This content has been archived. It may no longer be relevant
I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Ukens fokus er på samfunnsprogrammet ved navn Vitenskrap.
– Jeg var hjemme en tur da vi skulle finne ut hva vi skulle hete, og venninnen min sa “Ja, Vitenskrap!”, for jeg sa det måtte ha noe med vitenskap å gjøre, forteller programleder Dina Kleivdal om det nytenkende programnavnet.
LES OGSÅ: Bonussporet: Jentegarderoben
Nødvendig navnebytte
– Programmet het Soft Science før, og vi ville ikke hete noe som de het før. Og så er det kjekt å ha et navn på norsk, utfyller Annvor Vestheim. Dina deler sine tanker:
– Jeg vet at det er teit, men jeg syntes det hørtes ut som en impotent penis. Det var sikkert bare meg, men jeg bare “Vi må bytte navn!”.
– Det var bare deg, forsikrer Vitenskraps andre kvinnestemme.
Et populærvitenskapelig program har manglet i Studentradioens sendeskjema siden det forrige programmet tok pause, men er nå endelig tilbake i ny drakt og med ferske programledere. Samson Tolo forteller at det meste er funnet opp på nytt.
– Vi har hørt minimalt på Soft Science. Det som er bra med det er at når vi ikke har hørt noe særlig av det, så prøver vi heller ikke å etterlikne det. Konseptet er kanskje litt likt, men vi gjør egentlig alt fra scratch og lager vår egen greie, understreker han.
Annvor mener de kanskje er mer useriøse enn sine forgjengere, “litt mer svada og tull og sånn”.
– Men med en vitenskapelig vri da.
Vitenskrap beskriver seg selv som en krysning av QI, Newton og Illustrert Vitenskap, og mener de tar opp varierte temaer som folk tenker på i sin hverdag. Programlederen utdyper:
– Vi snakker om veldig mye forskjellig. Sånn til vanlig tenker man på mye, men vil ikke finne ut “hvorfor”?”. Men det er programmet og det vi gjør. Vi kommer hit med en hverdagstanke, og så finner vi ut hvorfor det faktisk er sånn.
Hør Henrik Rugesæters innslag om lydillusjoner:
Indias tordenskyer
Radiostemmene arbeider godt sammen, og det er mye latter under innspilling. Mens lytterne blir servert en skikkelig god låt kan man nærmest være sikker på at det danses i studio. I sendingene finner man både innslag og spalter.
– Vi pleier å teste ut ulike gadgets, forteller Annvor. – Eller, vi tester de ikke ut selv, men vi leter på nettet etter det mest syke vi finner, som Indias tordenskyer. Mye rare greier der. Egentlig bare det mest ubrukelige vi kan finne, med en scientific vri.
LES OGSÅ: UFO – Ujordisk Flyvende Objekt
Det er mye research som gjøres før en sending spilles inn, og det er viktig for de fire å ha kontroll på det de presenterer for lytterne.
– Jeg pleier å notere meg stikkord før jeg går i studio, og så prøver jeg å la være å lese dem på luften, forteller Annvor, som mener de er kjekke å ha om hun “detter litt av”.
Lost på forskning.no
– Det er viktig å ha litt faglig tyngde, mener Samson. Av programlederene er han den eneste som studerer noe som kan sies å være “relativt relevant”.
De andre er ikke helt ukjente med vitenskap heller, og påpeker at de gjerne koser seg med QI eller forsvinner inn blant de mange artiklene på nettsteder som forskning.no.
Hvordan havnet egentlig de fire i et populærvitenskapelig program? Hør svarene:
Selvom det var Samson som kom først på plass i programmet, var det Dina som endte opp med jobben å lede sendingene dette semesteret.
– Ja, hvordan skjedde nå det?, undrer hun selv.
– Du har den hese østlandsstemmen, trekker Samson frem.
– Jeg har den hese østlandsstemmen, ja, og alle de andre har dialekt, så de bare “bow for me”, ler programlederen. – Ja, nei, jeg vet ikke. Jeg ble bare den første. Vi tenkte egentlig at vi skulle bytte på, men så fant vi ut at det var greit å ha én fast, og da hadde jeg allerede vært det.
Annvor mener også at det passer godt å fortsette med Dina siden hun nå har kommet så godt inn i sjefsrollen og er etablert som leder i studio.
LES OGSÅ: Bonussporet: Ut av det Blå
Hjernen bare pumpet
Programmets mange spalter er et resultat av en kreativ økt og gode mengder gratis kaffe på Ad Fontes. Dina beskriver det som om “hjernen bare pumpet”:
– Først tenkte vi på navnet Vitenskrap, og så tenkte vi “Viten eller skrap”, litt sånn fleip eller fakta.
Samson får æren for denne idéen, mens det er enighet om at Inspector Gadget måtte være med i sendingene på et eller annet vis.
– Alle elsker den serien tror jeg, forteller Dina mens Annvor nynner på kjenningsmelodien. – Vi måtte ha med den sangen!
Avsporing ble til for å gi skravlebøttene i studio, som de selv omtaler seg som, en mulighet til å snakke mer om sine mer sære interesser. Annvor forklarer:
– Det er for å åpne opp for å snakke litt mer om ting som er litt off topic.
Hør Vitenskrap hver mandag klokken 12:00-13:00!