Ukens Likve’dering: “I kampens hete”

This content has been archived. It may no longer be relevant

Terje Likve tar denne uken for seg spillkultur. Len deg tilbake og nyt denne berg-og-dalbanen av en kommentar.

I kampens hete

Hvis du har lest en hvilken som helst bok om krig, vet du at det ofte sies at krig er et spill man kan gjøre alt for å vinne. Det finnes ingen regelbok. Så når man simulerer en krigssituasjon hjemme i stuen sin, og ens gjester nekter å avfinne seg med at alt kan skje, kan det fort bli dårlig stemning.

Dårlig stemning

Jeg har argumentert for at det ikke finnes regler i krig, men det finnes faktisk én regel: Te deg som en offiser og en gentlemann.

Fakta:
Visste du at når man sier “en offiser og en gentleman” så snakker man om én og ikke to personer?

Altfor mange blir litt sure når de merker at de holder på å tape. Det at noen andre kanskje ikke følger «regelboken» 100 prosent er ingen unnskyldning. Særlig ikke når det er snakk om et fullstendig rettferdig angrep, bare at de som angriper samarbeider litt. Tror du for eksempel at Napoleon noensinne ikke tedde seg som en offiser og en gentlemann på slagmarken? Ikke jeg heller.

Andre spill – og andre dårlige tapere

I kortspillet Kasino er det noen som tror at man ikke kan bygge videre på et bygg som en annen spiller har bygget. Dette er feilaktig, for hvis det ikke var mulig ville spillet kun begrense seg til en øvelse i flaks, ikke en øvelse i finesse. Igjen er det enkelte som ikke begriper at spillet handler om noe mer enn surmuling og flaks, så det blir fort dårlig stemning. Tror du at offiseren og gentlemannen Dustin Hoffman i rollen som Rain Man begynte å surmule da han talte littegrann feil i kortspillet «Black Jack»? Det har i hvert fall aldri blitt festet til film såvidt jeg vet.

Noen må gjøre noe

Verden går sin vante gang og politikerne sitter selvtilfredse med hendene i fanget. Hva skjedde med den tause, sterke typen? Han som faktsik var en offiser og en gentlemann? Med den nye borgerlige regjeringen nærer jeg et svakt håp om at den staute nordmannen, som også er en offiser og en gentlemann, blir representert i kulturdepartementet gjennom Høyres Torhild Widvey. Ja, en traust og taus kulturminister som beliter seg og kjenner reglene for krig og kjærlighet!

Hør kommentaren her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/Terje-Likve.mp3]

Anbefalte artikler