Ja til barnearbeid på Halloween

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hva skjer med ungdommen nå til dags? De gode, gamle norske verdiene faller fra hverandre. Barna har ingen respekt for andre lenger, og dette kommer klart fram på den verste av alle dager, den mest amerikaniserte høytiden av dem alle, Halloween. En dag hvor de rampete belønnes og de snille straffes. En dag som går ut på å skremme vettet av uskyldige eldre mennesker og utpresse dem for godteri. Jeg er sterkt imot slik organisert kriminalitet ved ung alder, som oppdrar barna til å tro at det er greit å drive med hærverk mot mennesker som nekter å gi dem godteri.

Før i tiden gikk norske barn julebukk, mens nå er dette erstattet med halloween. Nå forlanger de bortskjemte barna godterier og snop bare for å ha kledd seg ut, og truer med hærverk hvis de beboende ikke følger deres terrorist-lignende krav.

Gå Julebukk!

Da jeg var ung, husker jeg at jeg i flere dager øvde på julesanger som vi skulle synge når vi gikk fra dør til dør. Det handlet ikke bare om å få noe godt å tygge på, men å spre glede til de eldre, de unge, ja alle i hele nabolaget. Du måtte gi for å få noe tilbake.

Vi hadde ett enormt repertoar av julesanger og jeg kan ennå den dag i dag sitere Glade Jul, Et Barn er Født i Betlehem og På Låven Sitter Nissen på stående fot. Bare å kunne det første verset var ikke nok, her måtte både andre, tredje og fjerde drilles inn, dag etter dag. Hele romjulen gikk med til dette. Jeg gjorde dette av glede, siden den største belønningen ikke var godteriet, men gleden jeg spredte til de dører jeg banket på. Med sangen På Låven Sitter Nissen, måtte til og med koreografien til den tilhørende dansen drilles inn. Noe som er mer enn den lille brøkdelen av en innsats barna gidder å gjøre nå til dags.

Det var ikke få ganger at vi så tårene trille da våre samstemte røster nærmet seg slutten på det nydelige fjerde verset av sangen Tenn Lys. Slike fremføringer som kom rett fra hjertet gjorde at vi kunne innkassere mer godterier. Mens i dagens halloweentradisjon handler det om utpressing og barna får også mindre igjen, siden giverviljen er innskrenket av den voldelige tonen barna har.

LES OGSÅ: Trenger ikke fest for å ha det gøy på Halloween

Jeg husker at da det eldre ekteparet ville overøse oss med julekaker av syv slag allerede etter første sangen, fortsatte vi bare ufortrødent videre med neste innøvde sang. Nå til dags ville aldri noe slikt skjedd.

Vi gjorde alt vi kunne for å glede de vi gikk på døra til, og aldri har jeg sett de eldre i nabolaget gladere. Vårt oppdrag var å glede, ikke skremme, true og drive med hærverk som i en dårlig amerikansk mafiafilm. Hvis de mot formodning ikke hadde noe godteri igjen, endte det ikke med et hus som er nedbombet i egg og toalettpapir.

Styrkeforholdet må endres. Den norske tradisjonen med julebukk holder på å dø ut i forrang for den fordervelige amerikanske halloweentradisjonen som sniker seg inn i det norske samfunnet. Nok av norske husstander har ikke kunnet tilby nok knask til latsabbene og har dermed blitt ett offer for den altoverskyggende knep-terroren.

LES OGSÅ: Lille speil på veggen der

Stopp terrorveldet

Det er på tide at vi forener oss mot dette terrorveldet som ikke bringer annet enn uhygge og faenskap. Jeg mener dagens ungdom kan lære mye av dette. I stedet bør denne knep-terroren stoppes, og julebukken gjeninnføres. Vi burde lære de fremtidige barna våre å gjøre dette for å spre glede, og ikke bare for egen vinnings skyld. Julebukk er en klassisk norsk tradisjon som vi ikke må la bli drept til fordel for den verdikorrupte halloweenfeiringen.

Skal latsabbene fortsatt få knask, er det faen meg på tide at de lærer seg noen ordentlige knep.

Måtte alle ha en fin halloweenfeiring, og måtte vi en dag feire allehelgensaften i trygghet!

Anbefalte artikler