Camper hele natten for flere studentboliger

This content has been archived. It may no longer be relevant

I området bak Grønneviksøren studentboliger ligger en tomt som har fått navnet Grønneviksøren 2. På denne tomten har Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) veldig lyst til at det skal bygges flere studentboliger, men det er opp til kommunen om de skal få det. Velferdstinget (VT) støtter SiB sitt ønske om boliger og har derfor onsdag kveld rigget seg til på tomta for å tilbringe natten der.

Ida Bring Løberg (Høyre) er skeptisk til VTs valg av fremgangsmåte. FOTO: Jon Peder Horn Opsahl.
Ida Bring Løberg (Høyre) er skeptisk til VTs valg av fremgangsmåte. (Foto: Jon Peder Horn Opsahl)

– Vi skal gjøre politikerne virkelig klar over at vi trenger Grønneviksøren 2, sier Linnea Reitan Jensen, leder i VT.

SiB har fått tilskudd til 500 boliger fra Kunnskapsdepartementet, og VT mener at Grønneviksøren 2 er en kjempefin tomt å bygge på, hvor det kan bygges stort. Det finnes flere små prosjekter, men med en tomt hvor man kan bygge stort, tilsvarende Grønneviksøren 1, så mener VT at man vil få gjort noe med dekningsgraden i Bergen.

For å nå målet om 30 % dekningsgrad på studentboliger må det nåværende antallet dobles.

– Grønneviksøren 2 er et av de største prosjektene vi kan realisere raskt nok til at det vil ta unna en del, sier Jensen.

Det var leder i Studentparlamentet ved UiB, Johanne Vaagland, som kom med ideen om å overnatte på tomta. VT har invitert politikere til å komme og være med dem på overnattingen, og forventer at det vil bli omtrent 20 mennesker som kommer til å være der.

– Det er ikke sikkert alle kommer til å overnatte, men vi blir ihvertfall 10 som skal tilbringe natten, sier Jensen.

Hør hele reportasjen her:

Håper på positive reaksjoner

Jensen håper på positive reaksjoner på kampanjen.

– Jeg håper politikerne innser at vi trenger denne tomta til studentboliger og at vi ikke har så mange andre muligheter per dags dato, sier Jensen.

Ida Bring Løberg er leder i Høyres Studenter Bergen og stiller seg skeptisk til VTs valg av kampanje.

– Kommunen skal selvfølgelig hjelpe til med å se etter tomter, men jeg tror absolutt at fordelingspraksisen er noe man kan se på først, fremfor å sove ute på en tomt, sier Løberg.

Løberg sier hun ikke er fornøyd med hvor mange studentboliger Bergen har fått, men mener mye av ansvaret ligger hos SiB og staten.

Geir Steinar Dale, 7. kandidat for Arbeiderpartiet, er mer positiv til VTs tiltak.

– Vi er veldig glad det blir satt fokus på. Denne tomten burde etter vår mening bli brukt til studentboliger, sier Dale.

Det sittende byrådet har valgt å ha en arkitekturkonkurranse for en bygning til tomta, så derfor er det lite som kan gjøres før denne er over.

– Vi tror neppe konkurransen vil bli gjennomført og det er beklagelig at byrådet gikk inn for det, sier Dale.

Geir Steinar Dale (AP) mener det er postitivt at det settes fokus på utbygging av studentboliger. FOTO: Jon Peder Horn Opsahl.
Geir Steinar Dale (AP) mener det er postitivt at det settes fokus på utbygging av studentboliger. (Foto: Jon Peder Horn Opsahl)

Ulovlig område

Tomta VT aksjonerer på er i dag en anleggsplass, så det er usikkert om de får bli der hele natta.

– Det håper vi at vi får. Blir vi bortvist så har vi en løsning på det óg; vi bare flytter oss utenfor gjerdet.

Må vurdere andre områder også

Dale mener regjeringen gjør for lite for at det skal bygges flere studentboliger.

– I tillegg til det er det slik at det også kan være andre områder som er aktuelle å bruke til studentboliger i Bergen, sier Dale.

Han mener at det også må åpnes for å bygge studentboliger utenfor sentrum.

Løberg synes SiB i større grad enn de gjør i dag må prioritere førstegangsstudenter.

– Gjør man det på den måten, gir man folk noen år  i studentbolig, og tid til å lete etter en tilfredsstillende bolig i det private markedet. Det er noe med at det å bygge studentboliger tar tid. Er det nå du skal ha hjelp, så ville jeg ikke ha sovet ute. Jeg ville ha brukt ressursene mine der det trengs.

Jensen håper politikerne kommer til å snu og heller prioritere studentboliger enn andre formål på Grønneviksøren 2.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler