Anmeldelse: Straight Outta Compton

This content has been archived. It may no longer be relevant

Straight Outta Compton forteller den sanne historien om hvordan vennene Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, DJ Yella og MC Ren på midten av 80-tallet formet den legendariske hip hop-gruppen N.W.A. Ved å skildre hverdagen med gjengmiljøer og vold lager N.W.A brutalt ærlig musikk som provoserer autoriteter fra alle hold. Vi følger gruppas opp- og nedturer på deres ferd mot suksess.

Kontroversiell musikk

I 1986 gjør N.W.A stor suksess med debutsingelen Boyz-n-the-hood. Eazy-E skaffer gruppen en manager, Jerry, og de får dermed en fot innenfor døren hos plateselskapet Priority Records. Dette gir dem nok resurser til å lage debutalbumet Straight Outta Compton, et kontroversielt album som blant annet inneholder låten Fuck tha police. Eazy-E er derimot det eneste N.W.A-medlemmet som har fått signert kontrakt. Veien til toppen skal vise seg å være alt annet enn en dans på roser. Vi får ett innblikk i medaljens bakside, og får se hvordan rikdom og berømmelse kan lede til konflikter, utnyttelse og elendighet.

Samtidig har filmen mange flotte øyeblikk. N.W.A’s engasjement og lidenskap for musikk kommer godt frem og  man klarer ikke annet enn å bli glad i dem.

Krass kritikk av politiet

Straight Outta Compton tar opp flere dagsaktuelle temaer. Den slår spesielt hardt ned på politiavdelingen i Los Angeles, og hvordan svarte i USA blir utsatt for rasisme og konstant mistanke. Filmen vender også søkelyset mot media, og kritiserer at mediene vrir og vender på sannheten for å få en god historie. I tillegg skildrer Straight Outta Compton hvor brutal og hensynsløs musikkindustrien er. Med tanke på at filmens handling er henter fra 80,- og 90-tallet lykkes den godt i å ta opp temaer som enda er slående aktuelle.

Verdt å se

Straight Outta Compton varer i hele 147 minutter. Det skal sies at den ikke klarer å engasjere like mye hele tiden, men man kjeder seg heller aldri. At handlingen er basert på ekte hendelser gjør filmen ekstra spennende. Dette er en film med mye action, et bredt følelsesspekter og et enestående soundtrack. Absolutt verdt å få med seg på kino. Filmen har premiere i Norge fredag 21. august. Se traileren her:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=rsbWEF1Sju0&w=640&h=360]

Siste podcaster

Anbefalte artikler