9 grader nord: «Vi kaller det for etnisk progressiv musikk»

Det Bergensbaserte bandet 9 grader nord besøkte Plutopop for å snakke om fremveksten av deres spesielle sjangerblanding, samt feminisme og fusion-musikk. Bandet beskriver musikken deres som en blanding av flere elementer, med innflytelse fra både flamenco, bollywood og jazz. Navnet 9 grader nord har de fått fra hjemlandet til de to søstrene Mira og Dipha, Sri Lanka, som ligger 9 grader nord for ekvator. “Vi kaller det for etnisk progressiv musikk”sier Jakob når vi spør han om hvordan de kan bryte ned sjangeren for oss.

Hør låten deres “Victoria” her: 


Vi spør dem om hvordan det kom til at de ville lage tamilsk progressiv musikk. “Det hele startet vel med at Dipha og Mira hadde en slags fløyteduo, og deretter hang meg og Jakob oss på og dette ble da veldig naturlig.” svarer Jakob. “Vi ble da et band der Mira komponerer låtene, hun er komponisten, også setter vi resten vårt preg på det hele”.

Om hvordan navnet 9 grader nord oppsto ler Jakob “Det er da Sri Lanka 9 grader nord for ekvator. Jeg snakket med to stykker hin dagen om navnet, og da sa han ene at han syntes navnet var vanskelig å huske mens han andre mente det var lett grunnet hvordan det henger sammen”.

Et bredt spekter av sjangre 

“Vi spiller jo altså fusion musikk, som vil si at det er mange forskjellige sjangre med blanding fra tamilsk folkemusikk og sør-indisk musikk”

“Folkemusikken har blitt inspirert av portugisisk musikk”, sier både Dipha og Jakob. Videre forteller de at de setter sitt preg på det hele med å blande for eksempel vestlig rock med tamilsk musikk. De forklarer også hvordan låtene er bygget opp.

“Noen av låtene er poplåter med en oppbygning med vers og refreng, også er det andre progressive låter der det er fem forskjellige deler”, sier Jakob.

Vill Vill Vest og planer videre 

Bandet spilte på bransjefestivalen Vill Vill Vest i fjor høst. Festivalen utspiller seg på ulike konsert scener rundt omkring i Bergen by. Vi spurte dem også om hvordan dette har vært med å påvirke deres karriere.

“Vi følte jo egentlig i starten at sangene våre ikke egner seg til klubbscenen, men søsteren min Dipha er jo veldig flink til å dra opp stemningen i klubbsammenhenger, og klarer å vinkle det til å bli klubblåter. Så på den måten så fungerte det ganske bra på festivalen. Vi har også prøvd etter denne festivalen å vinkle konsertene til å passe til mer til klubbsettinger” sier Mira.

“Jeg tror også at det er mange som er glad i å prøve ut nye ting og band. Derfor tror jeg at mange kanskje hører på oss og tenker “wow, dette har jeg ikke hørt før, dette var kult!” og gjerne da sjekker oss ut.”

Mot slutten av intervjuet spør vi dem hva låten deres “Victoria” handler om.

“Altså Victoria betyr “goddess of victory”. Vi skulle egentlig spille den på puben Victoria, så tittelen inspirerte meg til å skrive en tekst om feminisme og sterke kvinner”. “Hvis du hører på låten får du nok en tilsvarende assosiasjon. Den handler hovedsaklig om at man hedrer tittel kvinnen, og at man skal oppfordre kvinner til å ikke se på hindringer i livet, men å være målrettet og sterk” sier Mira helt til slutt.

Hør intervjuet fra sendingen her: 

Anbefalte artikler