Halloweenfan, men lettskremt?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Selv om mange nok forbinder Halloween mest med å gå ”trick or treat” fra dør til dør, utskårne gresskar og skrekkfilmer, er Allehelgensaften først og fremst en katolsk feiring for helgener og martyrer som ikke har en spesiell dag på kalenderen. Derfor trenger du ikke føle at du bryter etikette hvis du ikke drar i gang skrekkfilmmaraton denne dagen. Det viktigste er å beholde essensen i feiringen. Sort magi, mysterier, overtro og mørke.

Så hvis du liker utkledning, skumle myter og mysterier, men ikke er en skrekkfilmentusiast; frykt ikke!

Kinosyndomet gir deg tips om gode, spennende, magiske og småskumle filmer som garanterer deg mer glede enn redsel og en Halloweenspesial med “Ikkemareritt”-garanti.

1. Pan’s Labyrinth/El laberinto del fauno (2006)

Regissør Guillermo del Toro står bak en av nyere histories store mesterverk, Pan’s Labyrinth. Filmen handler om fascist-Spania i 1944 og om pikebarnet Ofelia som må flytte med sin mor til sin nye stefar Vidal som er kaptein i det spanske millitæret. Moren til Ofelia er høygravid og svak, men kapteinen vil ha henne nær tross omstendighetene. Midt opp i all elendighet finner Ofelia en labyrint ved det nye hjemmet og i midten av labyrinten møter hun en faun (halvt menneske, halvt geit) som forteller henne at hun er en prinsesse og hun må utføre tre vanskelige oppgaver for å komme til kongeriket sitt.

Filmen portretterer to verdener; én virkelig og én magisk. Dette er skapt med en genuin genialitet der man ser at i begge verdenene er det en krig mellom det gode og det onde og at begge krefter har like stor sjanse til å vinne. Likevel er Pan’s Labyrinth fremfor alt en skissering av hvordan barns realitet kan være vidt forskjellig fra voksnes.

Filmen viser krig, kjærlighet, magi og hat. Nok håp til at du holder hendene knyttet til brystet og nok grusomhet til at du noen ganger må flytte hendene foran øynene. Ja, Pans Labyrinth er en ekte barnefilm kun for voksne. Og hvordan du ellers tolker filmen er helt opp til deg selv.

Finnes på Netflix.

 2. Poirot ”Hallowe’en Party” (2010)

Hvis du er sulten på et klassisk Halloweeneventyr er Poirot sitt Halloweenparty en av de festene du absolutt burde delta på.

Selv om Hercule Poirot, den belgiske mesterdetektiven er mest kjent i Norge som god påskeunderholdning, er Agatha Christies suksesskarakter skapt for hele året.

I Poirot Hallowe’en Party møter vi Poirot sin venninne, forfatteren Oliver, som tilbringer Halloweenfeiringen i en liten bygd. Feiringen går koselig for seg helt til en liten jente forteller at hun en gang var vitne til et mord. Siden jenta er kjent for å komme med skrøner tar ingen henne seriøst og feiringen fortsetter. Men da jenta senere blir funnet død er det bare én som kan løse mysteriet: Hercule Poirot.

Denne episoden/filmen er ikke for deg som blir skremt av mørke kvelder og mystiske mord, men historien har en eleganse over seg som bare Agatha Christie kan komponere.

Og viktigst av alt: barten til Poirot ser like imponerende ut som vanlig.

Finnes på Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=q-9j9KuE5po

 3. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (2004)

Dette er en ultimal skjult skatt med magiske mysterier og lite grøss, men mye gru. Og med Jim Carrey som ond greve kan ikke Halloween se bedre ut.

En uheldig serie hendelser, som den så pent heter på norsk, handler om de tre barna Klaus, Violet og Sunny som blir foreldreløse. Selv om de har alle materielle goder man kan drømme om har de ikke noen nære slekninger, og blir derfor sendt til den nifse Grev Olaf som bor i et enda nifsere slott.

Men Olaf vil kun ha pengene deres. Heldigvis har Klaus lest alle verdens bøker og Violet er en eksepsjonell oppfinner og deres talenter blir nødvendig gjennom de uheldige hendelsene som de blir utsatt for gjennom filmen.

4. Corpse bride (2005)

Det finnes en filmskaper som har en helt ekstraordinær smak og stil som er gjennom nåløyet gjennomført. En filmskaper som har et talent for å kombinere det som er annerledes inn med det alminnelige. Og da snakker vi selvfølgelig om Halloweenkongen selv, Tim Burton. Og et av hans vidundere, Corpse Bride.

Corpse Bride er en animasjonsfilm om Victor Van Dort som skal bli gift gjennom et arrangert ekteskap. Dagen han skal vies får han panikk og løper av gårde gjennom kirkegården. For å få pustet ut litt blir han der og øver seg til bryllupet. Dessverre for Victor tror et lik at han snakker til henne og hun flyr opp av graven som en brud. Men hva skjer når de faller for hverandre? Kan virkelig døden skille kjærligheten? Det kan du finne ut ved å se Corpse Bride.

Finnes på Netflix.

5. Jumanji (1995)

I likhet med de fleste unge studenter i dag, har nok en viss del av barndommen din vært fylt av en liten teskje magi av Robin Williams. Enten om det var som Genie i Aladdin, Mrs. Doubtfire i Mrs Doubtfire, Peter Pan i Hook eller kanskje i den nifse Jumanji. Og på tips nr. 5 står barneeventyret Jumanji som en god Allehelgensfilm.

To barn finner et mystisk brettspill hjemme på loftet. Men når de begynner å spille det finner de fort ut at Jumanji ikke er et vanlig spill, det er magisk. Og de er bundet til å fortsette å spille til det er ferdig. Enda mer interessant blir det når det viser seg at det er to spillere som allerede har vært i gang med å starte spillet og den ene ikke har vært å se siden de spilte i 1975.

https://www.youtube.com/watch?v=OJKHQLM8AbM&spfreload=10

6. The Addams Family (1991)

Filmtips nr. 6 er klassikeren The Addams Family som egentlig er en tegneserie av den amerikanske tegneseriekunstneren Charles Addams. Om den overeksentriske og tortureringsglade familien i filmen er basert på Addams egen familie eller ikke, vites ikke.

Familien Addams er en velstående og bisarr familie som bor i et stort mørkt slott. De er alle likbleke og går i svart, har en menneskehånd til kjæledyr og har torturering som en hobby. En dag dukker deres kjære onkel Fester opp, men han er egentlig en bedrager som prøver å stjele til seg alle skattene til Addams-familien. Problemer oppstår når den falske onkel Fester faller for familiens sære sjarm og føler seg som en ekte Addams selv.


Lyst å høre mer om Halloween? Hør Kinosyndromets Halloweenspesial!

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler