Den norske filmhøsten 2018

Sommeren er på hell, og vi har allerede kommet halvveis i et langt og godt filmår for nordisk film. Den norske filmhøsten er likevel langt fra tom på programmet, og vi har tatt en titt på hva den har å tilby oss. Vi har satt sammen en liste over filmene som skal sørge for at norsk film kommer opp og fram i høst

1. Skjelvet

Skjelvet er oppfølgeren til Bølgen (foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon)
Skjelvet er oppfølgeren til Bølgen (foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon)

En av de første filmene vi får se i høst er oppfølgeren til storsuksessen Bølgen, som kom ut i 2015. Skjelvet er satt i Oslo, og tar utgangspunkt i jorskjelvet som rammet hovedstaden i 1904. Sjansen for et nytt jordskjelv er reel, og i denne filmen får vi se hvor galt det kan gå dersom det skjer igjen, i en enda sterkere skala. Filmen har norgespremiere 31. august.

2. Karsten og Petra på skattejakt

Karsten og Petra på skattejakt er siste film i Karsten og Petra-serien (foto: SF Studios)
Karsten og Petra på skattejakt er siste film i Karsten og Petra-serien (foto: SF Studios)

Karsten og Petra reiser på sommerferie sammen, og koser seg med å bade, bygge sandslott og leke. En dag finner de en nedgravd skattekiste på stranden, med et kart som leder til en stor overraskelse…Filmen har premiere den 15. august

3. Blindsone

Blindsone er en film om hva som kan skje når barnet ditt har en psykisk lidelse du ikke vet om (foto: Jonas Alarik)
Blindsone er en film om hva som kan skje når barnet ditt har en psykisk lidelse du ikke vet om (foto: Jonas Alarik)

Filmen følger en mor som forsøker å forstå og sette seg inn i sin datters mentale krise, i at den ender med å ramme hele familien. Filmen skal sette søkelys på ungdoms mentale helse, og hvordan vi er nødt til å ta et oppgjør med tabuet rundt mentale lidelser. Blindsone har premiere den 24. august.

4. Månelyst i Flåklypa

Månelyst i Flåklypa er siste film i trilogien om Flåklypa (foto: Maipo Film/ Nordisk Film Distribusjon)
Månelyst i Flåklypa er siste film i trilogien om Flåklypa (foto: Maipo Film/ Nordisk Film Distribusjon)

Månelyst i Flåklypa markerer slutten på trilogien om Flåklypa som vi har sett i løpet av de siste årene. Solan og Ludvig har vært med på å bygge en romrakett, og setter nå kursen ut i det store verdensrommet. De ønsker nemlig å være de første til å plante det norske flagget på selveste månen. Filmen har premiere den 21. september

5. Battle

Lisa Teige spiller hovedrollen i Battle (foto: Jørgen Johansson)
Lisa Teige spiller hovedrollen i Battle (foto: Jørgen Johansson)

I filmen Battle får vi se Amalie, ei jente som har alt hun kan ønske seg, som jobber for å komme inn på danseskole i Amsterdam. Plutselig går farens firma konkurs, og Amalie blir nødt til å flytte til en liten leilighet på østkanten av Oslo. Der kommer hun inn i et Hip-Hop-miljø, og lærer at det finnes andre former for dans hun har en lidenskap for. I et stadig mer innviklende nett av løgner må Amalie forsøke å finne ut hva hun egentlig brenner for, og hvem hun egentlig ved ha ved sin side. Filmen har premiere den. 28. september

6. For vi er gutta

For vi er gutta har premiere 28. september (foto: Norsk Filmdistribusjon/ Fuglene AS)
For vi er gutta har premiere 28. september (foto: Norsk Filmdistribusjon/ Fuglene AS)

For vi er gutta skildrer en fortelling om et mannskor satt sammen av de minst sannsynlige mennene man ville funnet i kor. De sammenligner seg selv med Hells Angels, og er mest opptatt av motor og rock. Hver tirsdag samles de for å drikke øl, og finne sin egen frisone til å synge og utfolde seg i kameratskap og musikk. Dokumentaren tar for seg storprosjektet de startet på da de fikk vite at de skulle varme opp foran 10 000 mennesker, for selveste Black Sabbath. For vi er gutta viser oss et intimt innblikk hvor tøffe menn finner ekte vennskap. Filmen har premiere 28. september

7. En affære

Tarjei Sandvik Moe spiller i En affære (foto: SF Studios)
Tarjei Sandvik Moe spiller i En affære (foto: SF Studios)

En nyansatt gymlærer som føler at hun har blitt forfulgt, oppdager at en av hennes elever er besatt av henne. Forholdet mellom eleven og læreren blir stadig hetere, og etterhvert begynner regler og moralske dilemmaer å skli ut i hverandre når forholdet går over til å bli noe fysisk mellom dem. Filmen har premiere 5. oktober

8. Føniks

Føniks har premiere 12. oktober (foto: Hummelfilm/Eurforia)
Føniks har premiere 12. oktober (foto: Hummelfilm/Eurforia)

Jill bor sammen med lillebroren sin, og sin ustabile mor. Hun må raskt bli voksen og ender med å bli omsorgspersonen for sin egen mor. Hun gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien. Farens sjeldne og overraskende besøk fører til glede og forventninger, men når familien opplever en tragedie, forsøker Jill å holde det skjult for andre. Filmen har premiere 12. oktober.

9. Kutoppen

Kutoppen handler om kua Klara som vil bli verdens beste baker (foto: Qvisten Animation/ Nordisk Film Distribusjon)
Kutoppen handler om kua Klara som vil bli verdens beste baker (foto: Qvisten Animation/ Nordisk Film Distribusjon)

Bykalven Klara har en drøm om å bli superstjerne, og når hun en dag får dra å besøke faren sin som har vært tidligere rockestjerne, er hun sikker på at dette vil bli hennes store gjennombrudd. Men på gården der faren bor har de problemer. Noen stjeler epler, og hvis ikke gården klarer å produsere nok eplekaker innen måneden er omme, blir gården solgt. Klara bestemmer seg der og da for at hun skal bli bakestjerne, og stanse tyven som har stjelt alle eplene. Filmen har premiere den 19. oktober.

10. Mordene i Kongo

https://www.youtube.com/watch?v=w3aYT4EZnvc

I 2009 ble en afrikansk dråsjesjåfør drept, og to norske menn ble siktet for drapet. Etter flere netter på flukt i jungelen, blir de pågrepet og dømt til døden. Da en av mennene, Tjostolv Moland, blir funnet drept i cellen, blir kompisen hans Joshua French siktet for drapet. Filmen tar oss med på skildringen av en drapsgåte som har utviklet spekulasjoner og teorier i snart 10 år. Filmen har premiere 26. oktober.

11. Harajuku

Harajuku har premiere den 23. november (foto: Nordisk Film Distribusjon)
Harajuku har premiere den 23. november (foto: Nordisk Film Distribusjon)

Da Vildes mor havner i en ulykke på lille julaften, blir hun tvunget til å ta kontakt med sin biologiske far. Vilde har mest lyst til å forsøke å rømme fra alt, og bestille en enveisbillett til Tokyo i Japan, men på veien blir hun tvunget til å ta et emosjonelt og følelsesladet møte med faren sin. Filmen har premiere 9. oktober

12. Sonja

sonja

Filmen Sonja forteller oss historien om Sonja Henie, ett av de største idrettstalentene i norsk historie. Vi får se historien om hvordan hun bygget seg opp til å bli ett av de største navnene innen kunstløp i verden, og da hun flyttet til USA for å starte med is-show der. Filmen skildrer skandaler og suksesser i skjønn harmoni, og viser at livet hennes ikke alltid var en (is)dans på roser. Filmen har premiere 25. desember

Fikk du ikke med deg den forrige sendingen vår? Du kan høre den om igjen her:

Siste podcaster

  • Ripley. Ronja Røverdatter og tøys
    Linnea, Mikael og Selma har Ripleymani, og snakker om tidligere filmatiseringer, før den nyeste Netflix-serien diskuteres. I tillegg får vi høre om den nye Ronja Røverdatter serien som også er på netflix. Er den bedre enn de gode gamle? Til slutt avslutter vi med en voksen kiss - marry - kill. Hvilken Ripley skuespiller er Linnea svakest for? Lytt, hør og nyt.

 

Anbefalte artikler