Football Manager 14 – tidstyv av rang

This content has been archived. It may no longer be relevant

Når året nærmer seg slutten dukker det alltid opp en spesiell høytid. En høytid som får oss til å løpe til butikkene. En høytid full av glede, frustrasjon og spenning. Hæ? Jesus og Julenissen? Nei, her snakker vi selvsagt om utgivelsen av Football Manager, enhver fotballfanatikers våte drøm. Spillet som ødelegger eksamenstid, sosialisering og vennskap. Det har tidligere hatt en progresjon som hadde gjort spillserien til det beste i sin sjanger, og har fått prisen som det mest avhengighetsskapende spillet, uansett sjanger.

Nyhetene i årets versjon

Men hva er det som gjør Football Manager-serien så enestående? Først og fremst er det dens øye for detaljer, noe som får alle fra hobby-fotballfans til de mest hardbarka fornøyde. De har en imponerende historie med å utvikle seg for hvert år, og årets versjon er ingen unntak. Nytt for året er ikke bare en oppgradering av det som allerede har vært en suksess, men spillet har også innlemmet mange nye elementer i fotballverdenen. Dette ser man lettest gjennom kontraktsforhandlinger og kontakt med media.

Antall mulige interaksjoner med laget ditt er også drastisk oppgradert. En av flere kule nyvinninger er for eksempel muligheten til å bruke nøkkelspillerne dine til å snakke med laget om det skulle være noen problemer. På kontraktssiden er også flere nye klausuler kommet til, noe som gjør troverdigheten og realismen ytterligere bedre. Du kan snakke og forhandle nærmere med direktøren i klubben du styrer, og media kan brukes mer enn tidligere (uten å gjenta seg på hver pressekonferanse). I år kan man også arrangere testemonialkamp for en klubblojal favorittspiller, noe som for de største blodfans (slik som undertegnede) er meget stilig. Det mest imponerende er at dette er bare noen av de nye tingene man kan sette fingrene i årets versjon.

Det er mye å hole styr på bare i start-vinduet. (Skjermdump)
Det er mye å hole styr på bare i start-vinduet. (Skjermdump)

Blir det for mye?

Er de nye features’ene gode nok eller holder Sports Interactive, selskapet bak spillet, tilbake mye? Spillet er blitt så stort nå at man må spille en del for oppleve noe til gjentagelse og selv da legger man lite merke til det. Om man ikke ønsker å spille den vanlige og superdetaljerte versjonen, så kan man, som i fjor, velge å spille Classic-mode som går fortere og er en del forenklet. Dette kan være den eneste måten å gå utenom spillets eneste problem, nemlig at det tar tid og krefter til å kunne det fullt ut. Å ha oversikt over absolutt alt, vil føre til at en dag i spillet, vil være minst en dag i virkeligheten og. Faren for de neste versjonene av Football Manager er det faktum at det blir gjort for realistisk og dermed kan drepe mye av moroa med spillet. For de som ikke er kjent med spillet fra før kan det fort bli for mye på en gang, men det hele har med hvor mye innsats man ønsker å legge i spillet.
Men det ligger fortsatt potensiale i spillet uten å gå utover underholdningen. 3D-motoren for å se kampene er fortsatt ikke perfekt, og trenger nok noen år på å vise seg like realistisk som resten av spillet.

3D-spillmotoren er ikke optimal enda.(Skjermdump)
3D-spillmotoren er ikke optimal enda.(Skjermdump)

Absolutt godkjent

Football Manager 2014 føyer seg inn i rekken av svært suksessfulle FM-spill. Til tross for at det nærmer seg et punkt hvor for mye detaljer kan bli dens undergang, så er det fortsatt en stund igjen til man er der, og det er svært lett å bruke timesvis på dette spillet, som med alle de foregående. Det er et must for alle oss som går med en liten Sir Alex eller The Special One i magen. Selv har jeg nådd “Jeg kan stoppe å spille dette når jeg vil. Jeg vet det bare ikke enda”, på den innlagte avhengighetsratingen som spillet kommer med hver gang man logger seg på.

Spillet er et av de få i sin sjanger, men dets eksistens lever ikke av dette i seg selv. Dets suverenitet ligger i akkurat det spillet skal være, nemlig handle om å lede sitt\sine lag til heder og ære. Ikke bare er det underholdende og en tidstyv av rang, men utvikler også spillerens kunnskapsnivå om den vakre sporten. Om man venter til etter eksamener eller til jul er opp til enhver, men spillet bør kjøpes inn til alle som liker å teste seg selv innen fotballens styre. Hvem sitter ikke foran tven og roper belærende ord til trenere og spillere om at de gjør alt feil; Football Manager 14 er din sjanse til å bevise at du alltid har rett.

Alltid gøy å krangle med andre managere. (Skjermdump)
Alltid gøy å krangle med andre managere. (Skjermdump)

 

Hør siste sending av Offside her:

Siste podcaster

 • Vi elsker å hate

  Det sies at følelsen av å elske er sterkt knyttet til følelsen av å hate – og i Offside er det lite vi elsker mer enn å hate.

  Med pils i blodet og en viss Champions League-kvartfinale ferskt i minnet, byr en Vålerenga/Manchester United-fan og en Lillestrøm/Manchester City-fan på het stemning i studio. Hvorfor er egentlig rivaliseringen mellom klubber så intens?

  Følg oss på Instagram: offside_srib

  I studio: Simon Harbo, Jonathan Broome & Mæland

  Følg oss på Instagram: offside_srib I studio: Simon Harbo, Jonathan Broome & Mathias Mæland

Anbefalte artikler