Fikk lagbuss fra presidenten

Det er nettstedet Zambia Reports som på Facebook skriver at Edgar Chagwa Lungu, Zambias president, har donert en buss til det nyopprykkede Super Division-laget. Det var under et nylig besøk til Northern Province at Lungu, som også er Det zambiske fotballforbundets (FAZ) beskytter, fikk høre at laget fra Muchinga-provinsen skal spille kamper over 1000 kilometer hjemmefra, og presidenten lovet å hjelpe laget med transportutfordringene det står overfor.

Zambia er et langstrakt land som ser ut som en blomst som blomstrer i hver ende, med en tynn stilk i midten. Avstanden fra Nakonde i nord-øst til Livingstone i sør-vest er på nesten 1500 kilometer. Så langt må Real Nakonde heldigvis ikke reise den kommende sesongen, men den nyopprykkede klubben skal likevel samle opp noen kilometer i løpet av året. Seks av de 20 klubbene som utgjør Super Division i år holder til i Lusaka. Avstanden mellom byen som er hovedstaden i Zambia, og grensebyen Nakonde, er på i overkant av 1000 kilometer.

1000 KM HVER VEI: Seks av lagene Real Nakonde skal møte denne sesongen, spiller i Zambias hovedstad Lusaka. Avstanden mellom de to byene er på over 1000 KM. (Foto: Skjermdump fra Google Maps)
1000 KM HVER VEI: Seks av lagene Real Nakonde skal møte denne sesongen, spiller i Zambias hovedstad Lusaka. Avstanden mellom de to byene er på over 1000 kilometer. (Foto: Skjermdump fra Google Maps)

En buss som kan sluke kilometervis av zambiske veier når Real Nakonde skal møte Lusaka Dynamos, Zanaco, Red Arrows, Nkwazi, Green Buffaloes og Napsa Stars i Lusaka, og få laget trygt hjem igjen fra millionbyen, er derfor gull verdt for det nyopprykkede laget fra nord-øst.

Vant nylig U-20-Afrikamesterskapet

Zambisk klubbfotball er stort sett så som så. ZESCO United tok seg riktignok til semifinalen i Afrikas Champions League i 2016, men tapte der 3-2 sammenlagt mot Mamelodi Sundowns fra Sør-Afrika, laget som til slutt vant den gjeveste klubbturneringen i Afrika. Kun ett zambisk lag har spilt finale i turneringen – Nkana Red Devils – som i 1990 tapte 5-3 på straffer mot JS Kabylie fra Algerie. Ingen zambiske lag har noen gang nådd finalen i CAF Confederation Cup.

Landet med litt over 16 millioner innbyggere, kanskje mest kjent som en av verdens største eksportører av kobber og for turistattraksjonen Victoria Falls, har i løpet av de siste fem årene i langt større grad gjort seg bemerket i landslagsfotballens verden. I 2012, 19 år etter at alle de som satt om bord på militærflyet som skulle ta det zambiske landslaget til en VM-kvalifiseringskamp mot Senegal døde da flyet styret i Atlanterhavet like utenfor Libreville, hovedstaden i Gabon, vant det zambiske landslaget Afrikamesterskapet i nettopp Gabon.

TURISTMAGNET: Zambia er kjent for Victoria Falls, et magisk skue som lokker turister til Livingstone. (Foto: Aleksander Losnegård)
TURISTMAGNET: Zambia er kjent for Victoria Falls, et magisk skue. (Foto: Aleksander Losnegård)

Nylig gikk det zambiske U-20-landslaget for første gang til topps i U-20-Afrikamesterskapet, og det på hjemmebane. Turneringen ble spilt i Zambia fra 26. februar til 12. mars, og etter å ha vunnet samtlige kamper i Gruppe A, måtte Zambia ha ekstraomganger for å slå Sør-Afrika i semifinalen. I finalen var de ordinære 90 minuttene mer enn nok for U-20-utgaven av Chipolopolo, som det zambiske landslaget kalles på folkemunne, som vant 2-0 over Senegal.

Real Nakonde spilte for øvrig uavgjort 0-0 hjemme mot Buildcon i sesongåpningen lørdag.

Siste podcaster

  • Fotballens skurker og en kjappis
    Fyrverkeri, voldtekt og kokain er bare nøkkelord for fotballverdenes skurker. Simon, Martin og Kristiane presenterer tre fotballspillerere som har sine gode -og dårlige sider. I tillegg får du oppsummering av ukens fotballnyheter og kampanbefalinger. Følg oss på instagram: @offside_srib Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler