Den glemte konflikten

This content has been archived. It may no longer be relevant

Sultana Khaya kom hele veien fra Vest-Sahara til Bergen søndag, for å sette søkelyset på en konflikt som ikke har fått den spalteplassen den fortjener. Sultana er som mange andre saharawiere ikke kjent med noe annet liv enn ett under marokkansk okkupasjon.
Den marokkansk okkupasjonen

Den lille landstripen på Afrikas nordvestkyst har vært okkupert av Marokko i 35 år, og er i dag delt i to av en lang forsvarsmur. Leder for støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen, forteller at situasjonen er vanskelig for saharawiere på begge sider av muren.

-Store deler av den saharawiske befolkningen er drevet på flukt og lever i dag i flyktningsleire i Algerie. De som har blitt igjen lider under konstant undertrykkelse fra marrokanske myndigheter.
Slått blind

Det var som student ved et universitet i Marrakech at Sultana Khaya for alvor begynte å engasjere seg i kampen for uavhengighet. Under en fredelig studentdemonstrasjon skulle Sultanas liv forandres for alltid.

-Jeg mistet øyet og ble slått over hele kroppen. Da jeg spurte den marokkanske mannen hvorfor han slo meg, svarte han med å fortsette å slå. Da de tok meg med inn i en ambulanse, trodde jeg at jeg skulle få behandling, men i stedet ble jeg slått og mishandlet igjen.

I tillegg til den grove mishandlingen Sultana ble utsatt for av marokkansk sikkerhetspoliti, ble hun dømt til åtte måneder i fengsel. Takket være en iherdig innsats fra menneskerettighetsorganisasjoner, derav 44 norske som skrev brev til marokkanske myndigheter, slapp hun unna med tre måneder på sykehus i stedet for fengsel.
Verden tier

Til tross for at FN har fordømt invasjonen og sendt fredsbevarende styrker, gjør ikke verdenssamfunnet noe for å forhindre den. FN-styrkene (Minurso) sitt hovedmandat var opprinnelig å iverksette en folkeavstemning der saharawierne skulle få avgjøre om de ville bli en del av Marokko eller skape sin egen stat. Dette lyktes de dessverre ikke med, og i dag opptrer styrkene først og fremst som observatører uten myndighet til å gripe inn.

-Det er synd at verdenssamfunnet velger å tie om situasjonen i Vest-Sahara. Etter at Spania trakk seg ut er det som om de overleverte Vest-Sahara til Marokko. FN-styrkene gjør ingenting annet enn å observere og rapportere brudd på menneskerettigheter.

Likevel mener Sultana at saharawierne må sette sin lit til FN og det internasjonale samfunnet om de skal oppnå uavhengigheten de så sårt ønsker seg.

-Vi saharawiere mener at vi har en legitim rett til selvstyre og uavhengighet. Den eneste muligheten vi har til å bli uavhengige er ved hjelp av det internasjonale samfunnet. Håpet er en fredelig løsning under FNs oppsyn.

Hør intervjuet med Sultana her:
[audio: http://srib3.srib.no/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/UMIR-KAN-SultanaFerdig.mp3]

Bilde: Støttekomiteen for Vest-Sahara

Utanriksmagasinet Mir kan du høyra kvar fredag frå klokka 11 til 12 på Studentradioen i Bergen. Kvar veke kan du høyra utanrikspolitiske analysar, kulturelle reportasjar og diskusjonar om ukjende eller kjende problemstillingar i verda. Gjekk du glipp av vekas sending? Den kan du høyra i reprise her, eller du kan følgja oss på iTunes.

Anbefalte artikler