Nordmenn som drikker

This content has been archived. It may no longer be relevant

I Norge og Skandinavia har vi aldri hatt et særlig historisk forhold til alkohol, ettersom drikkekulturen ofte blir satt i sammenheng med matkulturen. Vi hadde fra sagatiden et gjæret honningvann kalt mjød, men dette var ikke særlig berusende.

Med innføring av poteten begynte man å brenne brennevin på potetbasis, og man tilsatte urter for å bedre smaken. Akevitten ble en del av norsk tradisjon og kultur.

Hvor, når og hvordan drikker man?

Hvor, når og hvordan er med på å definere drikkekulturen i forskjellige land, og gjør det lettere å definere betydningen av alkohol. I land som Frankrike og Italia er vin en stor del av smaksopplevelsen ved maten. I disse landene drikker man like hyppig som oss nordmenn, om ikke hyppigere, likevel er det mengden som spiller en rolle.

I Norge er det ulovlig å drikke offentlig og som studenter med dårlig råd, heller man da ned på med alt man kan på vorspiel for å unngå å bruke penger på utestedene. Vi drikker oss rett og slett så fulle at mange av oss ikke slipper inn, eller ender opp med å ligge og spy i grøften. Mange klarer bare ikke å oppføre seg.

Men det er ikke bare i studentmiljøet det er slik. Selv godt voksne mennesker heller ned på med alkohol som om det var den siste dråpen de noen gang skulle få smake. Da spesielt i utlandet hvor man kan drikker seg hensynsløst full for en billig penge. Nordmenn strømmer over grensen til Strømstad hvert år på skjærtorsdag, for å fylle campingvognene sine med billig sprit og drikke seg fulle.

Det blir rett og slett pinlig å være norsk når man er i utlandet og ser solbrente nordmenn sjangle i gatene og sjenere andre mennesker. Det er flaut at servitører på restauranter har lært seg norsk for å kunne servere oss, så vi bestiller drikke og blir enda fullere. Den eneste grunnen til at lokalbefolkningen på de forskjellige turiststedene godtar oppførselen vår, er selvfølgelig fordi vi er hovedinntekten deres.

Lærer fra ung alder

Det er ikke bare de som faktisk har lov til å drikke som nyter alkohol, også den yngre delen av befolkningen ligger og spyr i grøftene rundt om i Norge.

Dette er vel ikke nytt, det har vel alltid vært slik at 14-åringer har drukket seg fulle på alkohol på hjemmefester. Vi lærer rett og slett fra veldig tidlig alder at målet med alkohol ikke er smak, men det å drikke seg kjempefull. Vi lærer å slippe alle hemninger i forbindelse med alkohol – det å være full er bare en unnskyldning for å gjøre som vi vil.

Vi mister all folkeskikk i sosiale sammenhenger med alkohol; vi kommer når det passer oss til selskaper, søler til hos andre og ligger og spyr på toalettene. Vi skal selvfølgelig kunne drikke å ha det gøy, men må vi drikke til vi spyr, slåss og driter oss ut?
Er dette virkelig hvordan vi ønsker nordmenn skal oppfattes?

Eksempler på denne typen mennesker kan du lese mer om her, hvor hovedstaden og alle Norges freaks omtales.

Hør om flere irriterende vaner vi nordmenn har i denne ukens podcast her.

Anbefalte artikler