Ukens anbefaling: soyasaus

This content has been archived. It may no longer be relevant

Du pleier kanskje å bruke soyasaus til sushien. Kanskje har du litt soyasaus sammen med woken også. Men denne svarte, salte sausen kan brukes til mye mer enn som så!

I soyasausen finner du nemlig det som ofte kalles den femte grunnsmaken, umami.

Smaken som alltid mangler

Jeg har mange ganger opplevd når jeg lager mat, at det liksom er noe som mangler uten at jeg vet helt hva.

Jeg står ofte der og lurer litt. Er det salt som mangler, er det for lite søtt, eller skulle jeg hatt et par dråper sitron?

Og så kommer jeg på det: umami. Kanskje det er det som mangler! Og da er det fram med soyasausen. Selv om den tilfører maten salt, tilfører soyasausen også umamismaken, noe jeg mener ofte kan være med å tilføre maten en ekstra dimensjon.

Et veldig godt eksempel på ikke-asiatisk mat som ofte kan løftes mye med en liten skvett soyasaus, er faktisk tomatsuppe.

Det skal vanligvis ikke mer til enn en spiseskje eller to, så får suppen en mye fyldigere smak. Dette gjelder også for bolognesesaus.

Soyasaus til både kylling og potetmos

Men soyasaus kan også brukes til andre retter, for eksempel når du skal steke kylling. Hvis du skal lage kyllingsalat, men vil gi kyllingen litt ekstra god smak, kan faktisk litt soyasaus i stekepannen gjøre store underverker.

Underverker kan denne fantastiske ingrediensen ikke overraskende også gjøre med fisk. Soyasausen kan selvfølgelig brukes som en del av en marinade, gjerne blandet med ingredienser som sitron og urter, men man kan også bruke den til å lage saus.

Dette gjør blant annet den kjente kokken Bent Stiansen i kokeboka Alene hjemme. I boka presenterer nemlig kokken en saus av soyasaus, sitron og smør til stekt torsk og potetmos.

Dette er nok en av mine store favoritter blant fiskeoppskrifter, for denne kombinasjonen av ingredienser er rett og slett genial.

Den soyasausbaserte sausen gir en eksplosjon av smak som overgår enhver form for ketsjup på potetmosen.

Mitt tips er derfor: Bruk mer soyasaus, og prøv deg fram med soyasausen. Mangler det liksom noe i maten kan det godt være at det nettopp er soyasaus du trenger. Og den passer ikke kun til asiatisk mat. Den passer til det meste.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler