruppe (Senegal, Egypt, Botswana) også uten å tape. Er faktisk det landslaget med den nest høyeste FIFA-rankingen i mesterskapet, fire plasser bak Algerie.

Trener: Georges Leekens (Belgia)

Spillere å se opp for: Aymen Abdennour (Monaco) og Wahbi Kazhri (Bordeux)

Prognose: Bør ta seg greit videre fra gruppespillet, og kan være en outsider til å vinne mesterskapet.

Kapp Verde

Den lille øygruppen har på ingen måte gjort seg særlig bemerket i fotballsammenheng. Når det er sagt så kom de til kvartfinalen i sist mesterskap og vant også sin kvalifiseringsgruppe foran gruppemotstander Zambia. Verdt å merke seg er at troppen består utelukkende av spillere som ikke er fra hjemlig liga.

Trener: Rui Aguas (Portugal)

Spillere å se opp for: Heldon (Sporting Lisboa)

Prognose: Skal kunne være med å kjempe om avansement til kvartfinale, der nøkkelkampen kommer mot DR Kongo.

DR Kongo

Må ikke forveksles med nesten-navnebror Kongo. En regel kan være at DR Kongo = Bolasie. DR Kongo er det eneste landet som kom videre ved beste treer-regelen i kvalifiseringen bak sterke Elfenbenkysten og Kamerun. Har et landslag med noen sjarmerende spillere der nevnte Bolasie står i front og vi i Offside har lagt litt elsk på dette laget. Noen spillere fra hjemlig liga, ellers kan det nevnes at klubber som Werder Bremen, Anderlecht og Dynamo Kiev er representert i troppen.

Trener: Florent Ibengè (DR Kongo)

Spillere å se opp for: Yannick Bolasie (Crystal Palace) og Dieumerci Mbokani (Dynamo Kiev)

Prognose: En del x-faktor gjør at vi tror DR Kongo både kan sjarmere og overraske i mesterskapet. Usikker på hvor langt de kan nå, men vi håper på semifinale, og da kan alt skje.

Gruppe C

Ghana

Indre uro i VM gjorde at Brasil-turen ble en aldri så liten katastrofe for “Black Stars”. Sendte i løpet av mesterskapet hjem stjernene Prince-Boateng og Muntari, de er heller ikke med til Ekvatorial-Guinea. Har ansatt ikke ukjente Avram Grant som ser ut til å forsøke seg på ett aldri så lite generasjonsskifte der ingen i troppen er bikket 30 år. Mye ungt blod, der blant annet Oto’o fra Sogndal er representert, kan gi Ghana ett nytt løft eller slå negativt ut for landet som dårligst har tapt bronsefinalen de siste fire mesterskapene.

Trener: Avram Grant (Israel)

Spillere å se opp for: Baba Rahman (Augsburg) og Andre Ayew (Marseille)

Prognose: Usikkerheten rundt den unge troppen og bråket i fjorårets VM gjør at Ghana ikke lenger kan anses som en favoritt, vi tror de kan få vanskeligheter med å komme seg videre fra gruppespillet.

Algerie

Sjarmerte en hel verden i Brasil når de i 45 minutter rundspilte verdensmester Tyskland, og kun var ekstraomganger fra å slå dem ut. Gjorde som de ville i kvalifiseringen, bøttet inn mål fremover og var så og si pottetett bakover. Er av mange ansett som favorittene i årets mesterskap, og det med rette. Har en midtbane det mildt sagt lukter svidd av, mågjører på topp og solide bakover. Slikt kan det bli gull av.

Trener: Christian Gourcuff (Frankrike)

Spillere å se opp for: Yacin Brahimi (Porto)

Prognose: Om de fortsetter i samme løp som det siste året har de ett ikke ufortjent favorittstempel og skal kunne gå hele veien.

Sør-Afrika

Om Ghana gjennomgår et generasjonsskifte så har “Bafana Bafana” en revolusjon. Med unntak av fem spillere er samtlige i troppen hentet fra hjemlig liga. Sør-Afrika har for oss nordmenn noen kjente klubber i Kaizer Chiefs, Orlando Pirates og Ajax Cape Town. Når det er sagt var ingen av dem kvalifisert for afrikansk Champions League i fjor. Her er det vanskelig å vite noenting som helst om man ikke er unormalt interessert i sør-afrikansk liga. Det vi derimot vet er at de vant sin kvalifiseringsgruppe hvor Bournemouth-spiller(!) Tokelo Rantie var deres toppscorer.

Trener: Ephraim Mashaba (Sør-Afrika)

Spillere å se opp for: Umulig å vite

Prognose: Tidligere afrikamesterskap har vist at stor andel av hjemlige spillere kan gjøre underverker, men denne troppen har så mange spørsmålstegn at vi umulig kan sende dem videre. “Bafana Bafana” kan bare overraske.

Senegal

Mange husker Senegal fra VM i 2002 der de med en leken fotball kom seg helt til kvartfinalen. Siden den gang har det gått mer trått for løvene av Teranga. Gullgenerasjonen med Diouf og Diop viste seg å være mer gråstein enn hva potensiale i Japan og Sør-Korea tilsa. Nå har Senegal på ny stablet opp ett kobbel av offensive spillere med Cissè, Manè og Diouf i spissen. Savner likevel Diafrah Sakho som meldte seg skadet rett før mesterskapet. Med den gamle Tromsø-gigantan Kara Mbodji som sjef i midtforsvaret slapp de kun inn ett mål i kvalifiseringen, på overtid i 1 – 0 tapet mot Tunisia.

Trener: Alain Giresse (Frankrike)

Spillere å se opp for: Stephane Badji (Brann) og Cheikhou Kouyatè (West-Ham)

Prognose: Senegal er både målfarlig og solide bakover. Hadde det ikke vært for Algerie ville vi satt dem som gruppevinner. Kan likevel nå langt, og er en outsider til medaljer i alle valører.

Gruppe D

Elfenbenkysten

Har de siste ti årene vært ansett som det beste laget i Afrika av mange. Har likevel et slags England-syndrom der det å være favoritter har ført til store nedturer og stjernespillere som ikke presterer. Har ikke kommet seg ut av gruppespillet de tre siste og eneste VM de har deltatt i og “gullgenerasjonen” har ikke maktet å innfri forventningene i afrikamesterskapene de siste ti årene heller. Det er ingen tvil om at dette laget oser over av kvalitet fremover. Bakover er det tynnere, og skal Kolo Touré vinne noe med landslaget må det bli nå.

Trener: Hervè Renard (Frankrike)

Spillere å se opp for: Gervinho (Roma) og Max Gradel (Saint Etienne)

Prognose: Er sammen med Algerie favoritter. Om de to skulle vinne sine respektive grupper og gå hele veien til finalen vil de først møtes der. Slik burde det også være, men Elfenbenkysten har enda ikke prestert med sine stjerner og lekker som en sil bakover.

Mali

Har tatt bronse i de to siste afrikamesterskapene, uten at vi helt vet hvor mye man skal legge i det. Troppen består med unntak av to keepere av utenlandsproffer, der trettifem år gamle Seydou Keita (Roma) er den store stjernen. Vanskelig å plassere dette laget med mange unge spillere, som med unntak av mesterskapene og de tre seirene de trengte i kvalifiseringen har for vane å tape med ett mål.

Trener: Henryk Kasperczak (Polen)

Spillere å se opp for: Bakary Sako (Wolves)

Prognose: Skal ryke ut av gruppespillet om de ikke igjen viser seg som et mesterskapslag.

Kamerun

Alex Song virker å være helt ferdig i Kamerun etter slagene i Brasil. På tross av dette vant løvene sin kvalifiseringsgruppe foran Elfenbenkysten. Landslaget har i mange år vært preget av bråk og uro, mye grunnet en viss Samuel Eto’o som ikke var helt fri for stjernenykker i hjemlandet. Har likevel grodd godt i Kamerun og troppen består av flere spennende spillere som har base i store europeiske klubber.

Trener: Volker Finke (Tyskland)

Spillere å se opp for: Eric Maxim Choupo-Moting (Schalke 04) og Vincent Aboubakar (Porto)

Prognose: Skal gå videre fra gruppen, fortsetter Choupo-Moting som han har gjort i Tyskland kan han skyte Kamerun frem til å være enda en av outsiderne i dette åpne mesterskapet.

Guinea

Var ikke kvalifisert til sist mesterskap, og måtte ta poeng mot Uganda i siste kamp i kvalifiseringen. Vant den 2-0 og tok seg videre bak Ghana. Ikke mange kjente navn i Guineas tropp, men har likevel en del spillere i middels gode europeiske klubber. Kommer til mesterskapet som et ubeskrevet blad og har muligheten til å spille med lave skuldre mot storkanonene Kamerun og Elfenbenkysten.

Trener: Michel Dussuyer (Frankrike)

Spillere å se opp for: Ibrahima Traore (Borussia Mönchengladbach) og Naby Keïta (Red Bull Salzburg)

Prognose: Lave skuldre og lite å bevise med spillere fra OK klubber i Europa kan selvsagt gi mye spillerglede som kan overrumple Kamerun og Elfenbenkysten. Men skal strengt tatt ikke gå videre på bekostning av dem.

Vil du høre en mer detaljert gjennomgang av lagene, hør på vår spesialpodcast om Afrikamesterskapet. Hele mesterskapet kan du følge på Eurosport.

Siste podcaster

  • TOP 10 Premier League spillere 23/24
    Det er mai og det nærmer seg sesongslutt. Offside har nå tatt på seg analysebrillene fordi, hvem har egentlig vært Premier League sin beste spiller i sesongen 23/24? Offside sine medlemmer har med hjelp fra gode venner kåret Premier League sine 10 beste spillere denne sesongen. Her blir det uenigheter og intriger for hvem i Offside har egentlig best ball knowledge? I studio: Jonathan Broome, Simon Harbo & Martin Primavera. Følg oss på Instagram: @offside_srib

Anbefalte artikler