Hvem kom best ut av dominoeffekten i januar?

Pierre-Emerick Aubameyang, Olivier Giroud og Michy Batshuayi byttet alle klubb på overgangsvinduets siste dag. Aubameyang gikk fra Borussia Dortmund til Arsenal, og fikk dermed overgangen bort fra Bundesliga-klubben som tilsynelatende har stått i hodet på ham siden sommerens overgangsvindu, og som har vært en medvirkende årsak til at han denne høsten har måttet stå over flere Dortmund-kamper på grunn av disiplinære årsaker.

Les også: Supportere gleder seg til januar, men de fleste kan ta det med ro

Da superspissen fra Gabon ankom Emirates Stadium, kunne «The Gunners» slippe Olivier Giroud til London-rival Chelsea, som har vært på leting etter en spisstype som den hårfagre franskmannen helt siden sommerens overgangsvindu, da de forsøkte å lokke Fernando Llorente til Stamford Bridge, kun for å se den høye spanjolen ende opp hos Tottenham.

Da Chelsea-manager Antonio Conte endelig fikk spisstypen han ønsket seg, kunne han slippe Michy Batshuayi på lån til Dortmund, hvor de gule og sorte vil bruke belgieren til å tette hullet Aubameyang etterlot seg på spissplassen, i hvert fall frem til sommeren.

Hva vil skje med Lacazette?

At Aubameyang kommer til å score mange mål for Arsenal, ser jeg få grunner til å betvile. Antallet mål han har levert for Dortmund taler for seg selv. Totalt ble det 141 mål på 213 kamper for BVB, og 21 mål på 24 kamper denne sesongen. Det er svært imponerende tall, spesielt den siste tidens uroligheter tatt i betraktning. Det er heller ingen faktorer, som for eksempel skadeproblemer, som skulle tilsi at spissen fra Gabon ikke vil levere varene.

Spørsmålet er hva Aubameyangs ankomst for 56 millioner pund, ny klubbrekord for Arsenal, vil få å si for mannen som i sommer ble Arsenals rekordsignering da han kostet dem 52,7 millioner pund. Den tidligere Lyon-spissen Alexandre Lacazette har ikke funnet seg helt til rette i Nord-London. På 25 ligakamper har det blitt ni scoringer. På de siste ti ligakampene har franskmannen bare satt ballen i nettmaskene én gang. Det er bekymringsverdig.

Alexandre Lacazette bøttet inn mål for Lyon. I Arsenal har han ikke hatt like lett for å finne veien til nettmaskene. (Foto: Jejecam, CC BY-SA 3.0)
HAR SLITT: Alexandre Lacazette bøttet inn mål for Lyon. I Arsenal har det gått tråere. (Foto: Jejecam, CC BY-SA 3.0)

Den tyske fotballeksperten Raphael Hönigstein er en av dem som ikke har særlig stor tro på at Arsenals to stjernespisser kan fungere godt sammen. “Jeg tror det vil bli vanskelig å bruke ham (Aubameyang) sammen med Lacazette, ettersom de er veldig like når det kommer til posisjonering og bevegelsesmønster,” sa han til BBC etter Aubameyangs overgang. Kanskje fikk vi et glimt av hvordan Arsenal-angrepet kommer til å se ut de neste sesongene allerede i 5-1-seieren over Everton, hvor Aubameyang debuterte med scoring. Da startet Arsenal i 4-2-3-1, med Aubas gamle lagkamerat Henrikh Mkhitaryan ute til høyre, Mesut Özil, som nylig signerte en ny avtale frem til sommeren 2021, i midten, og Alex Iwobi ute til venstre.

Arsenal 4-2-3-1
4-2-3-1: Er dette formasjonen Arsenal nå vil sverge til? (Skjermdump: buidlineup.com)

En 4-2-3-1-formasjon, eller en 3-4-2-1-formasjon hvor Özil og Mkhitaryan starter bak enten Aubameyang eller Lacazette, virker å være den beste veien å gå for Arsenal fremover. Et spørsmål vi stilte da Joachim, Magnus og Glenn diskuterte Aubameyangs overgang på luften, er om en ny spiss var det Arsenal hadde mest behov for å hente dette overgangsvinduet. Et annet avgjørende spørsmål er hvordan det eventuelt slå ut for Arsenal å ha to spisser som i utgangspunktet skal være på omtrent samme nivå. Toppklubbene har for vane å ha én tydelig toppspiss, og reservene pleier ikke å være helt oppe på samme nivå. Noen ganger er det en kilde til stor frustrasjon, men grunnen til at det som regel er den foretrukne løsningen, er at man da har et tydelig hierarki i klubben, og spillere som vet de ikke vil spille like mye. Verken Aubameyang eller Lacazette har lyst til å sitte på benken. Det kan på sikt føre til murring på Emirates.

Conte har fått spisstypen han ønsket seg

En kan også stille spørsmål ved om det er et potensielt trumfkort «The Gunners» har sendt fra Nord-London til Vest-London. Arsenal-manager Arsène Wenger har hatt stor nytte av å kunne sett inn Olivier Giroud når Arsenal har slitt med å bryte ned mostandere, eller når de har ligget under og vært nødt til å spille en mer direkte form for fotball enn den Arsenal-ringreven i utgangspunktet foretrekker. Giroud har kvaliteter Arsenal kommer til å savne nå som han har forlatt klubben, men etter 105 mål på 253 kamper mente Arsenal det var rett å la ham gå til London-rivalen Chelsea for at de skulle kunne sikre seg Aubameyang fra BVB.

Det gleder nok Antonio Conte. Chelsea-manageren har vært tydelig misfornøyd med det de regjerende Premier League-mesterne har foretatt seg på overgangsmarkedet siden klubben i mai tok sitt sjette ligatrofé, til tross for at det er tydelig at 48-åringen har vært med på å påvirke klubbens overgangsstrategi. Contes ønsker og tips resulterte blant annet i at Davide Zappacosta, en italiener som må kunne sies å ha vært ukjent for mannen i gata, ble hentet til Stamford Bridge. Conte har også måttet tåle kritikk for å ha sendt Diego Costa på dør.

Antonio Conte har vært misfornøyd med det Chelsea har foretatt seg på overgangsmarkedet etter at de vant Premier League forrige sesong, men i Olivier Giroud får italieneren endelig spisstypen som han har ønsket seg. (Foto: Clément Bucco-Lechat, CC BY-SA 3.0)
SUR: Antonio Conte har vært misfornøyd med det Chelsea har foretatt seg på overgangsmarkedet i det siste, men i Olivier Giroud får italieneren endelig spisstypen som han har ønsket seg. (Foto: Clément Bucco-Lechat, CC BY-SA 3.0)

Problemet i fjor sommer var ikke at Conte sendte Diego Costa på dør, men at Chelsea bare hentet én spiss da de burde ha hentet to. Det var ingen hemmelighet at Conte ikke har latt seg imponere av det Batshuayi har vist i Chelsea-trøyen, og med det i bakhodet burde Chelsea-manageren og klubben ha sørget for at Álvaro Morata ikke var den eneste spissen som kom inn portene på Stamford Bridge før denne sesongen. Klubben forsøkte å hente Llorente til den engelske hovedstaden, men måtte se seg slått av London-rival Tottenham.

Les også: Lovfestet utsikt tvinger Chelsea til å være kreative med storstue

I Giroud får Conte nå en annerledes spisstype enn Morata. Giroud trives med ryggen mot mål og har ekstreme avslutteregenskaper i boksen, noe Chelsea kan dra stor nytte av når de stanger mot lag som legger seg dypt i banen. Franskmannen, som fikk sin debut i Chelseas 4-1-nederlag mot Watford, gir også Chelsea et etterlengtet oppspillspunkt når lag presser «The Blues» høyt, en taktikk som både Bournemouth og Watford har hatt suksess med i det siste.

Batshuayi-dobbel i debuten

Da Chelsea signerte Giroud, fikk Dortmund sin Aubameyang-erstatter. Michy Batshuayi skal kun spille for BVB frem til sommeren, og de gule og sorte har ingen kjøpsopsjon inkludert i låneavtalen med Chelsea, men låneavtalen gir Dortmund bedre tid til å hente en spiss for Aubameyang-pengene til sommeren. Skulle BVB hentet en spiss på overgangsvinduets siste dag i januar, hadde det garantert blitt en svært dyr affære, ettersom andre klubber hadde vært klar over at de satt igjen med en stor pose med penger etter Aubameyang-salget. Slik det nå ble fikk de solgt en spiss for en god sum, samtidig som de fikk tettet hullet spissen etterlot seg i troppen med en spiller som bør kunne trives i Borussia Dortmunds system.

Batshuayi har tilsynelatende allerede funnet seg godt til rette i sin nye klubb. Dortmund-trener Peter Stöger kastet Batshuayi inn fra start i den første kampen Dortmund spilte etter at han ankom klubben, da de gule og sorte gjestet Köln på RheinEnergieStadion fredag kveld. Stöger ble belønnet for å ha gitt sin nye spiss tillit fra start. Først sendte Batshuayi bortelaget i ledelsen etter at Jeremy Toljan tok seg til dødlinjen og la ballen ut til belgieren, som hamret den i mål med venstre. På stillingen 1-1 i den andre omgangen sendte han bortelaget i føringen på ny. Christian Pulisic fikk pirket ballen til debutanten, som dyttet den videre forbi Timo Horn og mål. Batshuayi noterte seg også for en assist i 3-2-seieren.

Det virker åpenbart at Batshuayi kommer til å trives bedre i Dortmund enn han har gjort i Chelsea. Belgieren er en god avslutter når han ikke har tid til å tenke, men han tar for mange dårlige valg, som resten av BVBs angrepsrekke slet med i oppgjøret mot Köln. I Dortmunds tut og kjør-fotball vil Batshuayi få muligheten til å dyrke sine styrker i langt større grad enn han fikk i Chelsea-trøyen, hvor han ofte ble en hemsko i den oppbyggende fasen av spillet.

Den beste løsningen for alle parter

For en sjelden gangs skyld ser det ut til at vi står overfor en overgangssaga som alle parter har kommet godt ut av. Arsenal har fått en kvalitetsspiss som tidligere har hatt et fruktbart samarbeid med Henrikh Mkhitaryan, og kan nå se frem til større konkurranse på spissplass, selv om en spiss kanskje ikke var det klubben hadde størst behov for å hente i januar.

Hør Joachim, Magnus og Glenn diskutere hvem som kom best ut av dominoeffekten:

Chelsea har fått en spiss som har bedre forutsetninger for å gjøre den jobben Conte ønsker at hans spisser skal gjøre, en spiss som kan være helt avgjørende når Chelsea jager scoringer mot slutten av kamper, og en spiss som kan gi Morata viktig hvile i sesonginnspurten.

Borussia Dortmund sitter på sin side igjen med en stor sekk med penger – en pengesekk det vil være lettere for dem å benytte på klokt vis til sommeren – og en erstatter som er kapabel til å gjøre den innsatsen som må gjøres frem til sommeren, og som er godt rustet til å gjøre det BVB har slitt med å gjøre etter Peter Bosz’ avgang i desember – å sette ballen i mål.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler