Ingen fart uten bart

This content has been archived. It may no longer be relevant

November, nå kalt Movember, er måneden hvor man setter fokus på menns helse og særlig prostatakreft, den mest utbredte kreftformen i Norge og samtidig en av de sykdommene som tar flest liv.

Den norske Movemberbevegelsen oppforderer studentbevegelser, studiesteder og fakulteter til å melde seg på Studentbarten, et nettverk for norske studentlag hvor man konkurrerer i å samle inn mest mulig penger til Movemberbevegelsen. Dette gjør man gjennom å la barten gro ut.

LES OGSÅ: Movember – måneden tidligere kjent som november

Movember Foundation

Erlend Sand, medlem av Movemberlaget til Studentparlamentet, og to av guttene fra HIBs Prosjekt Movember, Espen Kopperud og Alexander Richter forklare Movember i Studentmorgen.

– Tanken bak Movember er å øke allmennkunnskapen rundt menns helse, og da spesielt prostata- og testikkelkreft og psykiske lidelser, forteller Kopperud.

Han viser videre til at det hele startet i 2003, da en vennegjeng i Australia oppfordret venner og bekjente til å la barten gro tredve dager i november. Til året etter hadde de startet opp Movember Foundation, og i fjor var det 1.1 millioner registrerte deltakere på verdensbasis.

På spørsmål om man kan la skjegget gro parallelt med barten, svarer Sand, som selv har et nokså voksent skjegg, at man må begynne glattbarbert, og at det må være en bart som kan strekkes ned mot munnvikene. Han understreker at man ikke lar selve skjegget gro samtidig, for virkelig å få frem at det er en bart.

Han kan videre fortelle at Studentparlamentets eget lag satser hardt på å slå de andre lagene fra Bergen i Movemberkonkurransen, og på å få UIBs egen rektor, Dag Rune Olsen, til å delta.

Videre kan Kopperud fortelle at 70 prosent av pengene som blir samlet inn i Norge går til forskningsprosjekter på initativ fra Kreftforeningen. De resterende 30 prosentene går til Global Action Plan som jobber med forskningsprosjekter på verdensbasis. Grunntanken med Movember er å få menn til å snakke om sin egen helse slik at temaet skal bli mindre tabubelagt, og at man må tørre å gå å sjekke seg hvis man har symptomer på noen av kreftformene.

Hør intervjuet med barterepresentantene:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Movember-hogskolen-og-studentparlamentet.mp3]

Prosjekt Movember

Den andre representanten fra Høyskolen, Alexander Richter, forteller at han, Kopperud og tre andre gjennom faget Prosjektledelse ved HIB fant ut at de ønsket å gjøre en markering av Movember, og at de la en strategi for hvordan de på best mulig måte kunne opplyse og samle inn penger til prosjektet. Richther fremholder at resultatmålet er å samle inn 10 000 kroner, og at veien til dette målet å lodde ut auksjonsmateriell på QXL. Blant annet har de fått tak i signert landslagsdrakt i fotball, RBK-drakt, men at det største trekkplasteret er en New York Rangers-drakt, signert av Mats Zuccarello Aasen. Du kan lese mer om Prosjekt Movember her.

Studentmorgen tar skjegget på sending . (Foto: Anine Johnsen)
Studentmorgen tar skjegget på sending . (Foto: Anine Johnsen)

Anbefalte artikler