Topp 5: Forvirrende omstendigheter i Marvel Comics

This content has been archived. It may no longer be relevant

Om man ser bort ifra det faktum at menn og kvinner i tettsittende klær flyr over hodene til menneskeheten og slåss mot romvesener og guder, er ikke superhelttegneserier så altfor forvirrende. Bortsett fra når de virkelig er det, og ikke engang manusforfatterne forstår så fryktelig mye av hva de nettopp skrev. Tights har laget en liste over de fem mest forvirrende Marvel Comics-hendelsene.

5: One More Day

Forsidebildet til One More Day-avslutningen. (Faksimile)
Forsidebildet til One More Day-avslutningen. (Foto: Faksimile)

Alle som har sett Spider-Man-filmene kjenner til Peter Parker og Mary Jane Watsons kjærlighetsforhold og ekteskap. Etter Civil War-historien, hvor Spider-Man og mange andre superhelter sto frem med fullt navn, visste alle også om Spider-Man og Mary Jane Watsons ekteskap.

Da tante May ble skutt og lå for døden, inngikk Peter Parker en pakt med djevelen Mephisto. Om Mephisto reddet May, skulle han få ekteskapet til Peter og MJ. Øh, greit, skulle MJ være gift med djevelen i stedet? Nei, ekteskapet ville aldri ha skjedd. I tillegg ville alle i hele verden glemme hvem som gjemmer seg bak masken til Spider-Man. One More Day var resultatet av at Joe Quesada, daværende sjef for Spider-Man, ikke var veldig glad i ekteskapet mellom MJ og Peter Parker og ønsket å gi serien en ny giv. Hvem elsker vel ikke Peter Parker på dates? Han begrunnet hendelsene med å si at:

“It’s very easy to un-marry a character, or fix something like that: you just do a huge universal retcon, and say a few events in history didn’t happen. But that’s really not the way we do it here at Marvel.”

Bortsett fra at det var akkurat det de gjorde, da. Etter One More Day hadde Peter Parker aldri giftet seg med Mary Jane Watson og heller aldri stått frem som Spider-Man.

One More Day ble mottatt med avsky fra fanbasen, og blir ansett som en flause man gjerne ikke snakker så mye om.

4: Beta Ray Bill

Kjekkas.
Kjekkas. (Foto: Marvel Animation)

Beta Ray Bill, medlem av en hesteliknende romvesenrase, lå nedfrosset i det bevisste romskipet Skuttlebutt da det nærmet seg jorden i stor fart. Guden Thor, medlem av Avengers, dro for å undersøke romskipet da Bill, skipets vokter ble vekket, og de begynte å slåss, bare for å finne ut at de var likemenn i kamp. Da de nærmet seg jordens atmosfære bestemte Thors hammer Mjølner seg for at det var på tide å omskape Thor til sin jordiske, dødelige persona Donald Blake, og Mjølner tok form av en stokk. Beta Ray Bill slo så Donald Blake bevisstløs og undersøkte stokken hans. Mjølner anså Bill som verdig, og gav Bill Thors krefter og kostyme.

Etter litt om, men og diskusjon gav Beta Ray Bill hammeren tilbake til Thor, men åsaguden ordnet det slik at Bill fikk en egen hammer, Stormbreaker, og nå flyr han selv rundt i verdensrommet som superhelt, bare avbrutt av de gangene han må vikariere som tordenguden.

FOR MER OM TEGNESERIER: Bonussporet: Thigts

3: Cable

Nathan Christopher Charles Summers er ikke en helt normal fyr. Han er også kjent som superhelten Cable, eventuelt fyren som har ødelagt logikk i tegneserier for alltid. Mister Sinister, en superskurk, hadde klonet Scott «Cyclops» Summers’ kjæreste Jean Grey og implementert klonen med falsk hukommelse og planer om å bli sammen med Cyclops for å få barn, som han selv kunne kidnappe og oppdra for å slåss mot sin tidligere mester Apocalypse. Henger du fortsatt med? Det blir verre.

Apocalypse finner ut av dette og infiserer mutantbabyen Nathan med et teknoorganisk virus for å drepe ham, men et søsterskap fra fremtiden i en alternativ virkelighet ankommer og tilbyr seg å hjelpe barnet ved å ta det med til sin tid, og Nathan blir transportert 2000 år fremover og litt til venstre. Fordi smør på flesk ikke er nok, viser det seg at lederen for dette søsterskapet egentlig er halvsøsteren til Nathan, Rachel Summers, som også har blitt sendt ut av sin egen tid. Rachel, som den kraftige telepaten hun er, hentet Nathans foreldres bevisstheter til Nathans tid og lot dem oppdra ham i tolv år og lære ham å bruke mutantkreftene sine for å holde teknoviruset i sjakk.

Etter hvert viste det seg at han hadde en ond klone, og i kamp mot denne ble de begge flyttet tilbake til det 20. århundre, et par år før deres unnfangelse. Her har Nathan befunnet seg siden som Cable, bindeleddet mellom nåtid og fremtid.

Hæ?

2: Tid

Ja da, tid er forståelig nok vanskelig når man driver med superhelter. Ikke bare foregår det tidsreiser i hytt og vær, men det er vanskelig nok å holde superheltenes tidslinje rett i forhold til leserens. Og hvorfor er egentlig Peter Parker fortsatt en ung voksen? Han var tross alt femten år i 1962. Image Comics har valgt full gjennomskuelighet på dette punktet, og superhelttegneseriene deres foregår i sanntid: superheltene deres eldes samtidig som leseren. Marvel, derimot, har valgt en annen vei.

Når du en dag leser Spider-Man eller Fantastic Four fra 1962, og neste dag leser en fra 2007, har det i tegneseriene bare gått omtrent fjorten år. Dette er blant annet fordi bladene kun slippes én gang i måneden, og hver historie (som gjerne går over flere nummere) gjerne bare varer en dag eller to.

Så kan du jo spørre deg selv om hvorfor det er flere julaftener enn det er år i Marvel-tegneseriene.

LES OGSÅ: Dasslektyre eller litteratur

1: Forbuden frukt

Homofili er greit når det er voldtekt. (Faksimile)
Homofili er greit når det er voldtekt. (Foto: Faksimile)

På 1980-tallet var det viktig for Marvel å fremstå som familievennlige, og homofili ble bannlyst fra tegneseriene deres. Selv om den fransk-kanadiske Northstar ikke fikk komme ut av skapet som homofil før 1992, lå det i kortene gjennom hele hans karrière i tettsittende lekedress at han spilte på det andre laget. (Såpass at han på ett punkt ble gjort om til en faktisk fe!) Det var allikevel ikke det mest suspekte med Marvels homo-reglement:

Homofili var tydeligvis greit for Marvel om den homofile var voldtektsmann! I en Hulk-historie fra 1980 bor Bruce Banner på et KFUM-hostell, og når han beveger seg inn i fellesdusjen, følger to menn etter ham og prøver å voldta den stakkars superhelten.

Godt jobba med familievennlige tegneserier, Marvel.

 

Anbefalte artikler