Trenger ikke fest for å ha det gøy på Halloween!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Du har havnet i den verste situasjonen mulig. Du har innsett at du ikke er kul nok til å bli invitert på de hippe/freshe/orgiestartende (går du ut i fra) Halloweenfestene. Men det lar du ikke det stoppe deg! Herregud, du har jo venner, og de er jo like ukule som deg! Vel, kanskje bortsett fra Håkon. Håkon er kul. Håkon er også en kuk, og egentlig ikke vennen din allikevel.

En levning fra tidlig 80-tall

Greit, nå har vi funnet ut at du har venner, men hva så? Hva er det som er gøy, interaktivt, spennende, megakult og totalt mannlig (eller kvinnelig, om du anstrenger deg) i samme slengen? Svaret er selvfølgelig rollespill! Ja, rollespill. En levning fra ulike satanistiske kulter på begynnelsen av 80-tallet, rollespillet har vært einstøingens syssel i over to generasjoner. Men takket være skuespillere som James Franco, Robin Williams og Vin Diesel er det ikke så stigmatisert lenger. Pluss: James Franco er kul, tror du. Du likte ham egentlig ikke i Oz, men han har helt greie filmer under beltespennet sitt, og… Nei, glem det. Det er på tide å spille som om Gary Gygax var i live!

Rollespill er skuespill

Men, hva er et rollespill? … Eh, det gikk jeg egentlig ut ifra at du visste. Høh. OK, det går fint. Halvparten av morsomhetene ovenfor er totalt unødvendige og uforståelige nå, men det går fint. Hvor var jeg? Rollespill. Ja. Et rollespill er ikke ulikt hva en skuespiller driver med: Du skal late som om du er noen andre, bareatte i motsetning til skuespillere, får du ikke betalt for det.

Ideelt sett, så har du fått tak i flere kompiser som er enige om å prøve denne hobbyen. Hver og en av disse personene skal da lage (eller få tildelt) figurer som de har lyst til å skuespille. Disse figurene vil ha ulike personligheter, erfaringer og roller innenfor gruppen og det er spillernes oppgave å best mulig spille dem sammen. Du må være forberedt på at dette kan ta tid, så planlegging er viktig. Det er alltid en eller annen som ikke helt vet hva han vil prøve. Dette er greit, men bare snakk med fyren/fyrinnen om hva han/hun synes kunne vært interessant å prøve. Kommunikasjon er viktig her. Det er også frustrasjon. Så altfor mye frustrasjon.
 

Spilleren og Spillsjefen

Rollespill foregår som oftest rundt et bord, og fungerer likt de fleste brettspill. Det kommer helt an på hva man spiller (jeg kommer tilbake til det senere), men de fleste rollespillbøker deler for eksempel kamp-systemet deres opp i runder. Hver spiller har en runde hvor han kan utføre generelt voldelige ting mot monstre i alle størrelser. I mellom kampscener (verdig av Spartacus: Sex and Sex) fungerer rollespillet annerledes i fra brettspill i og med at det baserer seg på interaksjoner i mellom spillernes figurer og deres interaksjoner med den fiktive verden rundt dem.

Hvordan verden reagerer på deres figurer, derimot, ligger i hendene på en annen spiller. Denne spilleren har ikke lagt noen figur. Den fiktive verden er hans figur. Han er spillernes øyne, ører og andre nødvendige organer. Dette er nemlig Spillsjefen (også kjent som: GM, DM, Keeper, Storyteller, Handler, og så videre.). Han fungerer også som dommer for reglene lagt ut i rollespillbøkene. Han er som oftest også fyren som har punget ut for å få tak i disse bøkene, så ikke vær overrasket om han dreper figuren du brukte lang tid på å utvikle bare fordi du ikke spleiset på pizza.

Rollespill er tidskrevende, spesielt for spillsjefen. Så om du skal få i gang noe på Halloween, så er det lurt å forberede så fort som mulig, samt organisere slik at alle potensielle spillere har tid. Dette er verre enn man skulle tro. Det er også dyrt. Du trenger papir, penger, penn, penger, fantasi og penger. Du trenger pengene for å kjøpe rollespillbøkene som forklarer reglene til spillet du vil spille. Pengene er også viktige for å få kjøpt deg et sett fønkie terninger.

«Men hva skal jeg spille?» Hva du vil. Siden Halloween nærmer seg er det jo tematisk riktig å forsøke noe skummelt. Internett er fylt med gratis prøvescenarioer, så det er bare å lete! Jeg skal likevel gi deg en liste over ulike systemer jeg digger til enhver anledning.

  1. World of Darkness: Greit og enkelt spill å komme inn i. Verden er helt lik vår egen, men vampyrer, varulver og andre ting vil knaske på knoklene dine etter solen har gått ned. Ganske standard skrekk-greier.
  2. Call of Cthulhu: Er du kjent med forfatteren H.P. Lovecraft vil du mest sannsynlig digge dette. Reglene er litt vanskelige å forstå, men det er fantastisk gøy når du klarer det. Universet er stort, og det er mye i det. Dessverre er menneskeheten bare en fotnote i all galskapen der ute. Gamle guder og romvesener konspirerer mot hverandre, og mennesket står uvitende i midten av det hele.
  3. All Flesh Must Be Eaten: The Walking Dead-rollespillet. Egentlig ikke, men det har samme utganspunkt som tegneserien og tv-serien: Du må overleve i et zombiehelvete uten like. Veldig greit spill å begynne med. Enkelt system, og et spill trenger ikke vare lengre enn to-tre timer.
  4. Grimm: Ikke spesielt avansert rollespill, men krevende siden man spiller barn. I dette spillet spiller spillerne (hah!) unger som har kommet seg inn i en mørk verden som baserer seg på mørke fortolkninger av gamle eventyr. Tenk Ivo Caprino om han var blodfan av Tim Burton. Hva er da mer skummelt enn Askeladden? Svaret er ingenting. Ingenting er mer skummelt enn Askeladden.

Det er en mengde flere skrekkbaserte rollespill der ute, dette er bare dem jeg har spilt og likt. Men, der ser du! Du trenger ikke dra på fest for å ha det gøy på Halloween! Bare få flere av dine egne venner bort til deg for å spille rollespill. Eller så kan dere ha fest selv.

Faen.

Du kan høre på Førtito live fra 11:00-12:00 på lørdager på Studentradioen i Bergen. Du kan også slenge deg på Facebook og like oss, samt følge oss på Twitter. Vi legger også ut podcaster hver uke!

Anbefalte artikler