Erotikk – en mann med skjegg sitt synspunkt

This content has been archived. It may no longer be relevant

Erotiske tekster er noe jeg aldri har likt spesielt godt. Mine fordommer har stoppet meg fra å lese en erotisk novelle og de har hindret meg fra å legge ny informasjon om dem inn i min lille hermeneutiske sirkel av viten. For noen uker siden hadde vi i Førtito en erotisk sending, og jeg ble kastet inn i smien og måtte plutselig skrive en erotisk novelle. Det gikk ikke så bra. Siden det var blitt medbrakt et utvalg erotiske skrifter til redaksjonen, så jeg muligheten til å gripe sjansen til å få lest i en erotisk roman for å finne ut om mine fordommer stemte eller ikke.

Det er på tide å forklare disse fordommene jeg har nevnt. Jeg har lest små utdrag av erotikk før. En gang på skolen i ung alder hadde noen funnet en erotisk bok på biblioteket, og  klosset lo vi pinlig og la den raskt fra oss. Jeg har også imot min vilje blitt utsatt for homoerotisk «fan fiction» fra Harry Potter-universet, noe jeg fant svært forstyrrende. Enda mer forstyrret ble  jeg av pågangen og motivasjonen jentene som viste meg det hadde mens de leste det.

Mine fordommer

Fordommene mine mot denne typen litteratur er som følger:

  1. Erotiske tekster er pinlig å lese
  2. Kvinner liker det bedre enn menn

Jeg har alltid visst at det var liten sannsynlighet for at disse fordommene stemte, men jeg hadde aldri tidligere klart å mønstre nok motivasjon til å bry meg. Men nå som jeg satt med en erotisk bok i hånden i Studentradioen i Bergens lokaler tenkte jeg at det ikke kunne skade. Jeg åpnet boken og der var det en førstepersonsskildring fra en dame som ble tatt av to menn på gaten. Det var uklart om det var frivillig eller ufrivillig, og jeg valgte å bla videre. Hvis min hukommelse ikke forråder meg skiftet boken over til at hovedpersonen husket den gangen hun hadde reist til en fotballtrening for å bli tatt av hele laget på en benk eller noe slik.

Jeg la fra meg boken og skiftet fokus på å gå videre med livet mitt. Jeg hadde mange nye spørsmål nå – spørsmål jeg fryktet svarene på.

Disse spørsmålene måtte jeg få avklart og besvart før jeg kunne ta meg videre til fordommene. Det første og viktigste spørsmålet jeg fikk av å lese i denne boken var: “Eirik, likte du å lese i denne erotiske romanen?”

Jeg kjente en vekkelse av følelser og lyster mens jeg leste. Midt i radioens lokaler satt jeg og jeg måtte ty til min sjeldne brukte selvkontroll for å få has på denne upassende situasjonen. For å svare på spørsmålet: Jeg likte det ikke. Jeg følte meg ukomfortabel og det var pinlig.

Min første fordom er i mitt tilfelle bekreftet.

Min andre fordom – en nær vitenskapelig analyse

Vi diskuterte innad i redaksjonen om erotikk, og det kom frem at av de mennene som deltok i denne diskusjonen var det blitt lest nesten ingen tekster av denne typen. Jentene som deltok hadde derimot lest mer enn oss menn til sammen. Nesten alle ganger jeg har blitt utsatt for erotiske tekster har det vært en kvinne som har vært den skyldige.

Jeg må da konkludere med at i mitt tilfelle stemmer det at kvinner liker erotiske tekster og bøker bedre enn menn.

Jeg føler at jeg må være helt ærlig, og avsløre at grunnen til at jeg ikke liker erotiske bøker, noveller og tekster generelt, er i hovedsak at jeg som mann sliter nok i hverdagen fra før av.

Vitenskapelige forsøk har vist at menn tenker oftere på sex enn hva kvinner gjør, og at flesteparten av de som ser på pornografi er menn. Vi menn har mer enn nok å styre med og holde kontroll på til vanlig, og hvertfall jeg trenger ikke å fylle min lille hermeneutiske sirkel av viten med skildringer i tekstform om kvinner som blir tatt av et helt fotballlag på en benk.

Jeg vil helst se det på film. 

Anbefalte artikler