Studentene vet ikke at de kan få gratis rettshjelp

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Vi kan bistå og hjelpe til med alle problemstillinger som har en konkret tvist, sier daglig leder i jussformidlingen i Bergen, Joon-Petter Rudberg.

Rudberg opplyser om at de driver med gratis rettshjelp. Ikke bare til studenter, men også til andre som måtte trenge det. Det er ingen krav som ligger til grunn, annet enn et krav om at tvistesummen må overgå tre tusen kroner.

Problemer rundt bolig utgjør flest henvendelser fra studenter

At ingen av de spurte studentene hadde hørt om jussformidlingen mener Rudberg betyr at de må bli enda flinkere på å markedsføre seg.

– Vi har stått på stand på Universitetet i Bergen, og ved Høgskolen i Bergen, men når ikke studentene har hørt om oss tyder det på at vi må bli enda flinkere.

Det er stort sett problemer med depositum, problemer med huseiere, skitten leilighet eller mangler ved husrom studentene kommer inn med. Det hender også at de har problemer med lønn og feriepenger, forteller Rudberg. Når det gjelder resten av klientmassen er det gjerne litt andre saker som skal behandles.

– Hovedsakelig arve- og familierett, veldig mange samlivsbrudd, ekteskapsbrudd, og veldig mange testament. Det er de flest brukte juristtjenestene i Norge generelt, så det er ikke unaturlig at vi også har det.

Kun 14 % av klientene er studenter

Utav en klientmasse på om lag 6000 klienter i året er 14 % av disse studenter. Det vil si at rundt 840 studenter benytter seg av dette tilbudet i løpet av et år.

– Jeg syns det er helt ok. Jeg tenker ikke at vi har for få eller for mange studenter. Men det hadde bare vært positivt om flere studenter tok kontakt med oss, dersom de har et juridisk problem. Men jeg syns det er rart at 14 % av klientene våre er studenter, mens kun 3,42 % av budsjettet vårt kommer fra Velferdstinget.
Jussformidlingen i Bergen drives av jusstudenter som er ferdig med tredjeåret, eller mer. De har noen viderekommende studenter i administrative stillinger, og Joon-Petter Rudberg som er jurist og daglig leder.

– Jeg mener det arbeidet vi gjør er veldig viktig, fordi det sikrer en rettferdighet i samfunnet som man ikke har mulighet til å tilby hvis ikke vi hadde eksistert. Da hadde man måttet betale advokat og det har ikke de fleste som kommer til oss råd til. Fjerner du vårt tiltak fra Bergen så er det ikke noe alternativ som er gratis, og det er jo problematisk i seg selv.

Rudberg mener jussformidlingen er det eneste gode alternativet som studentene kan benytte seg av.

– Det finnes et statlig tiltak som heter «fri rettshjelp», men det omfatter bare noen få rettsområder. Og de fleste juridiske problemer som studenter kommer opp i, vil ikke omfattes av «fri rettshjelp», derfor er det mest reelle rettshjelpstilbudet til studenter i Bergen vårt tilbud: Jussformidlingen i Bergen, forklarer Rudberg.

Mindre penger til studentrettet markedsføring

Jussformidlingen ble i fjor kuttet med 10 000 kroner av Velferdstinget. Da var et argument at dette var kutt i VTs støtte til gaver og velferd til Jussformidlingens betalte rådgivere. Rudberg mener dette har ført til mindre markedsføring rettet mot studentene og at de dermed når ut til færre studenter enn de kunne gjort.

– Det er ikke de 10 000 kronene som påvirker lønnen vår. Det vil ha større påvirkning på studentene, og det gjør at vi får hjulpet færre studenter. Men vi er ikke de eneste som har stilt spørsmålstegn ved hvordan tildelingene fra Velferdstinget er blitt utført, og det kommer nok ikke til å være siste gang heller.

Her kan du høre hele reportasjen om jussformidlingen:

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler