– Du må tørre å vise deg frem

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tirsdag 18. februar inviterte Studentersamfunnet til det de valgte å kalle en “samtale med søstrene Solberg” i Grand selskapslokaler på Torgallmenningen. Erna Solberg, Norges statsminister og Marit Solberg, konserndirektør for Marine Harvest ASA diskuterte kvinner og lederskap.

TA ÆREN

Erna Solberg er opptatt av at kvinner må tørre å ta æren for den jobben de har gjort, og ikke la seg bli overkjørt av andre kollegaer. På spørsmål om hva kvinner bør gjøre for å komme i en lederposisjon, svarer hun følgende:

– Du må tørre å vise deg frem. For det første må alle gjøre en god jobb, og så må du faktisk sørge for at du tar ære for den gode jobben du har gjort.  Det er mange jenter som venner seg til en kultur der vi skal dele ære, og det er fint det. Men sørg for at hvis det er du som har gjort jobben, så vet man at det er du som har gjort jobben.

Statsministeren understreker erfaringene hennes fra menn som “viser seg” og “breier seg frem” slik at kvinner legger seg flate og lar dem ta ære for en jobb de egentlig ikke har deltatt noe særlig på. Denne fellen råder hun alle kvinner som drømmer om en lederstilling til å unngå.

LES OGSÅ: Solberg-søstrene byr på seg selv

TRE SØSTRE, INGEN BROR

Erna, Marit og Ingrid Solberg vokste opp i en familie der primærverdien var selvstendighet. Erna og Marit diskuterer om oppveksten har hatt noe å si for deres suksess.

– Verdiene i vår oppvekst har vært veldig viktige, fordi den har handlet om likeverd og idéen om at alle kan nå dit de vil, sier Marit.

– Marit pleier å si at det kanskje er fordi vi aldri hadde en bror. Vi opplevde aldri at vi ble urettferdig behandlet, og vi opplevde heller ikke press på utdanning. Foreldrene våre var heller opptatt av at vi skulle ha en inntekt vi kunne leve av og trygghet i fremtiden. Det var nok det viktigste vi tok med oss, fullfører Erna.

ERNAS KRITIKKRÅD

Det har tidligere blitt sagt at Erna aldri tar i mot kritikk. I intervjuet retter hun på påstanden.

– Jeg har lært å sortere kritikk. Mange som kritiserer deg, gjør det faktisk av god mening. Men det fins også de som kritiserer deg fordi de har andre politiske meninger enn deg, og det finnes dem som bare er uoppdragne.

Erna poengterer viktigheten ved å ta konstruktiv kritikk seriøst, og anbefaler alle å ta til seg de rådene som man kan lære noe av.

Hør hele intervjuet her:
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/solberg.mp3]

Anbefalte artikler