BIFF har offisielt startet!

Bergen Internasjonale Film Festival, bedre kjent som BIFF er endelig her igjen! Åpningsfilmen for BIFF 2018 var den islandske filmen “Woman at War”, bedre kjent som “Kvinne på krigsstien” på norsk. Den er regissert av Benedikt Erlingsson, som hadde sin regidebut med “Om hester og Menn” i 2013. Filmen tar opp det viktige temaet om energibedriftenes påvirking på naturen og klimaendringene, men på en surrealistisk og merkverdig actionfylt måte; alt med det islanske landskapet i bakgrunnen.

Halla kjemper for naturen og klimaet (foto: Arthaus)
Halla kjemper for naturen og klimaet (foto: Arthaus)

Kordirigent og geriljakriger

Åpningssfilmen “Kvinner i krigsstien” tar for seg Halla, en kordirigent som også saboterer for energiselskapet Rio Tinto ved å ødelegge strømforsyningen deres til aluminiumssmelteverket, som hun mener vandaliserer den islandske naturen samt er med på å bidra til klimaendringene. Samtidig som hun fører sin enmanns geriljakrig, så får hun endelig svar på en 4 år gammel adoptsjonssøknad, i Ukraina venter en liten jente på en ny mor. Halla må da samtidig unngå myndighetene som har trappet opp søket etter sabotøren og forberede seg til å hente sin lille datter hjem til Island.

Halla, en hyggelig kordirigent (foto: Arthaus)
Halla, en hyggelig kordirigent (foto: Arthaus)

Surrealistisk

Filmer med aktivisme i hovedfokus kan fort bli veldig seriøse og til tider litt tørre, som igjen vil miste publikummets oppmerksomhet, og ødelegge for hele formidlingen av krisene som blir tatt opp i filmene. Men “Kvinner på krigsstien” tar opp et dilemma som vi i Norge hører mye av på en utrolig surrealistisk, morsom og spennende måte. Fra første scene fanger filmen vår oppmerksomhet, og det greier den å holde på til den aller siste scenen. Et av hjelpemidlene som filmen bruker er at all musikk er integrert i selve filmen, men ikke ved hjelp av avpillinger eller radio i filmen som man først skulle ha trodd, det er nemlig et tremannsband som dukker opp i bakgrunnen og spiller musikken. Om det er på fjelltoppen eller i et lite kopirom, så gir tilstedeværelsen av bandet en surrealistisk tone til filmen uten at spøken blir brukt opp. Slik som Halla balanserer sitt dobbelliv som kordirigent og aktivist, så greier filmen å balansere de surrealistiske, morsomme og spennende momentene utrolig bra, de føles aldri adskilt, men går heller sammen for å gi en helhetlig spesiell tone til filmen.

Tremannsbandet gir en surrealistisk tone til filmen (foto: Arthaus)
Tremannsbandet gir en surrealistisk tone til filmen (foto: Arthaus)

Smakebit

“Kvinner på krigsstien” er en smakebit av det utrolige mangfoldet av filmer som er på BIFF. En del av disse vil komme på kinolerretet etterhvert, men enda flere vises kun eksklusivt på BIFF.  Det er en utrolig god sjanse til å oppleve filmer som man ellers ikke hadde tenkt på å se eller fått sjansen til å se. Det er utrolig mange filmer som skal vises i løpet av BIFF, og det kan være litt overveldene for mange. Et tips fra oss er å ta en kikk på BIFF sitt lommeprogram hvor det finnes korte oppsummeringer av filmene samt visningstidene. Du kan også sjekket ut vår artikkel om fem fiksjonsfilmer som er verdt å få med seg i løpet av BIFF her. Følg med videre for flere BIFF-guider fra oss samt neste uke hvor vi skal ha en hel sending om BIFF!

https://www.youtube.com/watch?v=TFxz4oNfBV0

Siste podcaster

Anbefalte artikler