Hvorfor ikke?

This content has been archived. It may no longer be relevant

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences er som kjent en gjeng med gamle, hvite menn, og mens debatten om rasisme for tiden raser er det ikke bare ikke-hvite filmer som blir utelatt. Noen av årets etter min mening beste filmer har blitt fullstendig utelatt, og det er selvfølgelig trist. Det er også filmer som kanskje burde hatt andre nominasjoner etter min mening, men det får bli i en annen artikkel.

Det er kanskje flere filmer som fortjener å komme med på denne listen, for eksempel mistenker jeg at Me, Earl and the Dying Girl, som var en av vår egen Xins favoritter, burde fått en nominasjon, men den har jeg ikke sett enda så den får klare seg med å være på listen til Xin. Her er i alle fall mine topp 5 filmer som burde blitt nominert til Oscar i år:

ceebgto3
Gleder meg sykt til denne! (Foto: Filmweb)

5. The Assasin

Okay, så har jeg kanskje ikke rukket å se denne heller da. Men den kom med fordi jeg gleder meg sykt til å se den, og at metacritic rangerer den som en av årets 10 beste filmer, og dermed antagelig burde vært nominert til Best Foreign Language. I tillegg har p3 gitt den terningkast 6 og kaller den “filmkunst av ypperste klasse”. Denne er jeg så sikker på at er bra at den trumfer min egentlige plan om å klage over at En duva satt på en gren och funderade på tillvaron ikke ble nominert.

2009660724
Kitana Kiki Rodriguez som Sin-dee og Mya Taylor som Alexandra i Tangerine. (Foto: Skjermdump fra filmen)

4. Tangerine

Tangerine kom også med på Xins liste, og jeg må si meg enig. Tangerine viser en annen side av LA på en vakker måte som ingen annen film har klart tidligere. Hele filmen er skutt på en iPhone, noe som i seg selv er ganske gimmicky, men filmen ser helt fantastisk ut, og har en helt unik atmosfære. Definitivt en av årets beste filmer, og fikk ikke en eneste nominasjon. Veldig leit, den kunne gått for kategorien beste film etter min mening.

Victoria. Foto: filmweb
Victoria – ett eneste langt take. (Foto: Filmweb)

3.Victoria

Alle som så Birdman skjønte hvor intens en film blir når det er lite klipping, men dette er de harde sakene, for Victoria er filmet i ett eneste langt take. Det gjør at filmen føles ekstremt realistisk og intens, samtidig som en sitter igjen med en følelse av hvordan i all verden klarte de dette? Filmen følger spanske Victoria gjennom en natt, som starter med at hun møter noen litt småskumle karer utenfor en nattklubb i Berlin. Dette er også en av mine absolutte favoritter fra i fjor, og hadde definitivt fått nominasjon for Best Foreign Language hvis de hadde snakket tysk oftere. For min del kunne den i hvert fall vært nominert for Best Actress og Cinomatography, og kanskje også Best film.

Beasts of no nation. Foto: skjermdump
Idris Elba som karismatisk hærleder i Beasts of No Nation (Foto: Skjermdump fra filmen)

2. Beasts of No Nation

En av filmene som oftest trekkes frem i debatten om afroamerikanere i Hollywood er Beast of No Nation, som er den første filmen produsert av Netflix. Her følger vi Agu, som må flykte fra landsbyen sin, og blir tatt opp i militia-hæren til Idris Elba. Ekstremt gode prestasjoner av Abraham Attah (Agu), som ikke en gang har bakgrunn som skuespiller, og Idris Elba hadde fortjent en nominasjon til begge. Jeg synes også at den i mye større grad enn for eksempel The Martian fortjener nominasjon for beste film.

Michael Fassbender som Macbeth. Foto: filmweb
Michael Fassbender som Macbeth. (Foto: Filmweb)

1. Macbeth

Dette var for meg årets beste kinoopplevelse. Filmatiseringen av Shakespeares stykke var meget solid, og som en hver god filmatisering gjorde de ekstremt godt arbeid med å modernisere stykket, samtidig som de har beholdt det originale språket til Shakespeare. Visuelt en av de peneste filmene jeg har sett, og med en cinematografi som gjorde det så vanskelig å blunke at tårene begynte å trille. Burde blitt nominert for i hvert fall beste cinematografi.

 

BONUS: Chi-raq

Steve McQueen har ledet korstoget mot den hvite majoriteten i Hollywood, og boikotter hele sermonien. Det har fått mye mer oppmerksomhet enn hans siste film Chi-raq, som har fått mye skryt fra kritikere, for eksempel av Amy Nicholson. Filmen har ikke kommet ut i Norge, så jeg har ikke sett den, men jeg føler den fortjente å bli nevnt i hvert fall.

Anbefalte artikler