Ukens Likve’dering

This content has been archived. It may no longer be relevant

Terje Likve, av noen betegnet som Mjøsas svar på Edward Snowden, er profesjonell kronikkforfatter. Han har tidligere arbeidet som gravende journalist for en av Hedmarks mest leste lokalaviser. Vi er nå stolte over å kunne ønske ham velkommen til Kommentarfeltet.

Til tross for relativt fritt spillerom under sin fartstid som journalist, mente Terje at meningene hans ble sensurert av redaksjonen. Grunnet sitt noe unike verdenssyn, føler den tidligere journalisten seg forfulgt av myndighetene, være det seg PST, NSA eller PFU. En mindre mann ville kanskje gitt opp i møte med slike utfordringer, men Terje nekter å la seg kneble. Hver uke forfatter han hardtslående analyser av det norske samfunn, og sender disse inn til Kommentarfeltet.

Denne ukens kronikk kan ved første øyekast virke noe utdatert, ettersom den tar for seg julebordskulturen på norske arbeidsplasser. Terje insisterte derimot på at saken skulle publiseres, da han var overbevist om at argumentene som presenteres i kronikken er gyldig året rundt. God lesning!

 

Om hetsing og nordmenn

Av Terje Likve

Hets på arbeidsplassen

Nå er det snart julebordsesong og alle gleder seg til ribbekjøtt og akevitt. Men mange prosent av norske arbeidstakere gleder seg verken til å gå på julebord eller å gå på jobb. For sannheten er at det foregår mye hetsing på norske arbeidsplasser.

Sildefitte

Ja. Dette ordet i ingressen i denne artikkelen/kommentaren står faktisk på trykk. Det var et virkemiddel jeg måtte krangle gjennom overfor ansvarlig redaktør. Poenget er ikke å fare med obskøne ord og uttrykk, men å få gjennom et poeng. Dette er ett av mange ord som blir brukt i hetsing på arbeidsplasser i dagens Norge. Politikerne er vel for opptatt av valgresultatet (eller oljepengesekkene og tunneler) til å ta affære, selv om de fleste arbeidstakere ihvertfall har opplevd ulike grader av hetsing.

Hetserne

Ekspertene mener kanskje at hetsing er et vanskelig problem å hanskes med, fordi man ikke finner ut av hvem som hetser. Hvis de mener det, er jeg uenig. Dessuten bør man ikke legge for mye vekt på det eksperter sier. Selv har jeg en onkel som er professor i økonomi, og han ble like overrasket over smørkrisen som alle andre. Hetserne finnes og man kan ta dem i nakkeskinnet og vise hvor skapet skal stå. Det er viktig at det offentlige og et samlet næringsliv viser nulltoleranse overfor hetsing, ja, for hvis ikke, gjett hva? Hetsingen fortsetter.

De som blir hetset

Hva skjer hvis ikke hetsingen opphører? Jo, det er det faktisk ingen som vet. Man snakker om føre var-politikk, om klimadebatten, hvorfor ikke overføre det på en måte til hetse-politikk? Det viktigste er at de som blir hetset vet at det er et problem folk jobber alvorlig og lenge med. Så langt har ikke politikerne gitt signaler om at de verken vil jobbe alvorlig eller lenge med hetseproblematikken, så, inntil videre er det vel bare å trekke (som trekkfuglene i julen) nisseluen godt ned til knærne og hetse videre.

Jeg ønsker dere en god julebordsesong!

– Terje Likve

Oppdatert: Studentradioen i Bergen gjør oppmerksom på at Terje Likve er en fiktiv karakter som opptrer, mer eller mindre usensuerert, i programmet Kommentarfeltet.

Anbefalte artikler