Movember – måneden tidligere kjent som november

This content has been archived. It may no longer be relevant

I 2003 utfordret en vennegjeng i Melbourne, Australia hverandre til å anlegge den beste barten gjennom november, et prosjekt som for deres del bidro til mye moro og bisarre møter. All oppmerksomheten de fikk på grunn av sin nye ansiktspryd gav dem ideen til å skape et veldedighetsprosjekt for å skaffe oppmerksomhet rundt menns helse.

Ti år senere er Movember en braksuksess. Med det australske slangordet for bart, «mo», ble november raskt det naturlige valget for fokusmåneden. Hvert år anlegger menn verden over bart gjennom hele måneden, for å vise sin støtte til prosjektet som har som hovedmål å rette søkelyset på menns helse, og da særlig prostatakreft. Prostatakreft, eller blærehalskreft, er en av de vanligste kreftformene blant menn over 50 år, og rammer bare i Norge cirka 4000 mennesker hvert år.

Selv om prostatakreft i seg selv sjelden er dødelig, er det en kreftform som sprer seg uhyre raskt, da særlig til skjelettet. Av de 4000 diagnostiserte prostatakreftpasientene, dør om lag en fjerdedel som et resultat av kreftspredning.

Fra hårete moro til blodig alvor

Max Vere-Hodge, leder for Movember i Skandinavia, fortalte mer om aksjonen og viktigheten av å ta ansvar for egen helse.

– Det hele startet som en morsomhet i en vennegjeng, men gikk over til å bli et prosjekt på lik linje med Rosa Sløyfe. Prostatakreft rammer omtrent like mange menn som brystkreft rammer kvinner, og er dermed en av de største og vanligste kreftformene som finnes.

IMG_1725

Budskapet er viktigst

At Movember virker, er tydelig på økningen i antall menn som sjekker seg for prostatakreft, og da særlig andelen unge menn. En av de antatte hovedårsakene til prostatakreft er genetikk, hvilket kan gi utslag når som helst i livet.

– Det er utrolig flott å se at Movember virker, sier Max. Vi er en veldedighetsorganisasjon, men pengene kommer absolutt i andre rekke. Det viktigste for oss er å få ut vårt budskap og bidra til at menn over hele verden er mer oppmerksomme på sin egen helse.

 

Unfortunately, we’re not all hipsters

Vere Hodge selv påpeker at det å ha bart, som regel fører til et forklaringsproblem og at Movember på denne måten er genialt.

– Det er dessverre de færreste av oss som er hipstere, og dermed forsvinner den naturlige forklaringen på barten. Men gjennom Movember kan forklaring gi grunnlaget for nettopp det vi er ute etter, mer lys på menns helse. Min far og jeg ble sittende og snakke om nettopp prostatakreft og menns helse, etter at han krevde en forklaring for barten min for noen år tilbake.

 

Bergensbarten

Norge var i fjor med på Movember for andre gang, og hadde et knallår. Over 17 000 registrerte seg på Movembers nettsider, og nasjonalt ble det samlet inn nesten millioner kroner. Bergen var en av de norske byene hvor flest utdanningsinstitusjoner bidro, og Vere Hodge regner med en like stor suksess, om ikke større i år.

– Vi gleder oss veldig til å samarbeide med bergensguttene i år igjen. I år drar vi også i gang en internasjonal konkurranse mellom universiteter over hele kloden – «The Biggest Moustache on Campus», og vi tror det kan bidra til å gjøre hele aksjonen enda mer morsom.

Alle skal med

Å være med på Movember er enkelt. Gro en bart i november og registrer deg på www.movember.com. Der kan Mo Brothers fra resten av verden følge barteutviklingen, og man kan lage forskjellige lag. Og har du problemer med å gro en bart, enten på grunn av dårlig skjeggvekst eller at du ikke er en mann, så fortvil ikke. Mo Brothers ønskes velkommen i alle former, og Mo Sisters er høyst nødvendige for å holde guttenes spirit oppe.

– Jeg vil vel ikke si at vi oppfordrer jenter til å gro bart, men vi menn trenger mye oppmuntring gjennom Movember, særlig gjennom den første og andre uken når barteveksten ikke har vist seg helt enda. Et lite blunk eller smil er som regel alt som skal til, og støtt for all del mennene i deres liv.

Det hele braker altså løs 1. november med en stor «shave down», hvor man videre lar barten ta form gjennom hele november måned.

– Vi håper å få arrangert en slags «mid month activity», i form av en fotballturnering eller noe lignende. På Movembers siste dag 30. november, arrangeres det en stor fest hvor vi kårer den beste barten, den mest slitende Movemberdeltageren, en så kalt “lamo”, og den beste Mo Sisteren. Og så kler alle seg ut som sin egen bart. Jeg har for eksempel kledd meg ut som Ron Burgundy og tømmerhogger i tidligere år. I år tror jeg at jeg skal gå som viking, sier engelskmannen med en liten latter.

 

Hør hele intervjuet med Max Vere Hodge, og få noen gode tips til hvordan du lettere kan gro din egen bart her: 

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/09/Movember.mp3]

Foto: Anders Lohne Fosse

 

Anbefalte artikler