Ukens anbefaling: timian

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hva er egentlig timian for noe? Jo, det er en dekorativ urt med masse små, nesten runde, dypgrønne blader. Den har en kraftig og krydret sitronaktig smak og kan minne om oregano.

Urtens allsidighet

Jeg elsker denne urten, til og med ordet, fordi den er så allsidig. Timian passer til nærmest alle retter, både kjøtt og fisk – og ikke minst er det fabelaktig til lam. Nå som påsken nærmer seg, så er det ikke bare rosmarin og lam som hører sammen, ikke glem lillebror timian også! Den kan også brukes i retter med tomater og smaker nydelig i for eksempel ertesuppe og løksuppe. Timian tåler også å koke lenge, i motsetning til mange andre urter. Prøv også et dryss med finhakket timian på viltretter som sjampinjong- eller skogssoppsuppe. Urten har en litt sitronaktig smak, som gjør det godt å ha et par lange stilker med timian i en karaffel med vann. Veldig dekorativt, og det gir en frisk og deilig smak på vannet.

Bruk rikelig med timian. Til en rett kan du ofte bruke halve eller til og med hele planten, om du bruker frisk timian. Ikke vær redd i bruken din, for friske urter er like anvendelige som salt og pepper. Noen ganger kan det likevel bli for mye av det gode, spesielt når det kommer til tørket timian, derfor liker jeg å skille mellom fersk og tørket timian.

Timian er en viktig del av krydderhyllen. Derfor står min nede på benken, sammen med salt og pepper. (Foto: Morten Joki Haukeberg)
Timian er en viktig del av krydderhyllen. Derfor står min nede på benken, sammen med salt og pepper. (Foto: Morten Joki Haukeberg)

Tørket timian

Tørket timian er utmerket til bruk i supper og sauser, hvorfor sier du? Jo, fordi den er tørket tåler den høyere og lengre varmebehandling enn fersk timian. Det betyr at, for eksempel i en tomatsuppe, kan timian trekke godt inn i suppen og gi den fantastiske smaken den gjør. Tørkede urter kommer mer til sin plass om de står i en kombinasjon med andre typer tørkede urter, fordi de utfyller hverandre på alle punkter. Prøv for eksempel en kombinasjon av timian, estragon, merian og persille til kjøtt- og grønnsaksretter. Dette vil gi en kraftigere og mer aromatisk smak til retten.

Fersk timian

Som allerede nevnt, kan timian brukes i så å si alle type matretter. Det er dog en killer sammen med kylling, lam, koteletter eller poteter spesielt. Et godt tips er å tilsette fersk timian omtrent halvveis i matlagingsprosessen, så slipper man at urten blir brent eller får for mye varmebehandling. Prøv også en kombinasjon av timian, basilikum og laurbærblad til dine salat- eller fiskeretter. Du vil løfte disse rettene til nye høyder. Samme kombinasjon passer også fint i en omelett. Har du problemer med å bruke opp den ferske timianen du har kjøpt, kan du også tørke det selv, slik at det blir som andre typer krydder du har i hyllen din. Legg urten på et stekebrett i en tørr ovn på relativt lav varme i en god stund, så vil urten tørke seg selv.

Så prøv selv å eksprimentere med timian, så blir du kanskje selv imponert over rettene dine. Nedenfor finner du en fantastisk enkel kyllingrett med timian.

Timian og hvitløksstekt kylling med rotgrønnsaker

Til cirka to personer:

 • 2 stk. kyllingbryst
 • 1 potte med timian
 • 4 fedd med hvitløk
 • det du vil ha av rotgrønnsaker
 • honning/sukker
 • 1 dl hvitvin
 • 1 dl kyllingkraft/buljong
 • 1 dl fløte
 • salt og pepper.

 

1. Krydre kyllingen med salt og pepper.

2. Velg ut ønskede grønnsaker, dette kan være alt i fra gulrøtter, selleri, løk, asparges og så videre. Alt som egentlig passer til kylling, eller alt som du mener selv er godt i en slik rett. Kutt grønnsakene opp i små terninger.

3. Stek grønnsakene i smør til de er gylne og møre. Om du vil kan du drysse litt honning eller sukker over de så blir de ekstra gode. Smak til med salt og pepper.

4. Hold grønnsakene varme til du skal steke kyllingen, eller så kan du steke grønnsakene i en panne, mens du steker kyllingen i en annen.

5. Stek kyllingbrystene med skinnsiden ned i stekepannen i en blanding av olje og smør. Cirka halvveis i prosessen tilsetter du kvaster av timian og hvitløksfeddene. Stek over middels varme til skinnet har blitt helt sprøtt. Snu og stek kyllingbrystene ferdige på den andre siden. Øs sjyen i pannen over brystene mens de steker.

6. Ta ut brystene og stekefettet, men ta vare på hvitløken og timian. Kok ut pannen med for eksempel hvitvin og kyllingkraft. Reduser sausen ned til rundt halv mengde, tilsett deretter fløte og kok inn til den tykner. Om du vil, kan du ha i litt crème fraîche eller rømme for å få en litt rundere smak.

7. Skjær kyllingen i tykke skiver og server med rotgrønnsaker og kremsaus, NAM!

8. Om du ønsker en litt mer utfyllende rett, kan du for eksempel servere denne retten med ris eller ovnsbakte potetbåter.

Siste podcaster

  Anbefalte artikler