Den store IMDb-krigen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Shawshank Redemption ligger på toppen av IMDbs liste over de 250 beste filmene gjennom tidene. Du tenker sikkert at dette er fordi flest personer anser dette som verdens beste film, og dermed har gitt den høyest poengsum? Det ikke er tilfellet.

Shawshank Redemption sin førsteplass stammer fra 2008s store og forferdelige IMDb-krig mellom tilhengerne av filmene Gudfaren og The Dark Knight.

Siden IMDbs lansering i 1990, har nettstedet vært et fredfullt sted for kritikere og generelle tilhengere av film. Men en mørk sommerdag i juli 2008 gikk noe forferdelig galt. Dette var nemlig måneden Batman-etterfølgeren The Dark Knight hadde premiere.

Hvis Christopher Nolan hadde visst at filmen hans ville føre med seg den mørkeste og blodigste krigen i IMDbs historie, ville han kanskje ha tenkt seg litt om.

Dette er The Dark Knight regissør Christopher Nolan. Mange kan argumentere for at han er den viktigste utløsende årsaken til IMDBs store krig. (Foto: flickr/These Amazing Shadows)
Christopher Nolan, regissør av The Dark Knight. Er han den viktigste utløsende årsaken til IMDbs store krig? (Foto: These Amazing Shadows/Flickr)

The Dark Knight gir det første slaget

The Dark Knight ble hyllet av kritikere, men enda viktigere; av publikum. Filmen tjente inn litt over en milliard dollar og klarte å opparbeide seg en gigantisk fanbase. Denne fanbasen var helt overbevist om at dette var verdens beste film, og ville at alle andre skulle få vite om dette. De tenkte at den beste måten å overbevise alle om at The Dark Knight var ”the ultimate shit”, var å få filmen opp på førsteplass på IMDbs liste over beste filmer.

De samlet derfor filmens tilhengere og ba dem alle gi filmen en toppscore på 10/10 i håp om at dette vill være nok til å slå ut den daværende filmen på førsteplass, Gudfaren, som hadde hatt denne posisjonen i over ett tiår. Dette klarte de dessverre ikke. Dermed ble det plan B: Å stemme ned på Gudfaren slik at deres egen favoritt kunne nå toppen.

Screenshot av IMDBs toppliste fra 15.April.2008. Dette er tiden når internettet var fortsatt et vakkert og ingen ante at det var en mørk natt snart skulle falle over verdensveven.(Foto:IMDB/slashfilm)
Skjermbilde av IMDbs toppliste fra 15. april 2008, da internett fortsatt var et vakkert sted og ingen ante at et mørkt teppe snart skulle falle over verdensveven. (Foto: IMDb/Slashfilm)

Planen funket helt knall! I noen få fantastiske uker i august 2008, lå The Dark Knight på førsteplass. Her hadde de samtidig klart å dra Gudfaren helt ned til tredjeplass, med den nøytrale Shawshank Redemtion fanget mellom disse.

Screenshot av IMDBs toppliste fra 07.08.2008 (Foto:IMDB/slashfilm)
Skjermbilde av IMDbs toppliste fra 07. august 2008, i The Dark Knights glansdager. (Foto: IMDb/Slashfilm)

Gudfedrene svarer

Når Gudfaren-fansen fant ut om dette, ble de rasende. De bestemte se for å slå tilbake med samme mynt; altså å gruse ned The Dark Knight med lave poengsummerDermed mistet filmen kjapt førsteplassen sin. Med så mange nedstemminger som Gudfaren hadde fått, klarte den aldri å gjenvinne posisjonen på topp igjen. Skaden var allerede gjort. Den urammede andreplassinnehaveren Shawshank Redemtion klarte derfor å snike seg opp og kapre førsteplassen. Denne posisjonen har den klart å holde.

Ikke en kritikk på IMDb

Etter å ha lest om IMDbs store og mørke fortid tenker du sikkert at dette bekrefter det du alltid har tenkt: At IMDb ikke er til å stole på. Men dette mener jeg er e feil inntrykk ta med seg videre fra denne artikkelen. Tanken bak IMDb er i og seg selv god. Den trekker ned makten til den kritiske eliten og lar allmennheten selv vurdere om en film er bra eller ikke.

Den riktige tanken å ta med seg fra denne artikkelen, er at film er subjektivt. Ingen andre enn du vet hva verdens beste film er. Du kan gi IMDb og andre filmrangeringssider litt makt over seervanene dine, men bare husk at det til slutt er du som er i førersetet.

Siste podcaster

Anbefalte artikler