Supre helter eller superhelter?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Første tingen som må fastsettes når man skal snakke om hva som gjør en helt til en super helt, er vel rett og slett å si hva en helt er. Uten å starte en stor diskusjon, definerer vi en helt til en person som dedikerer livet sitt til å gjøre verden til et bedre sted, redde verden og/eller sloss for frihet med alles beste som intensjon. Her må det selvfølgelig legges til at de må gjøre det som er moralsk riktig, slik at vi plutselig ikke sier at Lex Luthor er en helt.

Dedikasjon

Det er ingen tvil om at en helt er en person som ikke har tid til mye annet enn å redde folk og byer. Da sier det seg selv at en super helt må ha enda mindre tid til noe annet enn dette for å fortjene statusen som super. Det er heller ikke mangel på eksempler på dette, da det er et velkjent problem at en superhelt stort sett ikke har tid til å ha en kjæreste. Bare se på Batman. En super kjekk rik milliardær som springer rundt og er verdens beste detektiv, og ingenting dårligere enn en ninja når det kommer til slossegenskaper.

LES OGSÅ: Topp 5: forvirrende omstendigheter i marvel comics 

Moral

Moral er vel noe av det som er viktigst å ha som en helt, og hvis man ikke regner med dette,  blir det plutselig vanskelig å skille flere helter og skurker. For uten moral så kan man vel ikke redde verden? Med mindre du er jerven, også kjent som Wolverine, som ikke har noe problem med å ta liv hvis han blir sur eller noen kidnapper vennene hans.

Dersom man skal snakke om helter som absolutt er kjent for moralen sin, er det umulig å unngå Supermann. Supermann er jo verdens største speider, og mener at å drepe er den største synd du kan gjøre, uansett hvor ond skurken er.

LES OGSÅ: Bonussporet: Tights

Krefter

Krefter er vel det som avgjør mest hva som skiller supre helter og superhelter. For det er jo liten tvil om at helter som har superkrefter er superhelter. Alle krefter er ikke like gode eller kule, men det å kunne fly, løpe super raskt eller puste under vann, er superkrefter uansett hvordan du ser på det. Så har vi de som er superhelter som ikke har superkrefter. Er disse egentlig superhelter eller er de bare supre helter?

Det er enkelte som kanskje er lettere å kalle superhelter enn andre. Ta for eksempel Ironman eller Batman. De er begge superhelter fordi de har så mange gadgets, og er så smarte at de gjør ting som er umulig for noen andre personer å gjøre, selv i supermenneskeuniversene. Det finnes derimot andre som er vanskligere å bestemme seg for, som Hawkguy. Hawguy er en shield agent som springer rundt med bil og bue, mens han sloss med superskurker og aliens. Han er med i The Avengers, i og med at han sloss med guder og andre superhelter med den innsatsen, dedikasjonen og ferdighetene han gjør, vi kalle han en superhelt.

Som avlutning kan vi vel si at det finnes helter som er supre, og det er noen som bare må kalles superhelter. Det er en stor gråsone og lurer du på om Asterix & Obelix  eller Tintin er supre helter eller oppnår status som superhelter, er dette vårt store tema i vår siste sending med den kreative tittelen “Supre helter”.

Hør sendingen her:

Siste podcaster

    Anbefalte artikler