Industriens vonde bakside

This content has been archived. It may no longer be relevant

Mange av verdens store kleskjeder er anklaget for å drive såkalte ”Sweatshops”, kort definert som industriarbeidere som jobber uvanlig lange skift, får lite betalt og jobber under dårlig, om ikke umenneskelig, arbeidsmiljø. Hvorvidt definisjonen slavearbeid og sweatshops sammenfaller, er uklart. Men man må vel uansett kunne påstå at sweatshops er en form for moderne tids slavearbeid.

Zara blir anklaget

Den store spanske klesgiganten Zara, er blant dem som er mistenkt for å drive sweatshops. I Zaras tilfelle i Sør-Amerika, nærmere bestemt Argentina og Brasil.

En arbeidsrettighetsgruppe fra Argentina som kaller seg for ”La Alameda”, jobber intensivt for å finne og avsløre baksiden til Zara og flere andre kleskjeder i Argentina. Direktør i ”La Alameda”, Gustavo Vera, fortalte til CNN at ulovlige innvandrere og barn jobber for klesgiganten Zara. Selv det er få bevis for at Zara direkte eier disse fabrikkene, finnes det likevel en link i form av Zaras logoer som gjerne er brodert eller sydd inn i klesplaggene.

Også i Brasil blir Zara anklaget for sweatshops. Det brasilianske arbeidsdepartementet gransker flere titalls anklager mot klesselskapet Inditex, som er Zaras moderselskap. I et raid mot fire fabrikker i Sao Paulo ble flere arbeidere reddet. De fleste av dem var innvandrere fra Bolivia og Peru, og den yngste var bare 14 år. Inditex, som for øvrig eies av verdens tredje rikeste person, spanske Amancio Ortega, stiller seg uforstående til sweatshop-anklagene og sier til spanske aviser at de er overrasket over situasjonen.

Svikt i leverandørkjeden

Etter den økonomiske krisen i Spania, har tilfellene av sweatshops økt i Argentina og Brasil. Ulovlige innvandrere fra Bolivia, Paraguay og Peru jobber gjerne 16-18 timer hver dag, og må gjerne jobbe tre-fire måneder før de kan nedbetale gjelden de har til menneskesmuglerne som fikk dem over grensen.

Inditex på sin side hevder de er uskyldige. De mener de ikke kan stilles ansvarlig for at underleverandører setter ut produksjonen til useriøse aktører. Zara er den største kleskjeden under Inditex, og brasilianske myndigheter sier at selskapet er ansvarlig for alle sine ansatte. Deres største argument er at selskapet må holde orden på leverandørkjeden og vite hvem som gjør hva. Det er med andre ord en stor svikt i leverandørkjeden til Inditex.

Hvem er ansvarlig for slike tilfeller av moderne slavearbeid? Er det Inditex som på toppen av hierarkiet bør ha kontroll, eller er det Zara selv som bør vite hva fabrikkene gjør med deres ansatte?

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler