– Militærmakt er meningsløst

This content has been archived. It may no longer be relevant

I juli 2012 trekker FNs observatørstyrker ut av Syria. Situasjonen er ustabil, og hverdagen for syrerne har ikke blitt noe bedre med Al-Assads styrker på den ene siden og de opprørerne på den andre. Folk flest i Syria lever et liv i frykt.

For oss her i trygge Norge, er det vanskelig å forestille seg hvor ille det egentlig er i Syria. Likevel har de fleste av oss en mening om hva som bør gjøres. Noen mener at en militær intervensjon er helt nødvendig for stabilitet og ikke minst fred. Andre vil si at det å gå inn i et land ved bruk av militærmakt med intensjonen om fred, er feil og at krig ikke fører til fred. Eller som den amerikanske komikeren, George Carlin, en gang sa; “Å slåss for fred er som å pule for jomfudommen”.

Krigens konsekvenser

Hva militærmakt er eller hva militærmakt burde være, har helt siden de første krigene ble kjempet blitt diskutert. Er det å slåss for en større sak enn oss selv riktig? Eller skal vi se på de uhyggelige konsekvensene krig fører til?  For å få et innblikk i hva militærmakt er, er det viktig å saken fra flere sider. Det er elementært å høre pasifistenes sak, men det er minst like viktig å høre hvordan militæret og de som er en del av militære beveglser ser på saken.

 – Militærmakt er på grensen til meningsløst, sier generalmajor Robert Mood.

Og selv om militærmakt alene kan være meningsløst og unødvendig, må militærmakt fungere som en støttefunksjon til andre vikitgere operasjoner som humanitære og politiske aksjoner.

Militærets støttefunksjon

 – Militærmakt må være en støttefunksjon for å være vellykket, men det kan ha mange utilsiktede virkninger og konsekvenser. Derfor er det vikitg å bruke militærmakt med forsikitghet, poengterer Mood.

 Svakhetene med militærmakt kan være tap av uskyldige liv og flere uforutsette konflikter. Og det er nettopp dette som er vanskelig å vite, hvordan vil det gå med Syria dersom det skjer en eventuell intervensjon. Det vi foreløpig vet om Syria er at det har blitt en blodig borgerkrig som må ta slutt.

Blodige spilleregler

 Om sin tid som en del av FNs observatørstyrker i Syria forteller Robert Mood at situasjonen og de spillereglene som vi følger ikke har noen betydning for partene i Syria. Dette vil si at utenlandske styrker har noen vanskelige ting de må forholde seg til.

– Det som kanskje gjør sterkest inntrykk fra Syria er at våre spilleregler gir liten mening, sier Mood.

Så hvordan operer partene i Syria egentlig?

Robert Mood forteller at det kan bli for grafisk å beskrive hvordan konflikten utkjemper seg, men legger til at det er helt naturlig for begge parter å drepe uskyldige sivile, angripe skoler og sykehus.

Syrerne må eie løsningen

 Men hva ligger i løsningen for Syria? Løsningen kan ligge nærmere enn det mange tror.

– Jeg tror at det viktigste er at de regionale er med og finner en løsningen i Syria og syrerne selv eier løsningen, sier Robert Mood.

For å høre intervjuet med Robert Mood og mer, hør på Utenriksmagasinet Mir på Studentradioen i Bergen førstkommende fredag kl 12.00.

Siste podcaster

  • Om statsbesøk, bombing av Rafah og fremtidens byer
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om Moldovas president, Maia Sandu, sitt besøk i Norge. Vi snakker også om hvorfor Kinas Xi Jinping har vært på Europa turné. Vi snakker også om krigen på Gaza nå som en invasjon av byen Rafah truer. Til slutt snakker vi om Saudi Arabias ambisiøse eller tåpelige fremtidsprosjekt: byen Neom. I studio har vi Eirik Eitrheim, Isac Bartvik Jørgensen, og Marie Reitan. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler