Denne kjønnssykdommen kan få rekordår

Folkehelseinstituttet frykter rekordmange sykdomstilfeller i 2017

Agnes Giertsen

Helsesøster Agnes Giertsen. Foto: Karoline Baug

Hittil i år har Folkehelseinstituttet (FHI) registrert 860 tilfeller av gonoré, og pilen peker kun én vei: Oppover. Helsesøster Agnes Giertsen tror mye av grunnen kan ligge i at unge er mer uforsiktige.

– Ungdom og unge voksne har mer ubeskyttet sex. De er ikke flinke nok til å beskytte seg med kondom. I tillegg til dette er det en bakterie som lett sprer seg, sier hun.

Hvis utviklingen fortsetter vil man sannsynligvis ende opp på 1400-1500 gonorétilfeller i 2017. Først nå i det siste har de begynt å samkjøre klamydiatesting, med testing av gonore. Likevel er gonoré ukjent for de fleste unge.

– Det er fortsatt veldig mange unge som ikke har hørt om gonoré som kjønnssykdom, og er heller ikke redd for å få det, sier Giertsen.

Alvorlige konsekvenser

Gonoré kan ha alvorlige konsekvenser. De fleste opplever ikke symptomene, deriblant svie ved vannlating, smerter under samleie eller kløe.

– Dersom gonoré ikke blir oppdaget risikerer man å bli steril. Dette gjelder både for jenter og gutter, sier Giertsen.

Derfor er det viktig at flere tester seg for kjønnssykdommer. Testen er enkel og smertefri.

– Både jenter og gutter kan ta urinprøve, men det anbefales at jenter tar en pinneprøve som er en selvtest. Det er ingen smerter, sier Giertsen.
Hør hele innslaget her:

Mange skammer seg

Til tross for de alvorlige konsekvensene og en relativt enkel test er det mange som føler på skam knyttet til kjønnssykdommer.

– Vi opplever at mange skammer seg, til og med over å ha klamydia. Mange vil ikke opplyse smittekontakter, sier hun.

Det fins alternativer til å ringe selv, opplyser Giertsen.

– Vi har et tilbud der vi i helsetjenesten kan ringe og opplyse anonymt. Dette er vi nødt til ved norsk smittevernlov å opplyse om, sier Giertsen.

Behandling

Om uhellet har vært ute, fins det hjelp å få. Giertsen forteller at det er verre å behandle gonoré enn for eksempel klamydia, men man blir frisk så lenge man tar det alvorlig.

– Det henvises til Haukeland sykehus. Der får man en injeksjon, i tillegg til tabletter. Det blir gjort en kontroll etter to uker, og deretter en siste injeksjon.

Giertsen oppfordrer alle til å sjekke seg. Dette kan gjøres på Engen helsestasjon i Bergen, hos poliklinikken for seksuelt overførbare sykdommer eller hos fastlege. I tillegg til dette kommer Medisinstudentenes seksualopplysning, i samarbeid med helsestasjonen, til å foreta testing på Studentsenteret, onsdag 22. oktober. Alle som tester seg for klamydia, tester seg derfor også for gonoré.

– Vi håper på et godt oppmøte, forhåpentligvis 400-500 stk, sier Giertsen, og legger til – Vi oppfordrer også alle til å bruke kondom.

[multi-feed-reader template=”Nyhetsuka” limit=”1″]

Nyhetsuka

Nyhetsuka er Studentradioens nyhets- og debattprogram for studenter. Vi holder deg oppdatert på de viktigste studentnyhetene, og gir deg spennende debatter og reportasjer hver fredag fra klokken 11.00 til 12.00.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *