De grønne ulvene fra Wolfsburg

Den tyske ligaen er en av de største ligaene i verden med klubber som Bayern München, 1. FC Nürnberg, Borussia Dortmund og Schalke 04. Dette er klubber som har vært helt i toppen og vunnet Bundesligaen hele 52 ganger sammenlagt. De siste 20 årene er det giganten Bayern München som har dominert ligaen og vunnet den 14 ganger alene. Sesongen 2008-2009 var det forøvrig et lag mange så for seg ende midt på tabellen som endte med ligaens sølvtøy på vei inn mot sommeren.

Arbeiderklubben

Byen «Stadt des KdF-Wagen» ble grunnlagt av nasjonalsosialistene for å huse arbeidere som jobbet ved Volkswagen-fabrikkene, som senere produserte Volkswagen Beetle.

Før folkevognen ble solgt til offentligheten så ble fotballklubben «BSG Volkswagenwerk Stadt des KdF-Wagen» grunnlagt av arbeidere fra byen. De spilte under dette navnet i den øverste divisjonen, «Gauliga Osthannover» fra 1943 til 1945, men i 1945 grunnet andre verdenskrig sin slutt så ble klubben VSK Wolfsburg grunnlagt i september samme år. Klubbens grønne farger ble tatt i bruk allerede det året siden den lokale ungdomstreneren hadde ti grønne gensere tilgjengelig som ble tatt i bruk av spillerne, og det ble også donert hvite laken fra folk i området som ble omsydd til shorts.

I desember 1945 gikk klubben gjennom en krise som gikk ut på at alle utenomen én spiller forlot klubben og gikk til 1. FC Wolfsburg. Josef Meyer, Den eneste spilleren som var igjen sammen med Willi Hilbert jobbet sammen for å bygge opp klubben igjen til slik den en gang var. De etablerte et nytt navn, VfL Wolfsburg («Veren für Leibesübungen», eller «Klubb for Fysiske Øvelser»), som er det navnet vi kjenner klubben gjennom den dag i dag. I november 1946 spilte de mot Schalke 04 på stadion eid av Volkswagen som ble deres nye sponsor etter BSG, som de også har bevart siden den gang.

Gullsesongen

Felix Magath (Foto: Robsen86, wiki commons)

I juni 2007 ansetter klubben Felix Magath etter å ha blitt sparket etter to og et halvt år i Bayern München etter en relativt treig høst og en miserabel fjerdeplass som ikke ville kvalifisert dem for Champions League. Wolfsburg ender på en femteplass i Magath sin første sesong i ledelsen, hele ti plasser over der de endte i 06/07-sesongen under ledelsen av Holger Falch og Klaus Augenthaler som begge fikk sparken etter bare et halvår hver.

Den første sesongen signerer de bosnieren Edin Dzeko og brasilianeren Grafite. Noe som skulle vise seg å være to av de beste signeringene klubben har gjort noensinne. Den følgendene sommeren signerer Wolfsburg spillere som Andrea Barzagli, Cristian Zaccardo, Ricardo Costa, Christian Gentner og Zvjezdan Misimovic. Dette var nøkkelspillere som la grunnlaget for den kommende sesongen.

Første halvdel av sesongen starter så som så med syv seire, fem uavgjort og fem tap, og en tam niende plass, ni poeng bak 1899 Hoffenheim og Bayern München som delte førsteplassen. Det er først etter den velkjente tyske julepausen som laget virkelig slår til. De starter vårparten med et 1-1 resultat på bortebane mot 1. FC Köln, men det setter ingen stopper for den historiske arbeiderklubben. De starter sin seiersrekke på 10 kamper med en 2-0 seier over VfL Bochum. Den perioden førte til at de rykket oppover tabellen og med en 5-1 seier over Bayern München i april tok de topplasseringen sammen med Hamburger SV. En måldifferanse på hele 26 mål i motsetning til Hamburger SV sine fire mål gjorde at de fortsatt hadde ledelsen i ligaen.

De følgende rundene er det Bayern München og Wolfsburg som kjemper helt til den bitre ende, og med to tap på de seks siste rundene kan det se ut til at Bayern München skal ta gullet nok en gang. På den annen side går ikke alt på skinner i München heller. Med et 0-1 tap mot Schalke 04 og en 2-2 kamp på bortebane mot 1899 Hoffenheim så er det fortsatt Wolfsburg som leder ligaen og ender på topp.

08/09-sesongen ble skrevet inn i historiebøkene til Bundesligaen, og spesielt Wolfsburg sin. De to mestscorende spillerne den sesongen med Grafites 28 mål og Edin Dzekos 26 mål, altså 54 mål bare de to seg i mellom. To poeng foran Bayern München. Det er ingen som slår Wolfsburg sin siste halvdel av sesongen. De klatret fra niende plass og endte på topp foran Tysklands absolutte største fotballklubb. Den tittelen er det ingen som kan ta fra klubben som ble bygget opp av «bilfabrikkarbeiderne» fra Wolfsburg.

Klubbens potensielle stjerner

Etter gullsesongen har ikke klubben fra folkevognbyen oppnådd mye mer enn å vinne cupen i 14/15-sesongen for å så slå det årets serievinnere, Bayern München, i supercupen på straffer. Allikevel så har laget hatt mange stjerner som har spilt der siden den serievinnende sesongen på sent 2000-talet. Spillere som har imponert, men dessverre funnet seg nye klubber for å utvikle seg og oppnå flere triumfer. Dette inkluderer stjerner som Kevin De Bruyne, Mario Mandzukic og Andrea Barzagli. Hvis klubben hadde klart å beholde disse spillerne, i tillegg til at de hadde utviklet seg likt som de har gjort i sine senere klubber, så kunne Wolfsburg vært et lag som hadde kjempet helt i toppen i Europa.

Ti år etter gullsesongen

Nå i dag etter 21 ligarunder ligger VfL Wolfsburg på femte plass, hele 15 poeng bak serieledere Borussia Dortmund. Det ser heller ikke ut som at de skal ta samme klyv som de gjorde for ti år siden under Felix Magath. Spillerne som i dag spiller for klubben har veldig få trofeer seg i mellom og individuelt har de ikke imponert stort. Selv om det står til slik det gjør nå i dag så skal man aldri se bort i fra et mirakel fra en slik klubb. Den sesongen de vant var de dømt til å havne et godt stykke ned på tabellen og til slutt endte de på topp, og man skal heller ikke mer enn tre år tilbake i den engelske ligaen for å se at mirakler kan skje.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler