Dagen(e) derpå

Året er 1913 og endelig har alle stemmerett; uansett kjønn, inntekt og tilfeldige familietre. Selv om Norge var et av de første landene som innførte allmenn stemmerett for kvinner, var dette for sent! Det er verdt å nevne at 1913 ikke var et år kun hvor kvinners stemmer ble hørt, det ble også tatt patent på den første brystholderen!

I 1920 fikk Norge sin første gynekolog og vaginaen ble endelig hørt og sett.

I 1924 ble det første mødrehygienekontoret opprettet. Mødrehygienekontor var institusjoner som skulle veilede befolkningen i forebygging av uønsket svangerskap, altså en av de første institusjonene med organisert seksualundervisning for kvinner. Her delte de også ut brosjyrer om kjønnsforhold, sanitetsartikler og barnepakker for nybakte mødre. I 1931 ga styret for Mødrehygienekontoret i Oslo ut en liten bok med brev fra kvinner som bønnfalte om hjelp til abort. Mødrehygienekontoret kunne ikke hjelpe noen av dem ettersom abort var ulovlig og straffbart, noe det skulle fortsette å være i mange år fremover.

Mellom 1932 og 1935 var det noen liberale medisinstudenter som ga ut et tidsskrift som het Populært Tidsskrift for seksuell opplysning som tok for seg kvinners seksualitet, homofili, onani, abort osv. De ønsket å få sex bort fra det moralske og inn i det vitenskapelige. Med dette ville de omvende tankegangen fra rett og galt til sunt og usunt. De kjempet for å skape den samme forståelsen som vi fremdeles ønsker å fremme, den dag i dag.

I 1936 ble forplantningslære obligatorisk i skolen, oftere kalt seksualundervisning. Man kan stusse over at dette er 82 år siden. Man kan si at man har kommet langt med mye, men seksualundervisningen er fremdeles ganske rævva.

I 1941 ble østrogen for første gang fremstilt medisinsk og bidro til behandling. Legene hadde før dette ikke vist noen særlig interesse for plagene til middelaldrende kvinner, men nå forandret dette seg. En ny “sykdom” dukket opp: “østrogenmangelsyndromet”, mer populært kalt overgangsalderen. Utrolig mange kvinner opplever plager som hetetokter, nattsvette og seksuell dysfunksjon i tiden etter siste menstruasjon. Postmenopausale plager varer i gjennomsnitt 4 år, og østrogen anbefales til kortvarig bruk, gjerne lokalt, som symptombehandling av disse plagene. Økt fokus og behandling av denne enormt plagsomme tilstanden førte til økt livskvalitet for mange kvinner i tiden fremover.

15. oktober 1951 lagde kjemikeren Luis Meramontes stoffet noretindron. Dette stoffet var grunnlaget for de aller første p-pillene. I 1957 kom den første p-pillen på det amerikanske markedet, men ble foreløpig kun brukt av kvinner med menstruasjonsproblemer. Men med en etikett med følgende advarsel (eller hint): “NB! Dette legemiddelet vil forhindre eggløsning” var det overraskende mange som utviklet disse “mensproblemene”. Og som tilbud og etterspørsel seg hør og bør, kom i 1960 den første p-pillen til bruk som prevensjon på markedet, og kvinnen hadde fått enda litt mer kontroll over sin egen kropp. Dette burde være en internasjonal flaggdag etter vår mening. For oss nordkvinner skjedde dette i 1967.

Kvinner og menns lange kamp om selvbestemt abort startet allerede i 1913. Og endelig: i 1978 vedtas altså loven som skulle gi kvinner råderett over egen kropp og eget liv.

En av mange demonstrasjoner for kvinners rettigheter
En av mange demonstrasjoner for kvinners rettigheter

1979 er året hvor likestillingsloven trer i kraft, og Likestillingsombudet og Klagenemnda for likestilling opprettes.

I 1986 etablerte Kvinnebevegelsen Nord-Europas første voldtektsmottak i Oslo.

I 1993 fikk vi lovfestet beskyttelse i arbeidsmiljøloven mot all trakassering, også seksuell trakassering.

I 1996 ble kjønnslemlestelse og omskjæring av kvinner forbudt.

Det ble mulig å få gratis hormonell prevensjon for unge kvinner i alderen 16 – 19 år i 2006. Det ble enklere å kunne gå til helsesøster for å få veiledning og resept for den prevensjonsmetoden som passet.

Og til slutt: et flott øyeblikk du kan sjekke ut selv. I 2011 viste NRK før første gang en kvinnes orgasme i den flotte ungdomsserien Trekant. Se episoden av trekant her: https://tv.nrk.no/serie/trekant/MYNT14100211/sesong-2/episode-2

 

Siste podcaster

Anbefalte artikler