Russlands lukkede hjerter

This content has been archived. It may no longer be relevant

Visste du at det finnes 42 lukkede byer i Russland? Det er det i hvert fall ikke mange som vet. Selv ikke en vanlig russer visste om det før i 1986. I flere tiår har innbyggerne i disse byene fått den beste maten, de beste skolene og får leve i luksus i forhold til resten av landet. Alt dette fordi byene er hjemmet til flere atomkraftverk, våpenfabrikker eller stasjoner for rakettoppskytninger.

Bak høye murer

Før 1986 var en av de lukkede byene, Ozyorsk, ikke engang vist på kartet. Det var ingen busstopp der og det var heller ingen skilt som pekte mot byen. Det som skjulte seg bak byens høye murer var en av Russlands største atomkraftverk. Atomkraftverket i Ozyorsk var i 1957 åstedet for den største atomulykken på sovjetisk jord før Tsjernobyl-ulykken. Ulykken ble midlertidig kalt Kashtym-ulykken, fordi Ozyorsk “ikke fantes”.

En annen lukket by ved navn Sarov, er hjemmet til mange atomingeniører som under den kalde krigen skulle sette en stopper for amerikansk dominans på atomkraft. En tredje by som er kjent i dag, Znamensk, er kjent for sine store stasjoner for rakettoppskytninger.

Her har du lydklippet:

[audio: https://srib.no/?attachment_id=32305]

Vil være lukket i en åpen verden

Selv i en mer åpen og global verden vil nok Russland alltid ha noen lukkede byer. Znamensk er en av dem. Den russiske politikeren Sergey Markov begrunnet det slik:

– Under konstant frykt for terrorisme, vil verden uansett øke sikkerheten. Så lenge Russland er et terrormål, trenger vi å teste rakettene våre bak murene for å bevare sikkerheten.

Hvis man vil besøke byen Znamensk i dag, har man to valg. Man kan enten prøve å snike seg inn, eller man kan følges av vakter hvor enn man går. Dessuten må man ha en invitasjon for å komme inn lovlig. Og sirkuset stopper ikke der. Hver kveld når solen går ned, marsjerer soldatene rundt mens de synger sangen «Katyusha», som et tegn til byens innbyggere om at dagen nå er over.

Dermed ser det ut til at mange av Russlands lukkede hjerter forblir lukket.

Hvis dere er nysgjerrig på hvordan sangen “Katyusha” går, har dere en versjon her:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ivASIwtHALM&w=420&h=315]

Hvis du vil høre mer om dette temaet eller hele sendingen vår, kan du laste ned vår podcast her:

Anbefalte artikler