If Beale Street Could Talk

If Beale Street Could Talk er en fortelling om 19 år gamle Tish som blir gravid med barnet til kjæresten sin, Fonny. Fonny har blitt falskt anklaget for å ha voldtatt en kvinne, og sendes i fengsel. Fortellingen tar oss gjennom Trish sin kamp for å frikjenne kjæresten sin og gå gjennom å være gravid som tenåring.

Tar seg tid

Det som kjennetegner Barry Jenkins stil som regissør, er at han våger å ta seg tid til å utforske karakterers følelser. Han er slett ikke redd for å strekke ut et øyeblikk litt lenger enn det nødvendigvis trenger å være, for å komme enda tettere inn på det emosjonelle aspektet ved skuespillet i filmene sine. Det gjør han også i If Beale Street Could Talk, og selv om det fungerer, kan filmen til tider føles litt langtrukken ut. Man savner rett og slett litt tempo i filmen, og resultatet blir noe flatt. Plottet i seg selv er heller ikke noe som vi aldri har hørt før. Når det er sagt, gjør filmen det utrolig bra på å bringe frem følelsene i karakterene. Klarer du å holde konsentrasjonen oppe gjennom filmen, vil utbyttet du sitter igjen med være mye større. Hvis du lar det oppsluke av karakterene og deres emosjonelle reise gjennom filmen, ser du klarere alle de små detaljene som er lagt inn i filmen.

Det er umulig å ikke føle noe for hovedkarakterene og deres uovervinnelige kjærlighet for hverandre

Oscar-kandidat

If Beale Street Could talk er ikke den første filmen Barry Jenkins har blitt nominert til Oscar for. Som mange kanskje husker, stakk han av med prisen for “Best Picture” i 2017 med filmen Moonlight. I år er If Beale Street Could Talk nominert innenfor tre ulike kategorier; beste kvinnelige birolle (Regina King), beste originalmusikk (Nicholas Britell) og beste historie (Barry Jenkins). Oscarutdelingen har tidligere vært kritisert for å være for lite inkluderende, og i år har utdelingen tatt i et stort tak for å forsøke å utrette en forskjell på det. En kan se at temaer som rasisme mot afroamerikanere er et stort tema som går igjen i mange av filmene som har blitt nominert i år. Dette temaet går også igjen i If Beale Street Could Talk, og hvordan en afroamerikansk mann blir urettferdig behandlet av en politimann. Filmen har møtt både ros og kritikk for dette. Enkelte sier at filmen er for “plettfri” til å virke genuin, mens andre sier at filmen ikke er hard nok. Uansett er det dypere ting som ligger bak her. Filmen handler ikke bare om rasisme, men og om bånd mellom familier, håp, og kjærlighet. En pen film om “stygge” temaer.

Traileren til If Beale Street Could Talk kan du se her:

Siste podcaster

Anbefalte artikler