Morsomt, mørkt og absurd

Serien Maniac handler om Annie Landsberg og Owen Milgrim, to sammfunnstapere som leter etter en måte å tjene penger på, og kanskje samtidig hjelpe dem ut av sine personlige kriser. Begge sliter psykisk med mentale lidelser, og vil desperat finne måter å bli friske på. Begge finner ut om et medisinsk forsøkseksperiment som tilbyr folk å være med å utvikle et medikament som kan kurere alle mentale lidelser. De blir tilbudt en pen sum i bytte mot å være forsøkskaniner i eksperimentet. Utvikleren av dette medikamentet, Dr. Mantelray forsikrer dem om at de ikke vil ha noen varige men etter forsøket, og vil permanent være leget for alle sine mentale problemer når forsøket er over.

Emma Stone og Jonah Hill spiller i Maniac (foto: Michelle K. Short)
Emma Stone og Jonah Hill spiller i Maniac (foto: Michelle K. Short)

Basert på norsk serie

Maniac er basert på den norske serien med samme navn, skrevet av Espen Lervaag, som ble gitt ut i 2015. Seriene handler i prinsippet begge om personer med mentale lidelser, men den norske serien er skrevet som en komedie, mens den amerikanske versjonen tar en litt mørkere vending. Den amerikanske versjonen har likevel innslag av komedie, men komedien er mørkere, og noen av delene i serien er mer skremmende. Maniac (den amerikanske) er satt i en litt rar tidslinje, hvor estetikken får deg til å føle at ting foregår rundt 90-tallet/tidlig 2000, mens teknologien får ting til å virke som om de er satt i en framtid kanskje ikke så langt fra vår egen tid. Samtidig tar deler av seriens handling sted innad i forsøkspersonenes underbevissthet, og sceneriet veksler fra å være satt i et slags Ringenes Herre-basert landskap, til en herregård, til et amerikansk forstadsnabolag på 80-tallet, til en forsøkslab langt under bakken. Serien viser oss utrolig fargerike og velskapte omgivelser, og hver lokasjon ser minst like bra ut som den forrige. Det er vanskelig å unngå å legge merke til alle detaljene som er lagt inn i hver scene.

Maniac er basert på en norsk TV-serie med samme navn (foto: Michelle K. Short)
Maniac er basert på en norsk TV-serie med samme navn (foto: Michelle K. Short)

Skremmende, morsom og fascinerende

Jonah Hill og Emma Stone gjør fenomenale jobber i hovedrollene av denne serien. De portretterer både Owen og Annie på velnyanserte, detaljerte måter. Det er fascinerende og morsomt å se hvordan karakterene utvikler seg gjennom serien, og lærer seg å bekjempe sine indre demoner, og ta et oppgjør med seg selv og problemene sine. Serien veksler mellom å vise oss hva som foregår gjennom øynene til Annie, øynene til Owen, og ved at vi ser alt som en flue på veggen, og på denne måten får vi et nærmere innblikk i hva som foregår inne i hodene på karakterene samtidig som vi ser hva som foregår utenfor deres hjerner.

Serien er utrolig godt skrevet, og lar alltid noe stå ubesvart, slik at du blir hektet og får lyst til å finne ut hva som skjer videre. Den er full av spenning, humor og absurditet, og du vet aldri helt hvem du heier på, eller hva som kommer til å skje videre. Miniserien består av 10 episoder, som alle varer ca. 45 minutter hver. Den er skrevet av skaperne bak ItThe Leftovers og True Detective, Cary Fuganaga og Patrick Somerville. Serien er tilgjengelig på Netflix, og er en av Netflix sine originale satsinger. Har du ikke sett denne serien ennå, vil jeg definitivt anbefale deg å sjekke den ut!

 

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler